موسسه تحقیقات، آموزش و پیشگیری سرطان
بسم الله الرحمن الرحیم    ۱۶ آذر ۱۳۹۵
جستجو
مرکز جامع سرطان
تغییر سایز حروف: افزایش اندازه حروف کاهش اندازه حروف
صفحه اصلی > مقالات > آنچه باید درمورد سرطان رحم بدانید
آنچه باید درمورد سرطان رحم بدانید

فهرست عناوین مقاله

آنچه باید درمورد سرطان رحم بدانید

What You Need To Know About Cancer Of The Uterus

مقدمه

این مقاله پايگاه علمي، پزشكي و آموزشي مؤسسة تحقيقات، آموزش و پيشگيري سرطان (ww.ncii.ir) اطلاعاتی از دلایل ممکن، نشانه‌‌‌‌‌‌‌‌ها، نحوۀ تشخیص و درمان سرطان رحم دارد که به بیماران و خانواده و دوستان آنها کمک می‌‌‌‌‌‌‌‌کند که این بیماری را بهتر تشخیص دهند و یا از عهدة مقابلۀ با آن برآیند.

در ایران طبق آمار 1385  شایعترین سرطان سیستم تناسلی خانم‌ها سرطان تخمدان‌هاست.

تحقیقات باعث می‌‌‌‌‌‌‌‌شوند اطلاعات ما در مورد سرطان رحم افزایش پیدا کند و دانشمندان دلایل آن را بیش‌تر بفهمند و راه‌‌‌‌‌‌‌‌های جدید پیشگیری، کشف، تشخیص و درمان این بیماری را پیدا کنند. تحقیقات به پیشرفت کیفیت زندگی بیماران و کاهش احتمال مرگ ناشي از سرطان کمک می‌‌‌‌‌‌‌‌کند.

براي دستيابي به فهرست انتشارات مربوط به سرطان مي‌توانيد به بخش انتشارات پايگاه علمي، پزشكي و آموزشي مؤسسة تحقيقات، آموزش و پيشگيري سرطان (www.ncii.ir) مراجعه كنيد.

رحم

رحم بخشی از دستگاه تناسلی خانم‌‌‌‌‌‌‌‌هاست که اندامی توخالی و گلابی شکل است و جنین در آن رشد می‌‌‌‌‌‌‌‌کند. رحم در حفره لگن بین مثانه و ركتوم قرار دارد.

بخش باریک و پايینی رحم دهانه رحم (سرويكسي) نام دارد و بخش میانی و پهن رحم تنه (Corpus) است. برآمدگی بالای رحم هم فوندوس Fundus نام دارد. لوله‌‌‌‌‌‌‌‌های فالو‌‌‌‌‌‌‌‌پ Fallopian Tubes در ادامۀ هر دو سمت بالای رحم به سمت تخمدان‌‌‌‌‌‌‌‌ها منتهی می‌شوند.

دیوارة رحم بافتي دولایه دارد. لایة درونی یا پوشاننده را آندومتر می‌‌‌‌‌‌‌‌گویند. لایة بیرونی بافت ماهیچه است که میومتر (بافت عضلانی رحم) نام دارد.

در خانم‌‌‌‌‌‌‌‌هایی که در سن بچه‌دار شدن هستند، پوشش داخلی رحم رشد مي‌كند و هر ماه به ضخامت آن اضافه می‌‌‌‌‌‌‌‌شود تا برای بارداری آماده شود. اگر خانمی باردار نشود، لايه پوشاننده درونی ضخیم و پرخون ريزش مي‌كند و از طریق واژن بیرون مي‌‌‌‌‌‌‌‌‌ریزد و از بدن خارج می‌‌‌‌‌‌‌‌شود. به این خونریزی (ماهيانه) قاعدگی مي‌گويند.

فهم سرطان

سرطان دسته‌اي از بیماری‌‌‌‌‌‌‌‌های مرتبط است. همة سرطان‌ها در سلول‌ها - یعنی واحدهای پایة زندگی در بدن - شروع می‌‌‌‌‌‌‌‌شوند. سلول‌ها بافت‌ها را و بافت‌ها هم اندام‌های بدن را می‌‌‌‌‌‌‌‌سازند.

معمولاً، سلول‌ها رشد مي‌كنند و تقسیم می‌‌‌‌‌‌‌‌شوند تا سلول‌های جدیدی را که بدن به آنها نیاز دارد تشکیل دهند. وقتی سلول‌ها پیر می‌‌‌‌‌‌‌‌شوند و می‌‌‌‌‌‌‌‌میرند، سلول‌های جدید جای آنها را می‌‌‌‌‌‌‌‌گیرند.

گاهی این روند منظم به‌هم می‌‌‌‌‌‌‌‌ریزد. سلول‌های جدید وقتی بدن به آنها نیاز ندارد تشکیل می‌شوند و سلول‌های پیر زمانی که باید بمیرند نمی‌‌‌‌‌‌‌‌میرند. این سلول‌های اضافه بافتي ناهمگون را که غده یا تومور نام دارد تشکیل مي‌دهند.

تومورها خوش‌خیم یا بدخیم‌اند.

تومورهای خوش‌‌‌‌‌‌‌‌خیم سرطان نیستند و معمولاً پزشکان می‌‌‌‌‌‌‌‌توانند آنها را بیرون بیاورند. سلول‌های تومورهای خوش‌‌‌‌‌‌‌‌خیم در قسمت‌های دیگر بدن گسترش پیدا نمی‌‌‌‌‌‌‌‌کنند. در بسیاری از موارد، تومورهای خوش‌‌‌‌‌‌‌‌خیم پس از آنکه بیرون آورده شوند دوباره عود نمی‌‌‌‌‌‌‌‌کنند. از همه مهم‌تر اینکه تومورهای خوش‌خیم معمولاً مرگبار نیستند.

اختلالات خوش‌‌‌‌‌‌‌‌خیم رحم

  • فیبروید Fibroid تومور شایع رحم است که در ماهیچۀ رحم رشد می‌‌‌‌‌‌‌‌کند. بیش‌تر در دهۀ 40 سالگی خانم‌‌‌‌‌‌‌‌ها شروع می‌‌‌‌‌‌‌‌شود. احتمال دارد خانم‌ها در یک زمان چندین فیبروید داشته باشند. فیبرویدها تبدیل به سرطان نمی‌‌‌‌‌‌‌‌شوند. وقتی خانمی یائسه می‌‌‌‌‌‌‌‌شود فیبرویدها کوچک‌تر و گاهی ناپدید می‌‌‌‌‌‌‌‌شوند.

معمولاً، فیبرویدها هیچ نشانه‌‌‌‌‌‌‌‌ای ندارند و هیچ درمانی هم لازم ندارند. ولی بسته به اندازه و محلشان موجب خونریزی، ترشح واژنی و تکرر ادرار مي‌شوند. خانم‌هایی که این نشانه‌‌‌‌‌‌‌‌ها را در خود می‌‌‌‌‌‌‌‌بینند باید به پزشک مراجعه کنند. اگر فیبروید موجب خونریزی زياد شود یا به اندام‌های مجاور فشار آورد و موجب درد شود، پزشک پیشنهاد جراحی یا نوع دیگری از درمان را مي‌دهد.

  • آندومتریوز حالت خوش‌خیم دیگری است که بر رحم تأثیر می‌‌‌‌‌‌‌‌گذارد. بیش‌تر در دهۀ 30 و 40 سالگی خانم‌‌‌‌‌‌‌‌ها شایع است و به‌خصوص در خانم‌‌‌‌‌‌‌‌هایی که تا به‌حال باردار نشده‌‌‌‌‌‌‌‌اند اتفاق می‌‌‌‌‌‌‌‌افتد. این حالت با رشد بافت آندومتر در خارج از رحم و در اندام‌های اطراف ایجاد می‌شود. این حالت موجب بروز درد در دوره‌‌‌‌‌‌‌‌های قاعدگی، خونریزی غیرعادی واژن و گاهی ناتوانی در باروری (باردار شدن) مي‌شود ولی به سرطان نمي‌انجامد. خانم‌‌‌‌‌‌‌‌هایی را که آندومتریوز دارند می‌‌‌‌‌‌‌‌توان با هورمون یا جراحی درمان كرد.
  • هایپرپلازی آندومتر Endometrial Hyperplasia  به افزایش تعداد سلول‌های جدارۀ رحم مي‌گويند. این عارضه سرطان نیست ولی گاهی تبدیل به سرطان می‌‌‌‌‌‌‌‌شود. دوره‌‌‌‌‌‌‌‌های قاعدگی شدید، خونریزی مابین پریودها و خونریزی بعد از قاعدگی نشانه‌‌‌‌‌‌‌‌های شایع هایپرپلازی هستند و بیش‌تر بعد از چهل سالگی رایج است. برای پیشگیری هایپرپلازی از تبدیل شدن به سرطان، پزشک خارج‌سازي رحم یا درمان با هورمون (پروژسترون Progesterone ) و آزمایش‌هاي پیگیری منظم را پیشنهاد مي‌دهد.

