موسسه تحقیقات، آموزش و پیشگیری سرطان
بسم الله الرحمن الرحیم    ۱۶ آذر ۱۳۹۵
جستجو
مرکز جامع سرطان
تغییر سایز حروف: افزایش اندازه حروف کاهش اندازه حروف
صفحه اصلی > مقالات >  آنچه باید دربارۀ سرطان کبد بدانید
آنچه باید دربارۀ سرطان کبد بدانید

آنچه باید دربارۀ سرطان کبد بدانید

What You Need To Know About Liver Cancer

دربارۀ این مقاله

در اين مقاله با سرطان اوليه كبد آشنا مي‌شويد.

این مقاله تنها مربوط به سرطانی است که در کبد آغاز می‌ ‌شود و مربوط به سرطان‌ ‌هایی نیست که از نواحی دیگر بدن به کبد سرايت مي‌كنند.

انتشار سرطان (متاستاز) از رودۀ بزرگ، ریه‌ ‌ها، پستان یا بخش‌ ‌های دیگر بدن به کبد امری رایج است. هنگامی‌که این حالت رخ می‌ ‌دهد بیماری سرطان کبد نخواهد بود، بلکه سرطانی که در کبد است براساس بافت یا اندامی که سرطان از آنجا آغاز شده نامگذاری می‌ ‌شود. مثلاً، سرطان رودۀ بزرگ را که به کبد منتشر شده است به نام سرطان رودۀ بزرگ متاستاتیک مي‌شناسند و سرطان کبد نیست.

راه‌هاي درمان برای افراد مبتلا به سرطان متاستاتیک در کبد با افرادی که سرطان کبد اولیه دارند متفاوت است. درمان اصولاً براساس محل شروع سرطان مشخص می‌شود. شما مي‌توانيد به‌جاي خواندن اين مقاله، مقالة سرطان متاستاتيك را مطالعه كنيد.

كسب اطلاعات پیرامون مراقبت پزشکی برای سرطان کبد به شما کمک مي‌کند که نقش فعال‌ ‌‌تری در تصمیم‌ ‌‌گیری راجع به نوع مراقبت خود داشته باشید. این مقاله راجع به اين مطالب است:

  • تشخیص و مرحله‌بندی
  • درمان و مراقبت های حمایتی
  • شرکت کردن در مطالعات تحقیقاتی

این مقاله حاوی مجموعه‌ ‌‌ای از سؤالاتی است که شايد بخواهید از پزشک خود بپرسید. بسیاری از افراد، همراه داشتن فهرستی از سؤالات را هنگام ملاقات با پزشک مفید تشخیص داده‌ ‌‌اند. برای کمک به، ياد آوردن، مطالبی را که پزشک مطرح می‌ ‌‌کند يادداشت كنيد یا از پزشک اجازه بگيريد و صدای او را ضبط کنید. همچنین شايد بخواهید یکی از افراد خانواده یا دوستانتان را در هنگام ملاقات با پزشک همراه داشته باشید و از او بخواهید يادداشت برداريد، سؤال بپرسد یا فقط گوش کند.

براي به‌دست آوردن اطلاعات در مورد سرطان كبد به پايگاه علمي، پزشكي و آموزشي مؤسسة تحقيقات، آموزش و پيشگيري سرطان (www.ncii.ir) مراجعه كنيد.

این مقاله‌ها در واقع مربوط به سرطان کبد بزرگسالان است و ارتباطی با سرطان کبد اطفال ندارد. اطلاعات مربوط به سرطان كبد اطفال از طريق پايگاه علمي، پزشكي و آموزشي مؤسسة تحقيقات، آموزش و پيشگيري سرطان(www.ncii.ir) و سرويس اطلاعات سرطان قابل دسترس است.

کبد

کبد بزرگ‌ ‌‌ترین اندام درون شکم است و پشت دنده‌ ‌‌ها در سمت راست بدن قرار دارد.

کبد نقش مهمی در سالم نگه داشتن بدن دارد.

  • مواد مضر را از خون حذف می‌کند.
  • صفرا و آنزیم‌ ‌‌هایی تولید می‌کند که به هضم غذا کمک می‌ ‌‌کنند.
  • غذا را به موادی تبدیل می‌کند که برای زنده ماندن و رشد مورد نیاز هستند.

کبد خون مصرفی خود را از دو رگ دریافت می‌کند. بیش‌ترين خون کبد از سیاهرگ باب کبدی (Hepatic Portal Vein) و بقیة خون از سرخرگ کبدی (Hepatic Artery) وارد می شوند.

سلول‌های سرطانی

سرطان از سلول‌‌ها که اجزاء اصلی تشکیل‌دهندة بافت هستند شروع می‌شود. بافت‌‌ها، اندام بدن را تشکیل می‌ ‌‌دهند.

سلول‌‌های عادی رشد مي‌كنند و تقسیم می‌‌شوند تا با توجه به نیاز بدن سلول‌‌های جدید را تولید کنند. هنگامی‌که سلول‌‌های عادی پیر مي‌شوند یا آسیب می‌‌بینند از بین می‌‌روند و سلول‌‌های جدید جای آنها را می‌‌گیرند.

گاهی، این روند به درستی، پیش نمی‌‌رود. سلول‌‌های جدید هنگامی تشکیل می‌‌شوند که بدن به آنها نیاز ندارد و سلول‌‌هایی که پیر شده‌اند با وجود این‌که باید بمیرند، از بین نمی‌‌روند. جمع شدن سلول‌‌های اضافی معمولاً باعث تشکیل توده‌‌ای از بافت می‌‌شود که به نام رشد بافتي غيرطبيعي، ندول یا تومور مي‌شناسيم.

تومور‌‌های کبد گاهي خوش‌‌خیم (غیرسرطانی) و گاه بدخیم (سرطانی) هستند. تومورهای خوش‌خیم به اندازة تومورهای بدخیم مضر نیستند.

تومورهای خوش‌خیم

  • معمولاً تهديدكننده حيات نيستند.
  • می‌‌‌توان آنها را خارج کرد و معمولاً دوباره رشد نمی‌‌‌کنند.
  • به بافت اطرافشان حمله نمی‌‌‌کنند.
  • به بخش‌‌‌های دیگر بدن منتشر نمی‌‌‌شوند.

تومورهای بدخیم

  • ممكن است تهديدكننده حيات باشند.
  • گاهی، می‌‌‌توان آنها را خارج کرد ولی امكان رشد دوبارة آنها وجود دارد.
  • معمولاً به بافت‌‌‌ها و اندام‌‌‌های مجاور خود (نظیر معده یا روده) حمله مي‌كنند و به آنها آسیب مي‌رسانند.
  • احتمال انتشار آنها به بخش‌‌‌های دیگر بدن وجود دارد.

بیش‌تر سرطان‌‌‌های کبد اولیه از سلول‌هاي كبدي (هپاتوسيت Hepatocytes)  آغاز می‌‌‌شوند. به این نوع سرطان، کارسینومای هپاتوسلولار (Hepatocellular Carcinoma) یا هپاتومای (Hepatoma) بدخیم مي‌گويند.

سلول‌های سرطانی کبد با جداشدن از تومور اصلی (اولیه) در بدن منتشر مي‌شوند. اکثر این سلول‌‌‌ها از طریق وارد شدن به رگ‌های خونی منتشر می‌‌‌شوند ولی سلول‌‌‌های سرطانی کبد را می‌توان در غدد لنفاوی هم مشاهده کرد. گاه سلول‌های سرطانی به بافت‌‌‌های دیگر متصل مي‌شوند، رشد مي‌كنند و تومورهایی را ایجاد مي‌کنند که می‌توانند به این بافت‌‌‌ها آسیب برسانند. برای به‌دست آوردن اطلاعات پیرامون سرطان کبدی که منتشر شده است به بخش مرحله‌‌‌بندی (Staging) مراجعه کنید.