تومورهای بدخیم سرطان هستند. آنها اساساً وخيم هستند و تهدیدی برای زندگی محسوب می‌شوند. سلول‌های سرطانی تهاجمی‌اند و اندام‌ها و بافت‌های مجاور را نابود مي‌كنند. سلول‌های سرطانی همچنین احتمال دارد از تومور بدخیم خارج و وارد جریان خون یا عروق لنفاوی شوند. به این طریق سلول‌های سرطانی از تومور اصلی (اولیه) پراكنده مي‌شوند و تومورهای دیگری را در ساير اندام‌ها تشکیل می‌‌‌‌‌‌‌‌دهند. گسترش سرطان را متاستاز مي‌گويند.

وقتی سرطان رحم در خارج از رحم گسترش می‌‌‌‌‌‌‌‌یابد (متاستاز)، سلول‌های سرطانی اغلب در عروق لنفاوی، یا رگ‌های خونی یافت می‌‌‌‌‌‌‌‌شوند. اگر سرطان به غدد لنفاوی برسد، سلول‌های سرطانی از غدد لنفاوی به اندام‌های دیگر مانند ریه‌‌‌‌‌‌‌‌ها، کبد و استخوان‌‌‌‌‌‌‌‌ها پراكنده مي‌شوند.

وقتی سرطان از محل اصلی خود به قسمت‌های دیگر بدن می‌‌‌‌‌‌‌‌رسد، تومور جدید از همان سلول‌های غیرعادی تشکیل مي‌شود و همنام تومور اولیه است. مثلاً، اگر سرطان رحم به ریه‌‌‌‌‌‌‌‌ها برسد، سلول‌های سرطانی در ریه‌‌‌‌‌‌‌‌ها در واقع همان سلول‌های سرطانی رحم هستند. نام عارضه هم، متاستاز سرطان رحم است نه سرطان ریه و درمان آن هم مثل درمان سرطان رحم است نه مانند سرطان ریه. پزشکان گاهی تومور جدید را بیماری «دوردست» مي‌گويند.

شایع‌‌‌‌‌‌‌‌ترین نوع سرطان رحم در دیواره داخلی رحم (آندومتر) شروع می‌‌‌‌‌‌‌‌شود که به آن سرطان آندومتر يا سرطان رحم مي‌گويند. در این مطلب، از واژه‌‌‌‌‌‌‌‌های سرطان رحمی یا سرطان رحم در مورد سرطانی استفاده می‌‌‌‌‌‌‌‌شود که از غشاء داخلی رحم شروع می‌‌‌‌‌‌‌‌شود.

نوع دیگر سرطان، سارکوم رحم، در میومتر (Myometrium) گسترش می‌‌‌‌‌‌‌‌یابد. سرطانی هم که از دهانه رحم شروع می‌‌‌‌‌‌‌‌شود نوع دیگری از سرطان است. در این مقاله به سارکوم رحم یا سرطان دهانه رحم اشاره‌‌‌‌‌‌‌‌ای نشده است. شما مي‌توانيد براي اطلاعات بيش‌تر به پايگاه علمي، پزشكي و آموزشي مؤسسة تحقيقات، آموزش و پيشگيري سرطان (www.ncii.ir) مراجعه كنيد.

سرطان رحم: چه کسی در معرض خطر است؟ 

هیچ‌کس علت دقیق سرطان رحم را نمی‌‌‌‌‌‌‌‌داند. البته روشن است که این بیماری واگیر ندارد یعنی کسی سرطان رحم را از دیگری «نمي‌گيرد».

کسانی که به این بیماری مبتلا می‌‌‌‌‌‌‌‌شوند شبیه آنهایی هستند که در معرض عوامل خطرزا هستند. عامل خطرزا عاملی است که احتمال بروز بیماری را افزایش می‌‌‌‌‌‌‌‌دهد.

بیش‌تر کسانی که در معرض عوامل خطرزا هستند به سرطان رحم مبتلا نمی‌‌‌‌‌‌‌‌شوند. از سوی دیگر، خیلی از کسانی که به این بیماری مبتلا می‌‌‌‌‌‌‌‌شوند این عوامل را نداشته‌‌‌‌‌‌‌‌اند. پزشکان به‌ندرت می‌توانند شرح دهند که چرا خانمي به این سرطان دچار می‌‌‌‌‌‌‌‌شود و دیگری نمي‌شود.

مطالعات اين عوامل خطرزا را نشان می‌‌‌‌‌‌‌‌دهند:

  • سن: ابتلا به سرطان رحم بیش‌تر در خانم‌های بالای 50 سال رخ می‌‌‌‌‌‌‌‌دهد.
  • هایپرپلازی آندومتر: اگر خانمی هایپرپلازی آندومتر داشته باشد میزان خطر ابتلا به سرطان رحم در او بیش‌تر است.
  • هورمون‌درمانی جایگزین (HRT (Hormone Replacement Therapy : برای مهار نشانه‌‌‌‌‌‌‌‌های یائسگی، پیشگیری از پوکی استخوان (نازک شدن استخوان‌‌‌‌‌‌‌‌ها) و همچنین برای کاهش احتمال حملات قلبی یا سکتۀ مغزی به‌کار می‌‌‌‌‌‌‌‌رود.

خانم‌هایی که از استروژن Estrogen  بدون پروژسترون استفاده می‌‌‌‌‌‌‌‌کنند در معرض خطر ابتلا به سرطان رحم هستند. استفادة طولانی‌مدت و میزان مصرف زیاد استروژن خطر را افزایش می‌‌‌‌‌‌‌‌دهد. خانم‌هایی که از ترکیب استروژن و پروژسترون استفاده می‌‌‌‌‌‌‌‌کنند در معرض خطر کم‌تری نسبت به خانم‌هایی هستند که استروژن تنها استفاده می‌‌‌‌‌‌‌‌کنند. پروژسترون از رحم محافظت می‌‌‌‌‌‌‌‌کند.

خانم‌ها باید درمورد مزایا و خطرات HRT با پزشک مشورت کنند. همچنین معاینات دوره‌‌‌‌‌‌‌‌ای منظم در حین انجام HRT احتمال پیدا کردن سرطان رحم را در مراحل مقدماتی، اگر پیشرفت نکرده باشد، افزایش مي‌دهد.

  • چاقی و عوامل مشابه: بدن بعضی از این استروژن‌ها را در بافت‌های چربی می‌‌‌‌‌‌‌‌سازد. به همین دلیل است که زنان چاق نسبت به زنان لاغر مقدار استروژن بیش‌تری در بدنشان دارند. به‌دلیل وجود مقدار زیاد استروژن در زنان چاق، آنها در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان رحم هستند. خطر این بیماری در زنانی که دیابتی هستند و فشار خون بالایی دارند بالاتر است (مشکلاتی که بیش‌تر زنان فربه به آنها دچارند).
  • تاموکسیفن Tamoxifen: خطر ابتلا به سرطان رحم در زنانی که داروی تاموکسیفن را جهت پیشگیری یا درمان سرطان پستان مصرف می‌‌‌‌‌‌‌‌کنند افزایش می‌‌‌‌‌‌‌‌یابد. به ‌‌‌‌‌‌‌‌نظر مي‌رسد كه اين دارو بر رحم همان تأثيري را مي‌گذارد كه استروژن. پزشکان زنانی را که تاموکسیفن مصرف می‌کنند برای کشف نشانه‌‌‌‌‌‌‌‌های سرطان رحم بازبینی می‌‌‌‌‌‌‌‌کنند.

البته مزایای تاموکسیفن برای درمان سرطان پستان مهم‌تر از خطر امکان بروز سرطان‌های دیگر است، گرچه هر زنی با دیگری متفاوت است. هر خانمی که به فکر استفاده از داروی تاموکسیفن است باید با پزشک درمورد پيشينة پزشکی خود و خانواده‌‌‌‌‌‌‌‌ و بستگانش مشورت کند.

  • سرطان کولورکتال: زنانی که سرطان کولورکتال وراثتی داشته‌‌‌‌‌‌‌‌اند بیش از زنان دیگر در معرض خطر ابتلا به سرطان رحم هستند.
    • خطرزايي عوامل ديگر به مدتی که بدن در معرض استروژن است بستگی دارد. زنانی که بچه‌دار نشده‌‌‌‌‌‌‌‌اند، قاعدگي در سن خيلي پایين شروع شده یا خیلی دیر یائسه شده‌اند برای مدت طولانی‌‌‌‌‌‌‌‌تری در معرض استرژون و در نتیجه خطر بالای ابتلا به سرطان هستند.

زنانی که عوامل خطرزای شناخته شده را دارند و کسانی که نگران سرطان رحم هستند باید در مورد نشانه‌‌‌‌‌‌‌‌های این بیماری و چگونگي معاینات دوره‌‌‌‌‌‌‌‌ای منظم با پزشک مشورت کنند. پیشنهادهاي پزشک بر مبنای سن زن، پيشينة پزشکی و عوامل دیگر صورت می‌‌‌‌‌‌‌‌گیرد.

علائم

سرطان رحم معمولاً پس از یائسگی رخ می‌‌‌‌‌‌‌‌دهد ولی امکان دارد در حول و حوش شروع یائسگی نيز اتفاق بیفتد. خونریزی غیرعادی از واژن رایج‌‌‌‌‌‌‌‌ترین نشانۀ سرطان رحم است. خونریزی به‌صورت آبکی، و یا ترشح خونابه مانندي است که به تدریج حاوی خون بیش‌تری می‌‌‌‌‌‌‌‌شود. خانم‌‌‌‌‌‌‌‌ها نباید خيال کنند که خونریزی غیرعادی قسمتی از یائسگی است.