عوامل خطرزا (عوامل بروز سرطان)

وقتي مشخص مي‌شود كه سرطان داريد، طبیعی است این سؤال برایتان مطرح شود که علت به وجود آمدن این بیماری چه بوده است. پزشکان همیشه نمی‌‌‌توانند توضیح دهند که چرا بعضی از افراد به سرطان کبد مبتلا می‌‌‌شوند در حالی‌که افراد دیگر به این بیماری دچار نمي‌شوند. با وجود این، مشخص شده است که احتمال ابتلا به این بیماری در افرادی که عوامل خطر خاصی را دارند بیش‌تر است. عامل خطر چیزی است که احتمال ابتلاي فرد به بیماری را افزایش دهد.

مطالعات انجام شده اين عوامل خطرزا را برای سرطان کبد کشف کرده‌‌‌اند :

  • عفونت با ویروس هپاتیت بي (HBV) يا ویروس هپاتیت سي ( HCV) : معمولاً سرطان کبد سال‌ها پس از عفونت با یکی از این دو ویروس در فرد ظاهر مي‌شود. در سرتاسر جهان، اصلي‌ترین عامل ابتلا به سرطان کبد، عفونت ناشي از اچ. بی. وی. یا اچ. سی. وی. است. این دو ویروس از طریق خون (نظیر استفاده از سرنگ مشترک) یا رابطة جنسی منتقل مي‌شوند. احتمال دارد این ویروس‌‌‌ها از طریق مادری که آلوده شده به نوزاد منتقل شوند. با وجود اینکه عفونت با اچ. بی. وی. و اچ. سی. وی. نوعی بیماری واگیر است ولی سرطان کبد مسری نیست. سرطان کبد از فرد دیگر به شما منتقل نمی‌‌‌شود.

عفونت‌‌‌ اچ. بی. وی. و اچ. سی. وی. گاه هيچ علامتي ندارد ولی می‌‌‌توان به‌وسیلة آزمایش خون احتمال وجود این ویروس‌‌‌ها در بدن را بررسی کرد. در صورت وجود ویروس، پزشک درمان خاصی را پیشنهاد مي‌دهد. علاوه براین، پزشک دربارۀ روش‌‌‌های جلوگیری از آلوده کردن افراد دیگر با بیمار صحبت خواهد کرد.

واکسن هپاتیت B. از افرادی که تا کنون به عفونت با اچ. بی. وی. مبتلا نشده‌‌‌اند محافظت مي‌کند. پژوهشگران در تلاش برای پیدا کردن واکسنی هستند که بتوان از آن برای پیشگیری از اچ. سی. وی. استفاده کرد.

  • مصرف بیش از حد الکل: مصرف الکل خطر ابتلا به سرطان کبد و چند نوع سرطان دیگر را افزایش می‌‌‌دهد. خطر با توجه به مقدار مصرف الکل افزایش می‌‌‌یابد.
  • آفلاتوکسین (Aflatoxin) : گاهي سرطان کبد به وسیلة آفلاتوکسین- ماده‌‌‌ای سمی که انواع خاصی از کپک‌‌‌ها تولید مي‌كنند- ایجاد مي‌شود. آفلاتوکسین روي بادام زمینی، ذرت و ساير حبوبات و دانه‌‌‌ها تشکیل می‌‌‌شود. در بخش‌‌‌هایی از آسیا و آفریقا سطح آفلاتوکسین زیاد است. در ايران بايد اقدامات ايمني براي محدود كردن افلاتوكسين در مواد غذايي مصرفي انجام شود.
  • بیماری ذخیره‌‌‌ای آهن : گاهي سرطان کبد در افرادی که مبتلا به نوعی از بیماری هستند که منجر به ذخیرة مقدار بیش از حد آهن در کبد یا ساير اندام‌‌‌ها می‌‌‌شود رخ مي‌دهد.
  • سیروز (Cirrhosis) : سیروز بیماري خطرناکی است که هنگامی رخ می‌‌‌دهد که سلول‌‌‌های کبد آسیب دیده و به وسیلة بافت جوشگاه (Scar Tissue) جایگزین شده باشد. قرار گرفتن در معرض شرایط متعدد مي‌تواند منجر به سیروز شود. از جمله اين موارد می‌‌‌توان به عفونت با اچ. سی. وی. یا اچ. بی. وی. ، مصرف بیش از حد الکل، ذخیرة بیش از حد آهن در کبد، مصرف داروهای خاص و انواع خاصی از انگل‌‌‌ها اشاره کرد.
  • چاقی و دیابت: تحقیقات نشان داده‌‌‌اند که چاقی و دیابت عوامل خطر مهمی در ابتلا به سرطان کبد هستند.

هر چه عوامل خطر در فرد بیش‌تر باشد احتمال ابتلا به سرطان کبد بیش‌تر خواهد بود. با وجود این، بسیاری از افرادی که عوامل خطر شناخته شده را داشته‌اند به سرطان کبد مبتلا نشده‌اند.

علائم

سرطان کبد زودهنگام معمولاً علامتي ندارد. هنگامی‌که سرطان رشد می‌‌‌کند، یک یا چند مورد از اين علائم رایج در بیمار مشاهده مي‌شود:

  • درد در بخش فوقانی شکم در سمت راست
  • توده یا احساس سنگینی در بخش فوقانی شکم
  • ورم شکم (نفخ)
  • از دست دادن اشتها و احساس سیری زودرس
  • از دست دادن وزن
  • ضعف یا احساس خستگی شدید
  • حالت تهوع و استفراغ
  • زرد شدن پوست و چشم‌‌‌ها، مدفوع کمرنگ، و ادرار تیرة ناشی از زردی (یرقان)
  • تب

این علائم به دلیل سرطان کبد یا مشکلات دیگر به وجود مي‌آیند. در صورت مشاهده هر یک از این علائم به سرعت پزشک خود را مطلع کنید تا مشکل شما در سریع‌‌‌ترین زمان ممکن مشخص و درمان شود.

تشخیص

اگر شما علائمی را دارید که نشانة سرطان کبدند پزشک شما مي‌كوشد تا علت مشکل را پیدا کند.

شايد لازم است یک یا چند مورد از اين آزمون‌هاي را انجام دهید.

  • معاینة فیزیکی : پزشک ناحیة شکم شما را لمس می‌‌‌کند تا با بررسي وضعیت کبد، طحال و ساير اندام‌‌‌های مجاور و وجود توده یا هرگونه تغییر در اندازه یا شکل در این
    قسمت‌‌‌ها را تشخیص دهد. علاوه براین، پزشک شکم شما را از لحاظ به‌وجود آمدن آسیت (Ascites) - تجمع غیر عادی آب در شکم- بررسی می‌‌‌کند. همچنین معمولاً چشم‌‌‌ها و پوست از لحاظ وجود علائم زردی معاینه مي‌شوند.
  • آزمایش‌‌‌های خون : برای بررسی وجود مشکل کبد از آزمایش‌‌‌های خون متعددی استفاده مي‌كنند. نوعي آزمایش خون میزان آلفا- فیتوپروتئین (Alpha-Fetoprotein: AFP) را تعیین می‌کند. سطح AFP بالا نشان‌دهندۀ وجود سرطان کبد است. آزمایش‌های خون دیگر، چگونگی عملکرد کبد را نشان می‌‌‌دهند.
  • سی.تی.اسکن : دستگاه اشعۀ ایکس متصل به کامپیوتر چند عکس از جزئیات کبد و ساير اندام‌ها و رگ‌های خونی ناحیۀ شکم شما تهیه می‌‌‌کند. نوعی مادۀ حاجب به شما تزریق مي‌كنند تا کبد به خوبی در عکس‌‌‌ها قابل مشاهده باشد. احتمال دارد پزشک در سی.تی.اسکن، تومورهایی را در کبد یا نواحی دیگر درون شکم مشاهده کند.
  • ام.آر.آی : در ام.آر.آی از یک دستگاه بزرگ با آهنربایی قوی و متصل به کامپیوتر برای تهیۀ عکس‌‌‌هایی حاوی جزئیات از نواحی درون بدن استفاده مي‌كنند. گاهي، مواد حاجب، باعث می‌‌‌شوند نواحی غیرعادی در تصویر واضح‌‌‌تر قابل مشاهده باشند.
  • آزمایش سونوگرافی : دستگاه سونوگرافی از امواج صوتی ماوراي صوتي كه به گوش انسان قابل شنیدن نیست استفاده می‌‌‌کند. امواج صوتی پس از برخورد با اندام‌‌‌ها مجموعه‌ای از بازتاب‌ها را (اِکو‌‌‌) ایجاد می‌‌‌کنند. این بازتاب‌ها تصویری (سونوگرام) از کبد و اندام‌های دیگر درون شکم را ایجاد می‌‌‌کنند. تومورها بازتاب‌هايي را ایجاد مي‌کنند که با بازتابي كه بافت‌های سالم توليد مي‌كنند متفاوت است.