اگر خانمی هر کدام از اين نشانه‌‌‌‌‌‌‌‌ها را داشت باید با پزشک صحبت کند:

  • خونریزی یا ترشحات غیرعادی از واژن
  • ادرار کردن دردناک و سخت
  • درد در هنگام آمیزش
  • درد در ناحیة لگن

این نشانه‌‌‌‌‌‌‌‌ها به‌دلیل سرطان و یا حالت‌‌‌‌‌‌‌‌های وخيم ديگر هستند، ولی در بیش‌تر مواقع ناشي از سرطان نیستند که به‌طور یقین پزشک می‌‌‌‌‌‌‌‌تواند آن را تشخیص دهد.

تشخیص

اگر خانمی سرطان دارد، پزشک نشانه‌‌‌‌‌‌‌‌های کلی سلامتی او را بازبینی می‌‌‌‌‌‌‌‌کند و در صورت نياز برای او آزمایش خون و ادرار مي‌نويسد. پزشک همچنین یک یا دو آزمایشی را که در ادامه آمده است انجام مي‌دهد.

  • معاینۀ لگن: معاینۀ لگن برای بررسی واژن، رحم، مثانه و ركتوم انجام می‌‌‌‌‌‌‌‌شود. پزشک این اندام‌ها را به‌دنبال هرگونه تغییری در شکل و اندازه‌‌‌‌‌‌‌‌شان لمس می‌‌‌‌‌‌‌‌کند. برای دیدن قسمت بالای دهانۀ رحم و واژن وسیله‌‌‌‌‌‌‌‌ای به نام اسپکلوم Speculum را وارد واژن می‌‌‌‌‌‌‌‌کنند.
  • آزمایش پاپ اسمير: پزشک سلول‌هایی را از دهانة رحم و بالای واژن برمی‌‌‌‌‌‌‌‌دارد و در آزمایشگاه پزشکی سلول‌های غیرعادی را بازبینی می‌‌‌‌‌‌‌‌کنند. گرچه آزمایش پاپ اسمير می‌تواند سرطان را در دهانه رحم پیدا کند، اما سلول‌های درون رحم در آزمایش پاپ مشاهده نمی‌‌‌‌‌‌‌‌شوند‌‌‌‌‌‌‌‌. به همین دلیل است که پزشک نمونه‌‌‌‌‌‌‌‌های سلولی را از داخل رحم انتخاب می‌‌‌‌‌‌‌‌کند. به این روش نمونه‌برداری می‌‌‌‌‌‌‌‌گویند.
  • سونوگرافي از طریق واژن: پزشک وسیله‌‌‌‌‌‌‌‌ای را داخل واژن فرو می‌‌‌‌‌‌‌‌کند. این وسیله امواج صوتی با فرکانس بالا را در رحم به‌وجود می‌‌‌‌‌‌‌‌آورد. انعکاس‌‌‌‌‌‌‌‌ این امواج تصویری را تولید می‌‌‌‌‌‌‌‌کند. اگر غشاء داخلی خیلی ضخیم باشد پزشک نمونه‌برداری انجام مي‌دهد.
  • نمونه‌برداری: پزشک نمونه‌‌‌‌‌‌‌‌ای از بافت را از پوشش رحم در می‌‌‌‌‌‌‌‌آورد. این عمل معمولاً در مطب پزشک انجام می‌‌‌‌‌‌‌‌شود. بعضي از خانم‌ها نیاز به دیلاتاسیون و کورتاژ (D&C (Dialation and Curettage دارند. D&C معمولاً به صورت جراحی با بیهوشی در یک ‌‌‌‌‌‌‌‌روز در بیمارستان انجام می‌‌‌‌‌‌‌‌شود. پس از آن، آسیب‌شناس بافت را برای بازبینی سلول‌های سرطانی، هایپرپلازی و موارد دیگر بررسی می‌‌‌‌‌‌‌‌کند. بعضی از خانم‌ها برای مدت کوتاهی پس از نمونه‌برداری کرامپ (گرفتگی، باز کردن دهانه رحم و تخلیه بافت رحم) و خونریزی واژنی دارند.

خانمی که نیاز به نمونه‌برداری دارد می‌‌‌‌‌‌‌‌تواند اين موارد را از پزشک بپرسد:

  • چه نوعی از نمونه‌برداری خواهم داشت؟ چرا؟
  • چقدر طول می‌‌‌‌‌‌‌‌کشد؟ بیهوش خواهم شد؟ درد دارد؟
  • چند وقت بعد نتیجه را می‌‌‌‌‌‌‌‌گیرم؟
  • خطر دارد؟ آیا بعد از نمونه‌برداری احتمال عفونت یا خونریزی وجود دارد؟
  • اگر سرطان داشته باشم، چه کسی درمورد درمان با من صحبت می‌‌‌‌‌‌‌‌کند؟ چه زمانی؟

مرحله‌‌‌‌‌‌‌‌بندی

سرطان رحم كه مشخص شد، پزشک باید مرحلۀ آن یا میزان گسترش بیماری را مشخص کند تا بتوان بهترین برنامۀ درمانی را ارائه داد. مرحله‌‌‌‌‌‌‌‌بندی برای این است که به‌طور دقیق بفهمیم سرطان گسترش یافته یا نه، و اگر گسترش يافته در کدام قسمت بدن.

پزشک درخواست آزمایش خون یا ادرار و عکس‌برداری از قفسة سینه مي‌دهد. شايد هم عکس‌برداری، سی.‌تی.اسکن، سونوگرافی، MRI، سیگموئیدوسکوپی یا کولونوسکوپی انجام دهد.

در بسیاری از موارد، دقيق‌ترين راه مرحله‌بندي این بیماری خارج‌سازي رحم است. (توضیحات درمورد جراحی در بخش «روش‌های درمان» با اطلاعات و جزئیات بیش‌تری آمده است.) وقتی رحم را بیرون مي‌آورند، جراح به‌دنبال نشانه‌‌‌‌‌‌‌‌های واضحي مي‌گردد که آیا سرطان به ماهیچة رحم نفوذ کرده یا نه. جراح همچنین غدد لنفاوی و اندام‌های دیگر محدودة لگن را به دنبال نشانه‌‌‌‌‌‌‌‌های بیماری بازبینی مي‌کند. آسیب‌شناس از میکروسکوپ برای بررسی رحم و بافت‌های دیگري كه با جراحی بيرون آورده‌اند، استفاده می‌‌‌‌‌‌‌‌کند.

اين موارد مشخصه‌‌‌‌‌‌‌‌های هر مرحله از بیماری هستند:

  • مرحلة I: سرطان فقط در رحم است و به دهانه رحم گسترش پيدا نكرده است.
  • مرحلة II: سرطان از تنة رحم به دهانة رحم گسترش پیدا كرده است.
  • مرحلة III: سرطان در خارج از رحم پراكنده شده است، ولی نه در خارج لگن (و نه در مثانه و ركتوم). غدد لنفاوی در حفره لگن هم به سلول‌های سرطانی آلوده شده‌اند.
  • مرحلة IV: سرطان در مثانه یا ركتوم یا در ورای لگن یا قسمت‌های دیگر بدن گسترش‌يافته است.

درمان

بسیاری از زنان مي‌خواهند در تصمیم‌گیری دربارۀ مراقبت‌های درمانی خود سهیم باشند. آنها می‌خواهند هر آنچه لازم است در مورد بیماریشان و انتخاب‌های درمانیشان بدانند. البته، صدمه و اضطرابي که افراد پس از تشخیص سرطان به آن دچار مي‌شوند طرح همة پرسش‌هايشان را از پزشک مشکل می‌‌‌‌‌‌‌‌کند. گاهی بهتر است که پيشاپيش همۀ مواردي را که می‌‌‌‌‌‌‌‌خواهید از پزشک بپرسید یادداشت کنید. برای کمک به یادآوری هر آنچه پزشک گفته است می‌‌‌‌‌‌‌‌توانید با اجازۀ پزشک، حرف‌هايش را ضبط کنید. بعضی از زنان همچنین مي‌خواهند يكي از دوستان یا اعضای خانواده‌شان در زمان ملاقات با پزشک همراهشان باشد تا در بحث شرکت کنند یا یادداشت‌برداری کنند و یا فقط گوش کنند.

معمولاً پزشک بیمار خود را به پزشک متخصص سرطان ارجاع مي‌دهد، یا خود بیمار تقاضای ارجاع دارد. درمان عموماً چند هفته پس از تشخیص شروع می‌‌‌‌‌‌‌‌شود. در این زمان، فرصت کافی برای صحبت با پزشک دربارۀ گزینه‌‌‌‌‌‌‌‌های درمان (اینکه چه نوع درمانی را انتخاب کند)، و یادگیری بیش‌تر دربارۀ سرطان رحم وجود دارد.

آماده شدن برای درمان

انتخاب درمان به اندازة تومور، مرحلة بیماری، اینکه آیا هورمون‌های زنانه بر رشد تومور تأثیر می‌‌‌‌‌‌‌‌گذارد، و همچنین درجة تومور بستگي دارد. (درجه نشان می‌‌‌‌‌‌‌‌دهد که سلول‌های سرطانی چقدر به سلول‌های عادی شبیه هستند و سرعت رشد سرطان را هم نشان می‌‌‌‌‌‌‌‌دهد. سرطان‌های درجه پايین به‌ نظر آرام‌تر از سرطان‌های درجه بالا گسترش پیدا می‌‌‌‌‌‌‌‌کنند.) پزشک همچنین عوامل دیگر نظیر سن بیمار و سلامت عمومی او را در نظر مي‌گيرد.