تکه‌برداری

معمولاً برای تشخیص سرطان کبد نیازی به بیوپسی وجود ندارد ولی در بعضی موارد پزشک نمونه‌‌‌ای از بافت را خارج مي‌کند. آسیب‌‌‌شناس بافت را از لحاظ وجود سلول‌‌‌های سرطانی بررسی ميكروسكوپي می‌‌‌کند.

پزشک با استفاده از یکی از اين روش‌‌‌ها به بافت دسترسی پیدا مي‌کند :

  • با استفاده از سوزن و از طریق پوست : پزشک سوزن نازکی را در کبد فرو می‌‌‌برد تا مقدار اندكي از بافت را خارج کند. از سی.تی.اسکن یا اولتراسوند برای هدایت سوزن استفاده مي‌كنند.
  • جراحی لاپاروسکوپیک: جراح چند شکاف خیلی کوچک روی شکم ایجاد می‌‌‌کند. لولۀ باریک و سبکي (لاپاراسکوپ) درون شکاف فرو مي‌برند. لاپاروسکوپ ابزاری برای خارج کردن بافت از کبد دارد.
  • جراحی باز : پزشک از طریق یک شکاف بزرگ مقداری از بافت کبد را خارج مي‌کند.

شايد بخواهید پيش از بیوپسی اين موارد را از پزشک بپرسید :

  • نتایج بیوپسی چه تأثیری بر برنامۀ درمان من دارد؟
  • از چه نوع بیوپسی استفاده خواهد شد؟
  • انجام بیوپسی چه مدت طول می‌‌‌کشد؟ آیا هوشیار خواهم بود؟ آیا بیوپسی درد هم خواهد داشت؟
  • آیا این احتمال وجود دارد که بیوپسی سوزنی باعث انتشار سرطان شود؟ احتمال عفونت یا خونریزی پس از بیوپسی چقدر است؟ آیا خطرات دیگری وجود دارد؟
  • چه زمانی از نتایج مطلع خواهم شد؟ چگونه می‌‌‌توانم نسخه‌اي از گزارش آسیب‌‌‌شناسی را بگيرم؟
  • اگر سرطان در بدن من وجود داشته باشد چه کسی دربارۀ درمان با من صحبت مي‌كند؟ در چه زمانی؟

مرحله‌‌‌بندی سرطان

در صورتی‌که سرطان کبد مشخص شود پزشک باید برای کمک به شما جهت انتخاب مناسب‌‌‌‌‌‌ترین نوع درمان، از مرحلة بیماریتان آگاهی پیدا کند. مرحله‌بندی سرطان، مشخص می‌‌‌‌‌‌کند که سرطان به نواحی دیگر بدن منتشر شده است یا خیر و در صورت انتشار، چه بخش‌‌‌‌‌‌هایی از بدن تحت تأثیر این بیماری قرار گرفته‌اند.

در صورت انتشار سرطان کبد، گاهي سلول‌‌‌‌‌‌های سرطانی در ریه‌‌‌‌‌‌ها مشاهده مي‌شوند. علاه بر این، بعيد نيست سلول‌‌‌‌‌‌های سرطانی در استخوان‌‌‌‌‌‌ها و غدد لنفاوی نزدیک کبد یافت شوند.

هنگامی‌که سرطان از نقطۀ اولیه به نقاط دیگر بدن پخش می‌‌‌‌‌‌شود، تومور جدید نوع سلول‌های غیرعادی و نامی مشابه با تومور اولیه دارد. مثلاً اگر سرطان کبد به استخوان‌‌‌‌‌‌ها منتشر شود، سلول‌های سرطانی درون استخوان در واقع همان سلول‌‌‌‌‌‌های سرطان کبد هستند و نام بیماری سرطان استخوان نیست بلکه سرطان کبد متاستاتیک نام دارد. این سرطان مانند سرطان کبد درمان می‌‌‌‌‌‌شود نه سرطان استخوان. گاهی، پزشکان به تومور جدید، تومور «دور دست» یا بیماری متاستاتیک می‌‌‌‌‌‌گویند.

برای تشخیص انتشار یافتن سرطان کبد، پزشک یک یا چند مورد از اين آزمون‌ها را انجام مي‌دهد :

  • سی.تی.اسکن سینه : معمولاً سی.تی.اسکن انتشار سرطان کبد به ریه‌‌‌‌‌‌ها را نشان مي‌دهد.
  • اسکن استخوان : پزشک مقدار کمی مادۀ رادیواکتیو درون رگ خونی شما تزریق می‌کند. این ماده با جریان خون منتشر و در استخوان‌‌‌‌‌‌ها جمع می‌‌‌‌‌‌شود. دستگاهی به نام اسکنر، پرتوزایی را تشخیص مي‌دهد و مقدار آن را اندازه می‌‌‌‌‌‌گیرد. این دستگاه عکس‌‌‌‌‌‌هایی از استخوان‌‌‌‌‌‌ها تهیه می‌‌‌‌‌‌کند و در صورت انتشار سرطان به استخوان‌‌‌‌‌‌ها در این عکس‌‌‌‌‌‌ها مشاهده مي‌شود.
  • PET اسکن(PET Scan) : پزشک مقدار کمی مادۀ قندی رادیواکتیو به شما تزریق می‌‌‌‌‌‌کند. این مادۀ قندی سیگنال‌‌‌‌‌‌هایی را ساطع می‌‌‌‌‌‌کند که اسکنر پی.ای.تی.(PET) دریافت مي‌كند. این اسکنر تصاویری از نواحی درون بدن شما که مادۀ قندی در آن محل‌‌‌‌‌‌ها جذب شده است تهیه می‌‌‌‌‌‌کند. سلول‌‌‌‌‌‌های سرطانی در این تصاویر روشن‌‌‌‌‌‌تر دیده می‌‌‌‌‌‌شوند زیرا سرعت جذب مواد قندی در این سلول‌‌‌‌‌‌ها سریع‌‌‌‌‌‌تر از سلول‌‌‌‌‌‌های عادی است. اسکن پی.ای.تی. نشان می‌دهد سرطان کبد منتشر شده است یا خیر.

درمان:

جراحی

تخریب بافت

امبولیزاسیون

هدف‌درمانی

پرتودرمانی

شيمي‌درمانی

راه‌هاي درمانی افراد مبتلا به سرطان کبد شامل جراحی (از جمله پیوند کبد)، تخریب بافت، امبولیزاسیون، هدف‌درمانی، پرتودرمانی، و شیمی‌‌‌‌‌‌درمانی هستند. شايد شما از ترکیبی از این درمان‌‌‌‌‌‌ها استفاده کنید.
تعیین یک نوع درمان مفید وابسته به اين موارد است :

  • تعداد، اندازه و محل تومور در کبد
  • چگونگی عملکرد کبد و بررسی ابتلای شما به سیروز
  • بررسی انتشار سرطان به نواحی خارج از کبد

موارد دیگری که در نظر گرفته می شوند شامل سن، وضعیت عمومی سلامتی و نظر شما راجع به درمان‌‌‌‌‌ها و عوارض جانبی احتمالی آنهاست.