مواردي که خانم‌ها مي‌توانند از پزشک بپرسند:

  • چه نوع سرطان رحمی دارم؟
  • آیا سرطان گسترش پیدا کرده است؟ مرحلۀ بیماری چیست؟
  • آیا نیاز به آزمایش‌‌‌‌‌‌‌‌های دیگری جهت تشخیص گسترش بیماری دارم؟
  • درجۀ تومور چیست؟
  • چه گزینه‌‌‌‌‌‌‌‌های درمانی دارم؟ کدام را برای من تجویز می‌‌‌‌‌‌‌‌کنید؟ چرا؟
  • مزایای درمانی قابل انتظار هر درمان چیست؟
  • هر درماني چه عوارض جانبي و خطراتي را دربر دارد؟
  • هزینۀ درمان حدوداً چقدر است؟
  • درمان چقدر بر فعالیت روزانه من تأثیر می‌‌‌‌‌‌‌‌گذارد؟
  • چند وقت يكبار باید معاينة دوره‌‌‌‌‌‌‌‌ای منظم بشوم؟
  • آیا شرکت در پژوهش‌های بالینی (مطالعات تحقیقاتی) برای من مناسب است؟

نیازی نیست که خانم‌‌‌‌‌‌‌‌ها همة سؤالاتشان را يكجا بپرسند یا تمام جواب‌ها را یکباره و در يك جلسه متوجه شوند. موقعیت‌‌‌‌‌‌‌‌های دیگری هم برای پرسيدن نظر پزشک در مورد موارد مبهم و کسب اطلاعات بیش‌تر وجود خواهد داشت.

روش‌های درمانی

زنانی که سرطان رحم دارند با روش‌های درمانی متعددی معالجه مي‌شوند. بيش‌تر زنان مبتلا به سرطان رحم با عمل جراحی درمان می‌‌‌‌‌‌‌‌شوند، بعضی از آنها هم پرتودرماني می‌‌‌‌‌‌‌‌شوند. تعداد محدودی از زنان با هورمون‌درمانی، درمان می‌‌‌‌‌‌‌‌شوند و بعضی از بیماران با ترکیبی از درمان‌ها.

پزشک بهترین كسي است كه مي‌توان با او در مورد انواع درمان‌ها و انتخاب‌‌‌‌‌‌‌‌ مناسب و دربارۀ نتایج قابل انتظار درمان مشورت كرد و از او توضيح خواست.

بیش‌تر زنان مبتلا به سرطان رحم برای برداشتن رحمشان (هيستركتومي) از طریق ایجاد شکاف بر شکم جراحی می‌‌‌‌‌‌‌‌شوند. پزشک همچنین هر دو لولة فالوپ Fallopian Tubes و هر دو تخمدان را هم بیرون می‌‌‌‌‌‌‌‌آورد. (به این عمل سالپنگو اووفورکتومیSalpingooforecromy  دوطرفه مي‌گويند.)

شايد هم پزشک غدد لنفاوی نزدیک تومور را به‌خاطر احتمال وجود سرطان در بياورد. اگر سلول‌های سرطانی به غدد لنفاوی برسند، بدین معناست که سرطان به قسمت‌های دیگر بدن گسترش یافته است. اگر سلول‌های سرطانی در آن ‌طرف غشاء داخلی رحم گسترش یابد، فرد به درمان دیگری هم نیاز دارد. طول زمان بستری شدن در بیمارستان از چندین روز تا یک هفته در نوسان است.

مواردي که می‌‌‌‌‌‌‌‌توانید در مورد جراحی از پزشک بپرسید:

  • چه نوعی از جراحی روی من انجام خواهد شد؟
  • بعد از جراحی چه احساسی خواهم داشت؟
  • در صورت داشتن درد چه کمک‌هایی مي‌گيرم؟
  • چقدر باید در بیمارستان بستری شوم؟
  • آیا به‌خاطر این جراحی دچار عوارض طولانی‌مدت خواهم شد؟
  • چه زمانی می‌‌‌‌‌‌‌‌توانم فعالیت‌های عادي‌ را از سر بگیرم؟
  • آیا جراحی بر رابطة زناشويی تأثیر می‌‌‌‌‌‌‌‌گذارد؟
  • آیا برای پیگیری باز هم باید به دیدن شما بیایم؟

در پرتودرمانی، از اشعه با انرژی بالا برای کشتن سلول‌های سرطانی استفاده مي‌كنند. پرتودرماني هم مثل جراحی، درماني موضعی است که فقط بر سلول‌های سرطانی آن محدوده تأثیر می‌‌‌‌‌‌‌‌گذارد.

بعضی از زنان مبتلا به سرطان رحم مرحلة I، II یا III به جراحی و پرتودرماني با هم نياز دارند. آنها شايد پيش از درمان، برای کوچک کردن تومور، یا پس از جراحی، برای نابودي سلول‌های سرطانی باقیمانده، پرتودرماني شوند. معمولاً پزشک برای تعداد محدودی از خانم‌ها که نمی‌‌‌‌‌‌‌‌توانند جراحی شوند پیشنهاد پرتودرماني می‌‌‌‌‌‌‌‌دهند.

پزشکان از دو نوع پرتودرماني استفاده می‌‌‌‌‌‌‌‌کنند:

  • پرتودرمانی خارجی: در پرتودرماني خارجی، از دستگاه بزرگی در خارج از بدن برای تاباندن پرتو به محل تحت درمان استفاده مي‌كنند. زنان معمولاً به‌صورت سرپايی در درمانگاه یا بیمارستان، 5 روز در هفته و برای چند هفته متوالی، پرتودرماني خارجی مي‌شوند. این برنامه به محافظت از سلول‌ها و بافت‌های سالم با پخش و تقسيم شدن دوز كلي پرتودرماني کمک می‌‌‌‌‌‌‌‌کند. هیچ‌گونه مواد رادیواکتیوي را در این نوع پرتودرماني در بدن كار نمي‌گذارند.
  • پرتودرماني داخلی: در پرتودرماني داخلی محفظه‌اي کوچک از مواد رادیواکتیو را از طریق واژن به مدت چندین هفته در رحم كار مي‌گذارند. برای محافظت دیگران از پرتودهی رادیواکتیو، کسی نمی‌‌‌‌‌‌‌‌تواند بیمار را در زمانی که این مواد در بدنش است ملاقات کند و افراد فقط برای مدت کوتاهی می‌‌‌‌‌‌‌‌توانند او را ببینند. بعد از خارج كردن ايمپلنت، هیچ اثري از مواد رادیواکتیو در بدنش نخواهد داشت.

بعضی از بیماران به هر دو نوع پرتودرماني داخلی و خارجی نیاز دارند.

اینها مواردي هستند که می‌‌‌‌‌‌‌‌توان دربارۀ پرتودرمانی از پزشک پرسید:

  • هدف از این درمان چیست؟
  • چگونه پرتو را مي‌تابانند؟
  • آیا باید در بیمارستان بستری شوم؟ در اين‌صورت،براي چه مدت زماني؟
  • چه زمانی درمان شروع می‌‌‌‌‌‌‌‌شود؟ چه زمانی تمام می‌‌‌‌‌‌‌‌شود؟
  • چه احساسی در طول درمان خواهم داشت؟ آیا عوارض جانبی هم دارد؟
  • چه کارهایی را برای مراقبت از خود در طول درمان باید انجام دهم؟
  • چگونه متوجه می‌‌‌‌‌‌‌‌شویم که پرتودرماني تأثیر دارد؟
  • آیا مي‌توانم فعالیت‌های روزمرة خود را در طول درمان ادامه بدهم؟
  • چگونه پرتودرماني بر رابطة زناشويی تأثیر می‌‌‌‌‌‌‌‌گذارد؟
  • آیا برای پیگیری باید به دیدن شما بیایم؟

هورمون‌درمانی شامل موادی است که نمي‌گذارند سلول‌های سرطانی به هورمون‌هايی که برای رشد به آن نیاز دارند، دسترسي داشته باشند یا از آنها استفاده کنند. هورمون‌ها می‌‌‌‌‌‌‌‌توانند به گیرنده‌های هورمونی وصل شوند و موجب تغییراتی در بافت رحم شوند. پيش از شروع درمان، پزشک درخواست آزمایش گیرنده‌‌‌‌‌‌‌‌های هورمونی مي‌دهد. این آزمایش ويژة بافت رحم به پزشک کمک می‌‌‌‌‌‌‌‌کند تا ببيند گیرنده‌‌‌‌‌‌‌‌های استروژن و پروژسترون در رحم وجود دارند یا نه. اگر از این گیرنده‌‌‌‌‌‌‌‌ها دارد، به احتمال زياد پاسخ به هورمون‌درمانی مثبت است.

هورمون‌درمانی نوعي درمان سیستمیک است، زیرا بر سلول‌های سرطانی در سرتاسر بدن تأثیر مي‌گذارد. معمولاً، هورمون‌درمانی نوعی پروژسترون است که به شكل قرص دریافت می‌‌‌‌‌‌‌‌شود.