در حال حاضر، سرطان کبد تنها در صورتی درمان می‌‌‌‌‌شود که در مرحلۀ اولیه (پيش از انتشار) شناسایی شده باشد و بیمار باید به‌طور کلی وضعیت سلامتی مناسبی داشته باشد تا بتواند تحت عمل جراحی قرار گیرد. در صورتی‌که فرد قادر به انجام جراحی نباشد از درمان‌‌‌‌‌های دیگر برای طولانی کردن مدت زمان زنده بودن و بهبود وضعیت کلی او استفاده مي‌كنند. بسیاری از پزشکان، بیماران مبتلا به سرطان کبد را تشویق می‌‌‌‌‌کنند که در پژوهش‌‌‌‌‌‌های بالینی شرکت کنند. پژوهش‌‌‌‌‌‌های بالینی مطالعات تحقیقاتی هستند که درمان‌‌‌‌‌‌های جدید را آزمایش می‌‌‌‌‌‌کنند. این پژوهش‌‌‌‌‌‌ها گزینۀ مهمی برای افراد مبتلا به سرطان کبد در مراحل مختلف هستند.

شايد پزشک، شما را به متخصص ارجاع دهد یا از او درخواست کنید که شما را به متخصص خاصی ارجاع دهد. متخصصانی که سرطان کبد را معالجه می‌‌‌‌‌‌کنند شامل جراحان (مخصوصاً جراحان کبد و مجاری صفراوی (Hepatobiliary)، سرطان‌‌‌‌‌‌شناس‌‌‌‌‌‌های جراح و جراحان متخصص پیوند، متخصص بیماری‌‌‌‌‌‌های گوارشي، پزشک متخصص سرطان (انكولوژيست) و متخصص پرتودرماني سرطان هستند. گاهي هم، گروه درماني شما از پرستار متخصص سرطان و متخصص تغذیه تشكيل مي‌شود.

مراقبت‌‌‌‌‌‌های پزشکی معمولاً پیرامون هریک از گزینه‌‌‌‌‌‌های درمانی، نتایج مورد انتظار هر یک از آنها و عوارض جانبی احتمالی به شما توضیحاتی ارائه مي‌دهد.

به دلیل اینکه درمان سرطان معمولاً به سلول‌‌‌‌‌‌ها و بافت‌‌‌‌‌‌های سالم نیز آسیب می‌‌‌‌‌‌رساند عوارض جانبی بسیار رایج است. پيش از شروع درمان راجع به عوارض جانبی احتمالی و چگونگی تأثیر درمان بر فعالیت‌‌‌‌‌‌های عادیتان با گروه مراقبت پزشکی خود صحبت کنید. شما و گروه مراقبت‌‌‌‌‌‌های پزشکی می‌توانید با همکاری یکدیگر برنامۀ درمانی را تهیه کنید که پاسخگوی نیازهایتان باشد.

جراحی

جراحی گزینۀ درمانی افرادی است که سرطان کبد‌‌‌‌‌‌شان در مرحلۀ اولیه است. معمولاً جراح، کل کبد یا بخشی از آن را که به سرطان مبتلا شده است خارج مي‌کند. اگر كبد خارج شود در اين‌صورت کبد بیمار با بافت کبد سالم یک اهداکننده جایگزین می‌‌‌‌‌‌شود. شما می‌‌‌‌‌‌توانید دربارۀ انواع جراحی و تصمیم‌گیری در مورد مناسب‌ترین نوع آن با پزشک خود صحبت کنید.

خارج کردن بخشی از کبد

جراحی برای خارج کردن بخشی از کبد را کبد‌‌‌‌‌‌برداری جزئی (Partial Hepatectomy) مي‌گويند. بیمار مبتلا به سرطان کبد در صورتی از خارج کردن بخشی از کبد استفاده می‌‌‌‌‌‌کند که آزمون‌هاي آزمایشگاهی نشان دهند کبد به‌درستی کار می‌‌‌‌‌‌کند و نشانی از انتشار سرطان به غدد لنفاوی مجاور و بخش‌‌‌‌‌‌های دیگر بدن وجود ندارد.

جراح، تومور و بخشی از بافت سالم کبد را که در اطراف تومور قرار دارد خارج می‌‌‌‌‌‌کند. وسعت جراحی به اندازه، تعداد و محل تومورها بستگي دارد. علاوه براین، چگونگی عملکرد کبد نیز بر وسعت جراحی تأثیر دارد.