پزشک هورمون‌درمانی را معمولاً به زنان مبتلا به سرطان رحم که قادر به انجام عمل جراحی نیستند پیشنهاد مي‌دهد. همچنین، پزشک هورمون‌درمانی را به زنان مبتلا به سرطان رحم هم که سرطان در ریه‌‌‌‌‌‌‌‌ها و قسمت‌های دوردست دیگر گسترش یافته است پیشنهاد مي‌دهد. این درمان را همچنین به زناني که سرطانشان عود کرده است تجويز مي‌كنند.

مواردي که می‌‌‌‌‌‌‌‌توانید در مورد هورمون درمانی از پزشک بپرسید:

  • چرا به این درمان نیاز دارم؟
  • جواب آزمایش‌هاي گیرنده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های هورمونی چه بود؟
  • چه نوع هورمونی دریافت خواهم کرد؟ این هورمون‌ها چه می‌‌‌‌‌‌‌‌کنند؟
  • آیا عوارض جانبی هم دارد؟ با چه کارهایی می‌‌‌‌‌‌‌‌توانم از پس این عوارض بر بيايم؟
  • چه مدت تحت این درمان خواهم بود؟

عوارض جانبی درمان سرطان

سلول‌ها و بافت‌های سالم را هم درمان سرطان از بین می‌‌‌‌‌‌‌‌برد؛ از اين‌رو، عوارض جانبی ناخواسته‌ای در بر خواهد داشت. این عوارض جانبی به عوامل متعددی بستگی دارد، از جمله نوع و وسعت درمان. این عوارض برای همه‌كس و در همه حال یکسان نیست و حتی گاهي از جلسه‌اي تا جلسه‌اي تغییر مي‌کند. پيش از شروع درمان، پزشکان و پرستاران عوارض جانبی احتمالي و نحوة کمک به مهار آنها را توضیح می‌‌‌‌‌‌‌‌دهند.

پايگاه علمي، پزشكي و آموزشي مؤسسة تحقيقات، آموزش و پيشگيري سرطان (www.ncii.ir) مقاله‌هاي مفیدی دربارۀ درمان‌ها و کنار آمدن با عوارض جانبی، از جمله شما و پرتودرماني و نکاتی در مورد تغذیه برای بیماران سرطانی، فراهم کرده است. سایر منابع اطلاعاتی را هم مي‌توانيد در منابع اطلاعاتی پايگاه علمي، پزشكي و آموزشي مؤسسة تحقيقات، آموزش و پيشگيري سرطان (www.ncii.ir) را ببینید.

جراحی

زنان معمولاً پس از برداشتن رحم احساس درد و خستگی مفرط می‌‌‌‌‌‌‌‌کنند. بیش‌تر زنان از 4 تا 8 هفته پس از جراحی به فعالیت روزمرة خود باز می‌‌‌‌‌‌‌‌گردند ولی بعضی به زمان بیش‌تری نیاز دارند.

پس از جراحی، بعضی از زنان به مشکلاتی مانند تهوع و استفراغ دچار مي‌شوند و بعضی هم به عوارضي در مثانه و شكم. پزشک احتمالاً برنامة غذای فرد را در ابتدا به مایعات محدود مي‌كند و کم‌‌‌‌‌‌‌‌کم به غذاهای جامد باز مي‌گرداند.

زنانی که رحمشان را برداشته‌اند دیگر دوره‌‌‌‌‌‌‌‌های قاعدگی ندارند و هرگز باردار نمی‌‌‌‌‌‌‌‌شوند. وقتی تخمدان‌ها را بیرون مي‌آورند، یائسگی به یکباره اتفاق مي‌افتد. گر گرفتن و ساير نشانه‌‌‌‌‌‌‌‌های یائسگی که جراحی ایجاد مي‌كند بسیار شدیدتر از نشانه‌‌‌‌‌‌‌‌های ناشی از یائسگی طبیعی است. هورمون‌درمانی جایگزین (HRT) معمولاً در مورد زنانی که سرطان رحم نداشته‌‌‌‌‌‌‌‌اند برای کاهش این عوارض اعمال می‌شود. البته پزشکان معمولاً هورمون استروژن را به زنان مبتلا به سرطان رحم نمی‌‌‌‌‌‌‌‌دهند. استروژن عامل خطرزايي برای این بیماری است (به مقاله «سرطان رحم: چه کسی در معرض خطر است؟» مراجعه كنيد). از اين‌رو، بسیاری از پزشکان بر این باورند که استروژن موجب بازگشت سرطان مي‌شود. برخی دیگر از پزشکان اذغان می‌‌‌‌‌‌‌‌کنند که هیچگونه شواهد علمی مبنی بر اینکه استروژن خطر بازگشت سرطان را افزایش می‌‌‌‌‌‌‌‌دهد وجود ندارد.

برداشتن رحم فعالیت جنسی برخي از زنان را مختل مي‌کند. فرد ممکن است احساس زوال كند و این امر ممکن است موجب شود نتواند به‌راحتی عمل جنسی انجام دهد. در میان گذاشتن این احساسات با همسر مفید است.

پرتودرمانی

عوارض جانبی پرتودرماني به مقدار درمان و نقطه‌اي از بدن که درمان مي‌شود بستگی دارد. عوارض جانبی شایع ناشی از پرتو عبارتند از خشکی و قرمز شدن پوست، ریزش مو در محل‌های تحت درمان، از دست دادن اشتها و احساس خستگی مفرط. بعضی از زنان احساس خشکی، خارش، سفت شدن و سوزش در محدودة واژن دارند. همچنین پرتو موجب اسهال یا تکرر و احساس ناراحتی در دفع ادرار و موجب کاهش تعداد گلبول‌‌‌‌‌‌‌‌های سفید خون - که به حفاظت بدن درمقابل عفونت کمک می‌‌‌‌‌‌‌‌کند - مي شود.

پزشکان به بیماران توصیه می‌‌‌‌‌‌‌‌کنند که در طول پرتودرماني آمیزش نداشته باشند، گرچه بیش‌تر بیماران می‌‌‌‌‌‌‌‌توانند فعالیت جنسی خود را چند هفته پس از پایان درمان از سر گیرند. می‌‌‌‌‌‌‌‌توانید در مورد راه‌‌‌‌‌‌‌‌های کاهش ناراحتی ناشی از درمان از پزشک یا پرستاران توصیه‌‌‌‌‌‌‌‌هايی بگیرید.

هورمون‌درمانی

هورمون‌درمانی موجب بروز تعدادي عوارض جانبی مي‌شود. بیمارانی که پروژسترون دریافت می-کنند مایعات را دفع نمي‌كنند، اشتهایشان زیاد می‌‌‌‌‌‌‌‌شود و افزایش وزن پیدا می‌‌‌‌‌‌‌‌کنند. زنانی که کماکان قاعدگی دارند دورة قاعدگيشان دچار تغییراتی مي‌شود.

تغذیه

بیماران باید در طول درمان تغذیة مناسب داشته باشند و به کالری و پروتئین کافی جهت بالا بردن قدرت حفظ بهبودی و نگه داشتن وزن مناسب نیاز دارند. غذا خوردن مناسب اغلب به افراد مبتلا به سرطان کمک می‌‌‌‌‌‌‌‌کند که حس بهتر و انرژی بیش‌تری داشته باشند.

پيش مي‌آيد كه بیمار میلی به خوردن غذا نداشته باشد یا احساس ناراحتی یا خستگی کند. همچنین عوارض جانبی درمان مانند کم اشتهایی، تهوع یا استفراغ، غذا خوردن را مشکل مي‌کند. مزة غذاها نیز به‌نظر متفاوت می‌‌‌‌‌‌‌‌آید.

پزشک، كارشناس تغذیه یا ساير درمان‌كنندگان، بیماران را دربارۀ راه‌های برنامة غذايي سالم راهنمايی مي‌کنند. بيماران و خانوادة آنها بهتر است مقالة پايگاه علمي، پزشكي و آموزشي مؤسسة تحقيقات، آموزش و پيشگيري سرطان (www.ncii.ir) به نام «نكاتي در مورد خورد و خوراك براي بيماران سرطاني» را كه شامل پيشنهادها و دستور‌العمل‌هاي مفيد است، مطالعه كنند.

پیگیری مراقبت

پیگیری مراقبت بعد از درمان برای سرطان رحم مهم است. زنان نباید از پیگیری مشاوره با پزشک دست بكشند. معاینات دوره‌ای منظم مطمئناً هرگونه تغییر در سلامتی را مشخص می‌‌‌‌‌‌‌‌کند. با اینگونه معاینات می‌‌‌‌‌‌‌‌توان هر مشکلی که بروز پيدا مي‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند جست و سریع درمان کرد. معاینات دوره‌ای شامل معاینة فیزیکی، معاینة لگن، عکس‌برداری با اشعة ایکس و آزمون‌هاي آزمایشگاهی است.

حمایت از زنان مبتلا به سرطان

زندگی کردن با بیماری، آن هم بیماری حادي چون سرطان، آسان نیست. بعضی از بیماران برای کنار آمدن با جنبه‌‌‌‌‌‌‌‌های احساسی و کاربردی بیماریشان احتیاج به کمک دارند. گروه‌های پشتیبانی کمک مناسبی هستند. در این گروه‌ها، بیماران یا اعضای خانواده‌‌‌‌‌‌‌‌شان گرد هم می‌‌‌‌‌‌‌‌آیند تا آنچه را در مورد کنار آمدن با بیماری آموخته‌‌‌‌‌‌‌‌اند با هم در میان بگذارند. بیماران می‌‌‌‌‌‌‌‌توانند با اعضای گروه مراقبان سلامتی در مورد یافتن گروه‌های پشتیبان مشورت کنند.

زنان طبیعی است که نگران تأثیرات سرطان رحم و درمان آن بر تمایلات جنسیشان باشند. آنها می‌‌‌‌‌‌‌‌توانند با پزشک درمورد عوارض جانبی احتمالي، و دائمی یا موقتی بودن آنها صحبت کنند. نظر پزشک، هرچه باشد، برای بیمار و همسر مفید است که درمورد احساساتشان با هم صحبت کنند و هرکدام برای یافتن راه‌های ابراز تمايل در حین و بعد از درمان به همسر خود کمک کنند.

افرادی که با وجود سرطان زندگی می‌‌‌‌‌‌‌‌کنند نگران نگهداری از خانواده‌‌‌‌‌‌‌‌، حفظ شغل یا ادامۀ فعالیت روزمره‌‌‌‌‌‌‌‌شان هستند. توجه به درمان و مهار عوارض جانبی، بستری شدن در بیمارستان و صورت‌حساب‌های پزشکی نیز عادی است. پزشکان، پرستاران و ساير اعضای گروه مراقبان سلامتی به پرسش‌هاي شما دربارۀ درمان، کار کردن یا ساير فعالیت‌ها پاسخ می‌‌‌‌‌‌‌‌دهند. ملاقات با مددکاران اجتماعی يا مشاوران برای کسانی که می‌‌‌‌‌‌‌‌خواهند دربارۀ احساساتشان صحبت کنند یا دربارۀ نگرانی‌هایشان مشورت کنند، مفید است. مددکار اجتماعی اغلب منابعی را برای کمک‌‌‌‌‌‌‌‌های مالی، هزينه‌هاي رفت‌وآمد و مراقبت در منزل یا پشتیبانی احساسی معرفی مي‌کند.



نــــــظرات
  • باران
  • ۹ تیر ۱۳۹۴
    ممنون از شما خیلی مفید بود خدا همه مریض هاروشفابده
  • بدون نام
  • ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۴
    بسیار مطالب جامعی بود برای من هم دعا کنيد
  • مريم
  • ۲۸ فروردین ۱۳۹۴
    خيلى آموزنده بود سپاس از شما كه انقدر دقيق توضيح داديد، من مبتلا به ضخيم شدن ديواره رحم هستم، برام دعا كنيد. باز هم ممنون، جواب خيلى از سوالاتم را اينجا بيدا كردم.❤️
  • مریم
  • ۱۸ فروردین ۱۳۹۴
    سلام خیلی عالی بود انشاالله کسی دچار نشود کسی هم که هست خدا سلامتی بده
  • بدون نام
  • ۱۷ فروردین ۱۳۹۴
    سلام و ممنون از راهنمایی ها بسیار عالیتون . همسرم 30سالشه و ما یک دختر 2 ساله داریم پزشکش بهش گفته که دیواره رحمش ضخیم شده ویه سری دارو و 2 تا امپول بهش داده تا 2 هفته دیگه دوباره نظر بده تورو خدا برامون دعا کنید
  • پریا
  • ۱۵ بهمن ۱۳۹۳
    ممنون عالی بود
  • بدون نام
  • ۲۴ دی ۱۳۹۳
    اطلاعات خوبی داد ممنون از مقاله خوبتون
  • سهیل
  • ۷ دی ۱۳۹۳
    خیلی ممنون از مطالب جالب و زیباتون یکی از بستگان دچار تردید شده ک سرطان داره یا نه دکتر براش ازمایش نوشته و رفته ازمایش داده ولی هنوز جواب نگرفته روحیه خودشو باخته خواهش دارم ازتون برای همه مریضا دعا کنید برای مریض ما هم از ته دل و خلوص نیت طلب شفا کنید با تشکر از همه
  • بدون نام
  • ۲۶ آذر ۱۳۹۳
    سپاس گذاررم . خدا همه مریضا رم شفا بده .برای مادر من هم دعا کنید.
  • بدون نام
  • ۱۹ آذر ۱۳۹۳
    مطالبتون خوب بود.ممنون از راهنمایی خوبتون.. واسه مادر من هم دعا کنید. قراره مادر من هم نمونه برداری انجام بده. دعا کنید طوری نباشه :(
  • مهناز
  • ۱۸ آذر ۱۳۹۳
    باسپاس کاش سیستم اطلاع رسانی در جامعه ی ما واضح ودقیق عمل میکرد تا پیشگیری قبل ازدرمان صورت میگرفت..با آرزوی سلامتی برای همه.
  • الهه
  • ۱۶ آذر ۱۳۹۳
    خیلی خیلی عالی بود ممنون از راهنماییهای خوبتون جواب خیلی از سوالاتمو گرفتم.مرسی
  • علی
  • ۹ آذر ۱۳۹۳
    ممنون از مقاله خوبتون.برای مادر من هم دعا کنید
  • بدون نام
  • ۲۲ آبان ۱۳۹۳
    سلام من دانشجوی رشته مامایی هستم ومطالب شما خیلی به من کمک کرد ممنون از مطالب علمی وعالی که در سایت گذشتند
  • بدون نام
  • ۳ آبان ۱۳۹۳
    خیلی خوب بود واسه مامانم دعا کنید امیدوارم همه مریضا زود خوب بشن
  • بدون نام
  • ۳۰ مهر ۱۳۹۳
    خوب بود
  • بدون نام
  • ۳۰ مهر ۱۳۹۳
    سپاس استفاده کردم. اطلاعات بسیار خوبی بود. امیدوارم به مشکل برنخورم. خدا همه بیماران رو شفا بده
  • بدون نام
  • ۲۵ مهر ۱۳۹۳
    خدای متعال توجه اش به همست از خودش کمک بگیرید ان شاا.. مشکلتون جوری حل میشه که نمی فهمید از کجا حل شده .
  • فاطمه
  • ۲۲ مهر ۱۳۹۳
    ممنونم.اميدوارم همه زود متوجه بيماري شان شوند خواهر من كه دير فهميده برايش دعا كنيد
  • ژاله
  • ۱۲ مهر ۱۳۹۳
    دست گل شما درد نکنه. عالی و خیلی مفید بود
  • ژاله ش
  • ۱۲ مهر ۱۳۹۳
    خیلی عالی و مفید بود.
  • بدون نام
  • ۲۴ شهریور ۱۳۹۳
    خدا همه مریضها رو شفا عنایت کنه خودتونم نذر و انفاق کنید تا خوب شید دوستان پیشنهاد میکنم به دکتر مراجعه کنید و خودتون رو اذیت نکنید چون این علایم در بیماری های دیگه هم هست حتی ترس و اضطراب از داشتنش باعث ایجاد چنین عواملی مثل سردرد و تهوع و بی اشتهایی میشه هیچم خجالت نداره سلامتی از همچی مهمتره اگه داشته باشید راه درمان بدلیل زود فهمیدن بازتره اگه نداشته باشید که خدارو شکرکنید و بندگیش کنید اگه نرید ترس و اضطرابش شما رو بدتر مریض میکنه اونم مریضی روحی و افسردگی که ازجسمی خیلی خیلی بدتره در پناه حق:)
  • ....
  • ۲۳ شهریور ۱۳۹۳
    عالی بود ممنون
  • سيد
  • ۲۰ شهریور ۱۳۹۳
    خيلي عالي و مفيد براي خانمم دعا كنيد احتمالا مبتلا باشه
  • یک دوست
  • ۱۸ شهریور ۱۳۹۳
    از اینکه وقت گذاشتید برای مطلع شدن افراد بسیار سپاسگزارم اجرتان با خدا امیدوارم همه در جهت اگاه شدن وپیشگیری از هرنوع بیماری زودتر اقدام کنند.
  • علوی نژاد
  • ۱۸ شهریور ۱۳۹۳
    با سلام و خسته نباشید ممنون از مقاله بسیار بسیار مفیدتون
  • نورا
  • ۱۷ شهریور ۱۳۹۳
    دنیا دنیا سپاس بابت مطالب خوبتون. اجرتون با خدا
  • بدون نام
  • ۴ شهریور ۱۳۹۳
    عالی بود
  • شهین
  • ۲۹ مرداد ۱۳۹۳
    مرجع کامل و مفیدی بود مثل اینکه با چند متخصص سوال کردیم و با دست و دل بازی جواب گرفتیم ممنون از شما .
  • ahmad
  • ۲۲ مرداد ۱۳۹۳
    خسته نباشیدعالی توضیح دادید
  • جلال
  • ۱۸ مرداد ۱۳۹۳
    ممنون از اطلاعاتی که در اختیار عموم میگذارید
  • ر .خ
  • ۱۶ مرداد ۱۳۹۳
    من تازه متوجه شدم که سرطان دارم چون اطلاعاتی در این زمینه نداشتم خیلی نگران بودم اما با خوندن این مطالب دلم اروم شد ممنون دعا میکنم هیچ کس این نگرانی رو تجربه نکنه .امین
  • سارا
  • ۱۵ مرداد ۱۳۹۳
    سلام لطفا برای مامان منم دعا کنید هنوز مشخص نشده خوش خیم یا بدخیم
  • farhad
  • ۱۵ مرداد ۱۳۹۳
    واقعا عالی بود سپاسگزارم از مطلب جامع ومفیدتون
  • بدون نام
  • ۱۳ مرداد ۱۳۹۳
    بسیار عالی ودقیق بود از اطلاعات خوب شما ممنونم.
  • هاجر
  • ۱۱ تیر ۱۳۹۳
    سلام از مطالب علمی ودقیق تون ممنون.
  • نوشین
  • ۱۰ تیر ۱۳۹۳
    سپاس - برای خواهر من دعا کنید از ین بیماری شفا یابد.
  • فاطمه
  • ۹ خرداد ۱۳۹۳
    مفیدبودبراخواهرم دعاکنیدهنوزمشخص نشده خوش خیمه یابخیم
  • فرح
  • ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۳
    سلام بسیارممنونم
  • بدون نام
  • ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۳
    عالی بود
  • فاطی
  • ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۳
    مرسی ازاطلاعات دقیقتون
  • بهرام
  • ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۳
    بسیار عالی و مفید نوشته شده برای درک کلی از وضعیت یکی از دوستانم که سرطان رحم داره به این صفحه مراجعه کردم و جواب تعداد زیادی از سوالاتم رو که نمیتونستم و نمیخواستم از خودش بپرسم اینجا پیدا کردم. با امید بهبودی و درمان تمام بیماران ممنون
  • بدون نام
  • ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۳
    عالی بود ok
  • عباس
  • ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۳
    بسيار عالي بود متشكرم
  • محمد
  • ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۳
    سپاسگزارم از اطلاعاتی که گذاشتید
  • محمد
  • ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۳
    سپاسگزارم از اطلاعاتی که گذاشتید
  • علی
  • ۳۰ فروردین ۱۳۹۳
    عالی بود
  • هادی
  • ۲۷ فروردین ۱۳۹۳
    با سلام خیلی ممنون از زحمتی که کشیدید ایشالا همه مریضها شفا پیدا کنند مادر منو قراره نمونه برداری کنند پدرم هم سرطان مثانه داره دعاکنید
  • هادی
  • ۲۷ فروردین ۱۳۹۳
    با سلام خیلی ممنون از زحمتی که کشیدید ایشالا همه مریضها شفا پیدا کنند مادر منو قراره نمونه برداری کنند پدرم هم سرطان مثانه داره دعاکنید
  • شیوا
  • ۲۰ فروردین ۱۳۹۳
    از توضیحات شما بسیار تشکر میکنم و امیدوارم هیچ انسانی سرطان را تجربه نکند و اگر کرد ختم به خیر شود.
  • اشکان
  • ۱۹ فروردین ۱۳۹۳
    عالی بود.
  • بدون نام
  • ۱۲ فروردین ۱۳۹۳
    خیلی ممنون.جامع بود.
  • ایکس
  • ۲۴ اسفند ۱۳۹۲
    عالی بود
  • بدون نام
  • ۲۴ اسفند ۱۳۹۲
    عالی بود
  • رها
  • ۱۹ اسفند ۱۳۹۲
    عالی بود
  • فاطمه ومحبوبه
  • ۱۹ اسفند ۱۳۹۲
    عالی بود
  • فاطمه ومحبوبه
  • ۱۹ اسفند ۱۳۹۲
    ممنون از راهنمایی و نظرات شما خیلی استفاده بردم
  • مهدی
  • ۶ اسفند ۱۳۹۲
    ممنونم از اطلاعات خوب و کاملتون
  • بدون نام
  • ۵ اسفند ۱۳۹۲
    از اطلاعات دقیقتون بسیار ممنونم. توروبه خدا برای همسر من دعا کنید!!!!!!!!!!!!!!
  • راضیه
  • ۲ اسفند ۱۳۹۲
    از سلامتیم نگران شدم!
  • پروانه
  • ۲۷ بهمن ۱۳۹۲
    خوب بود/ممنون
  • بدون نام
  • ۲۷ بهمن ۱۳۹۲
    خیلی خوب بود
  • الهام
  • ۲۳ بهمن ۱۳۹۲
    از راهنمایی شما بسیار استفاده کردم . خدا از شما خشنود باشد .
  • ندا
  • ۱۸ بهمن ۱۳۹۲
    بسيار عالي بود ممنون از راهنمايي قشنكتون....
  • بهجت .م.ب
  • ۱۵ بهمن ۱۳۹۲
    بسیار خوب بود سپاسگذارم بسیار گویا وساده وقابل فهم برای همه بود به دنبال تعریفی ساده برای سرطان رحم بودم تا برای خانمهای خانه دار در فرهنگسرا بازگو کنم ودر این زمینه دریافت خوبی داشته باشند این مقاله به خوبی این منظور را برآورده میکند. پروردگار شمارا پاداش نیکو دهد. خشنود باشید.
  • محمد
  • ۱۰ بهمن ۱۳۹۲
    خیلی خوب بود
  • محمد
  • ۱۰ بهمن ۱۳۹۲
    خیلی خوب بود
  • بدون نام
  • ۳ بهمن ۱۳۹۲
    خیلی ممنون.استفاده کردم.
  • بدون نام
  • ۱ بهمن ۱۳۹۲
    عالي بود.کاش درموردبروزش بیشترتوضیح میدادید
  • باران
  • ۳۰ دی ۱۳۹۲
    خدا همه رو شفا ده همین الان دستامونو بریم بالا واز ته دل دعا کنیم که همه خوب بشن امین
  • بدون نام
  • ۲۶ دی ۱۳۹۲
    ممنون از اطلاعات فوق العادتون
  • حسین
  • ۲۶ دی ۱۳۹۲
    خیلی ممنون از اطلاعات مفید وکاملتون .ا
  • بدون نام
  • ۲۳ دی ۱۳۹۲
    ممنون،خیلی کامل بود
  • سارا
  • ۲۱ دی ۱۳۹۲
    ممنون - به خاطر مطلب فوق العاده عالی و کاملتون - انشالله که خدا به همه مریض ها قدرت بده که از پس مریضیشون بربیان و خودش به همه ش فای عاجل نایت کنه - آمین - به نیت شفای بیماران صلوات
  • بدون نام
  • ۱۴ دی ۱۳۹۲
    خیلی ممنون بسیار جالب و روشنگر بود. خوشا به حال شان که زکات علم شان را نیز پرداخت می نمایند
  • زهره
  • ۵ دی ۱۳۹۲
    انشاالله همه ی مریض هاشفاپیداکنند
  • بدون نام
  • ۴ دی ۱۳۹۲
    عالی بود ممنون
  • پگاه
  • ۲۹ آذر ۱۳۹۲
    سپاس
  • بدون نام
  • ۲۱ آذر ۱۳۹۲
    بسیار مفید بود ممنون. از خدا میخوام به همه بیماران سلامتی و روحیه ای قوی عطا فرماید امین امین.
  • مهتابم
  • ۲۱ آذر ۱۳۹۲
    احتمال خوب شدن کامل چند درصد است ?
  • بدون نام
  • ۲۰ آذر ۱۳۹۲
    سلام مادرم سرطان رحم از نوع سه رو براش تا حالا تشخیص دادن دعا کنید
  • mohsen
  • ۲۰ آذر ۱۳۹۲
    ممنون اطلاعاتتون کامل بود...
  • دنیا
  • ۱۹ آذر ۱۳۹۲
    ممنون امیدوارم خداون به همهاونای که بیمارند روحیه بسیار قوی بدهد تا بتوانند با بیماری مبارزه کنند وسالم بمانند اجرتان با خدا دعا کنید
  • سحر
  • ۱۳ آذر ۱۳۹۲
    ممنون از توضیحات کاملتون امروز مامانم بستری کردن که نمونه برداری کنند مطالبتون خیلی نگرانم کرده امیدوارم که چیز خاصی نباشه
  • بدون نام
  • ۵ آذر ۱۳۹۲
    الهی به امید تو
  • بدون نام
  • ۴ آذر ۱۳۹۲
    تشکر
  • مینا
  • ۴ آذر ۱۳۹۲
    ممنون از اطاعات مفیدتون
  • مینا
  • ۴ آذر ۱۳۹۲
    ممنون از اطاعات مفیدتون
  • بدون نام
  • ۲۹ آبان ۱۳۹۲
    قابل درک بود تشکر
  • ایمان
  • ۲۴ آبان ۱۳۹۲
    ممنون از توضیحات مفید . با آرزوی سلامتی مجدد برای همه ی بیماران.
  • دون دون
  • ۲۱ آبان ۱۳۹۲
    مفید بود ممنون
  • بدون نام
  • ۲۱ آبان ۱۳۹۲
    مفید بود
  • منصوره
  • ۲۰ آبان ۱۳۹۲
    سپاسگذارم
  • حمیرا
  • ۱۹ آبان ۱۳۹۲
    بسیار عالی بود ممنون
  • حمیرا
  • ۱۹ آبان ۱۳۹۲
    بسیار عالی بود ممنون
  • ..///
  • ۱۲ آبان ۱۳۹۲
    ممنون خیلی خوب بود
  • منیره
  • ۷ آبان ۱۳۹۲
    مفید کوتاه و قابل درک برای همه بود تقریبا
  • يا مهدي ادركني
  • ۴ آبان ۱۳۹۲
    با سلام و خسته نباشيد بسيار عالي بود انشالله موفق باشيد مادر من دو روز ديكه بايد رحمشو در بيارن براش دعا كنيد لطفا يا اسمه دوا و ذكره شفا
  • نجاری
  • ۲۹ مهر ۱۳۹۲
    خیلی عالی بود
  • بدون نام
  • ۱۵ مهر ۱۳۹۲
    متشكرم
  • هستی
  • ۵ مهر ۱۳۹۲
    مادرم متاسفانه سرطان رحم داشته که عمل شده ودرحال حاضر شیمی درمانی میشه ووتراخدا براش دعا کنید که به درمان جواب بده مطالبیون خیلی مفید بود متشکرم
  • فريبا
  • ۱۳ شهریور ۱۳۹۲
    ممنونم
  • رباب
  • ۱۰ شهریور ۱۳۹۲
    سلام ممنون از اين همه اطلاعات. غالى بود دست كل شما درد نكنه
  • سام
  • ۴ شهریور ۱۳۹۲
    ببخشيد ايا حتما سرطان رحم با خونريزى همراه است ؟
  • خدیجه
  • ۲۳ مرداد ۱۳۹۲
    خیلی خوب بود. مرسی
  • خدیجه
  • ۲۳ مرداد ۱۳۹۲
    بسیار بسیار عالی .هز این همه اطلاعات لذت بردم. ممنون
  • بدون نام
  • ۲۱ مرداد ۱۳۹۲
    عالی بود
  • دیانا
  • ۹ مرداد ۱۳۹۲
    ممنون از اطلاعات بسیار خوب شما .امروز پیش پزشک رفتم وگفت که ممکن است سرطان رحم داشته باشم ولی باید تا یک هفته قرص بخورم تا خونریزی بند بیاید وبعد ازمایش بدهم لطفا دعایم کنید .
  • اشرف
  • ۲۶ خرداد ۱۳۹۲
    ممنونم از توضیحات خوب شما
  • بدون نام
  • ۲۶ خرداد ۱۳۹۲
    ممنون
  • سعید
  • ۷ خرداد ۱۳۹۲
    متشکرم
  • بدون نام
  • ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۲
    باسلام آیا امکان بازگشت سرطان بعد از برداشت رحم به بیمار هست؟
  • زهرا
  • ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۲
    بسیار عالی، ممنون
  • فاطمه
  • ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۲
    توضیحات مفیدی بود کاش درمورد علل بروز آن نیز راهنمایی میکردین تشکر
  • نیلوفر
  • ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۲
    خیلی خیلی ممنون از توضیحاتتون بسیار مفید بودخیلی به دردم خورد.
  • ملیحه
  • ۲۳ فروردین ۱۳۹۲
    تشکر
  • سیدمنصور
  • ۷ فروردین ۱۳۹۲
    متشکرم عزیز خیلی به ماکمک شد.
  • ن
  • ۲۰ اسفند ۱۳۹۱
    عالی بود خیلی خیلی ممنون
  • ن
  • ۲۰ اسفند ۱۳۹۱
    عالی بود خیلی خیلی ممنون
  • ن
  • ۲۰ اسفند ۱۳۹۱
    عالی بود خیلی خیلی ممنون
  • ن
  • ۲۰ اسفند ۱۳۹۱
    عالی بود خیلی خیلی ممنون
  • بنی سادات
  • ۱۴ اسفند ۱۳۹۱
    ممنون مطالب خوبی بود
  • بدون نام
  • ۷ اسفند ۱۳۹۱
    بسیار خوب بود
  • moosa
  • ۲۲ بهمن ۱۳۹۱
    خیلی ممنون از توضیحات
  • زیلان
  • ۲۱ بهمن ۱۳۹۱
    بسیار عالی وآموزنده بود , خسته نباشید ودستتون درد نکنه.مرسی
  • یلدا
  • ۲۰ بهمن ۱۳۹۱
    خوب بود دستتون درد نکنه
  • سحر
  • ۱۱ بهمن ۱۳۹۱
    پاسخ خیلی از سوالاتمو گرفتم باسپاس
  • لیلی
  • ۶ بهمن ۱۳۹۱
    عالی بود
  • حمیده
  • ۳ بهمن ۱۳۹۱
    با سلام آیا میزان خطر در مورد سرطان رحم به نسبت دیگر سرطان ها می تواند کمتر باشد ؟
  • ساینا
  • ۲ دی ۱۳۹۱
    ایا شیوه درمانی خاصی برای زنان ناباردار که سرطان رحم دارند وجود دارد که بتوانند بعد از درمان باردار شوند؟
  • .0
  • ۱ دی ۱۳۹۱
    ممنون خسته نباشید
  • م
  • ۲۷ آذر ۱۳۹۱
    در مورد درمان به وسیله شیمی درمانی توضیحی داده نشوده بود. و اینکه در چه مراحلی به چه شکلی افراد مبتلا مورد شیمی درمانی قرار میگیرند
  • اعظم
  • ۲۲ آذر ۱۳۹۱
    ممنون از توضيحات كاملتون
  • سمیه
  • ۲۰ آذر ۱۳۹۱
    عالی بود ممنونم .
  • بدون نام
  • ۱۵ آذر ۱۳۹۱
    بسیار عالی بود.تشکر تشکر.عالی بود.
  • بدون نام
  • ۱۰ آذر ۱۳۹۱
    خیلی عا لی بود با تشکر فراوان
  • بدون نام
  • ۹ آذر ۱۳۹۱
    باتشکرازتوضیحات مفیدتون اگه امکان داره reactive changes assosiated with inflammation توضیح بدید ممنونم
  • علی رضا
  • ۹ آذر ۱۳۹۱
    بسیار مفید بود
  • بدون نام
  • ۶ آذر ۱۳۹۱
    سپاسگزارم
  • ژاله
  • ۲۸ آبان ۱۳۹۱
    ممنون خیلی مفید بود
  • سارا
  • ۲۳ آبان ۱۳۹۱
    مرسی . . .
  • شهلا
  • ۲۰ آبان ۱۳۹۱
    ممنون توضیحات کامل بود
  • شهلا
  • ۲۰ آبان ۱۳۹۱
    ممنون خیلی توضیحات کامل بود.
  • معین
  • ۱۴ آبان ۱۳۹۱
    با عرض سلام و خسته نباشید روزتون بخیر.تشکر خیلی خوب بود و استفاده کردم. روز خوبی داشته باشید.
  • پریناز
  • ۷ آبان ۱۳۹۱
    عالی بود ممنون
  • سحر
  • ۷ آبان ۱۳۹۱
    ممنون
  • یاس
  • ۶ آبان ۱۳۹۱
    مرسی
  • سنا
  • ۵ آبان ۱۳۹۱
    خیلی ممنون
  • بدون نام
  • ۵ آبان ۱۳۹۱
    خیلی ممنون
  • بدون نام
  • ۵ آبان ۱۳۹۱
    ممنونم خدا اجرتان دهد
  • یاسر
  • ۱۵ مهر ۱۳۹۱
    عاقبت بخیرباشی عزیزم
  • بدون نام
  • ۱۳ مهر ۱۳۹۱
    عالی بود.
  • الی
  • ۳ مهر ۱۳۹۱
    عالی بود بسیار ممنونم
  • بدون نام
  • ۱۲ شهریور ۱۳۹۱
    سلام خیلی استفاده کردم متشکرم.
  • sim sim
  • ۱۰ شهریور ۱۳۹۱
    همن دیواره رحمم در سونی اول 18 میلی ودر سونی دوم 15 میلی میباشد 48 سال دارم آیا امکان سرطان رحم هست یا نه؟آیا کورتاژ ازابتلا به سرطان یپیشگیری می کند؟
  • امیر
  • ۱۷ مرداد ۱۳۹۱
    توضیحات کامل بود متشکرم
  • فاطمه
  • ۳ مرداد ۱۳۹۱
    خیلی ممنون خیلی به من کمک کرد
  • آُسمان
  • ۲۱ خرداد ۱۳۹۱
    بسيار روان و جامع توضيح داده بوديد خيلي ممنون
  • نرگس
  • ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۱
    جامع وکامل بود.استفاده کردم سپاسگزارم
  • مرتضي
  • ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۱
    خيلي ممنون
ارســال نـظر
کاربر گرامی برای طرح سوالات پزشکی به بخش مشاوره سلامت مراجعه نمایید تا سوال شما توسط متخصصین موسسه پاسخ داده شود. به سوالاتی که در این بخش ارسال میشوند ترتیب اثر داده نمیشود.

نام (اختیاری)
پست الکترونیک(اختیاری)
آدرس وبسایت یا وبلاگ (اختیاری)
نظرشمــا
همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.
اظهارنظرهای جدید به این مطلب،به ایمیل من ارسال گردد
* لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید *
لطفا حاصل عبارت را در محل زیر وارد نمایید:
= 3 - 9

مقالات آنچه باید درمورد سرطان رحم بدانید
 

مشاوره سلامت

عضو خبرنامه شوید



مطالب ارائه شده در پايگاه اينترنتي موسسه تحقیقات، درمان و آموزش سرطان صرفا جهت اطلاع رساني و افزايش آگاهي عمومي تهيه شده و جايگزين توصيه ها و دستورات پزشكي فردي نبوده، لازم است در هر مورد با پزشك معالج مشورت شود
صفحه اصلی درباره ما نقشه سایت حفظ حریم شخصی ارتباط با ما پست الکترونیکی اعضاء