گاه تا حدود 80 درصد کبد را برمي‌دارند و جراح بخش عادی بافت کبد را باقی می‌‌‌‌‌‌گذارد. بافت سالم باقیمانده، عملکرد کبد را به‌عهده می‌‌‌‌‌‌گیرد. علاوه براین، کبد این توانایی را دارد که بافت خارج شده را مجدداً بازسازی کند. سلول‌‌‌‌‌‌های جدید در چند هفته رشد می‌‌‌‌‌‌کنند.

معمولاً پس از جراحی بیمار برای بازیابی سلامتی نیاز به زمان دارد و این مدت زمان نسبت به هر فرد متفاوت است. بعيد نيست در چند روز اول احساس درد و ناراحتی كنيد. داروها به مهار درد شما کمک مي‌کنند. شما باید پيش از جراحی در مورد برنامۀ تسکین درد با پزشک یا پرستار صحبت کنید. در صورتی‌که پس از جراحی نیاز به داروی مهار درد بیش‌تری داشتید پزشک در برنامۀ شما تغییر ایجاد مي‌کند.

احساس خستگی و ضعف تا مدتی پس از جراحی عادی است. شايد هم مبتلا به اسهال شويد یا احساس پری در شکم داشته باشید. گروه مراقبت پزشکی از شما مراقبت می‌‌‌‌‌‌کنند تا در صورت بروز خونریزی، عفونت یا نارسايي کبد یا مشکلات دیگر اقدامات لازم را انجام دهند.

پیوند کبد

از پیوند کبد در صورتی استفاده مي‌كنند که تومور کوچک باشد، به نواحی خارج از کبد منتشر نشده باشد و بافت کبد مناسب اهدا شده قابل دستیابی باشد.

بافت کبد اهدایی از فردی که فوت کرده است یا از اهداکنندة زنده کبد تهیه می‌‌‌‌‌‌شود. در صورتی‌که اهداکننده زنده باشد، بافت بخشی از کبد است و شامل یک کبد کامل نیست.

در مدت زمانی‌که شما منتظر دسترسی به بافت کبد اهدایی هستید گروه مراقبت‌های پزشکی بر وضعیت سلامتی شما نظارت مي‌كنند و درمان‌‌‌‌‌‌های دیگری را برای شما فراهم می‌‌‌‌‌‌آورند.

هنگامی‌که بافت کبد سالم از سوی اهدا کننده در دسترس قرار گرفت جراح پیوند، کل کبد شما را خارج می‌‌‌‌‌‌کند (کبد‌‌‌‌‌‌برداری کامل) و بافت اهدا شده را به‌جای آن قرار می‌‌‌‌‌‌دهد. پس از جراحی، گروه مراقبت‌‌‌‌‌‌های پزشکی برای مهار درد داروهایی را به شما مي‌دهند. شايد لازم باشد برای چند هفته در بیمارستان بستری شوید. در طی این زمان گروه مراقبت‌‌‌‌‌‌های پزشکی بر چگونگی پذیرش کبد جدید توسط بدنتان نظارت مي‌كنند. شما برای جلوگيري از پس زدن (نپذیرفتن) کبد جدید توسط سیستم دفاعي، از دارو استفاده مي‌كنيد. این داروها معمولاً منجر به پف کردن صورت، بالارفتن فشارخون یا افزایش موهای بدن مي‌شوند.

تخریب بافت

روش‌های تخریب، بافت سرطان را در کبد نابود می کنند. این روش‌‌‌‌‌‌ها شیوه‌هایی برای مهار سرطان کبد و طولانی کردن مدت زمان زندگی بیمار هستند. افرادی از اين روش‌ها استفاده مي‌كنند که منتظر انجام پیوند کبد هستند و يا توانایی انجام جراحی یا پیوند کبد را ندارند. پيش مي‌آيد كه جراحی برای خارج کردن تومور به دلیل سیروز یا شرایط دیگری که منجر به عملکرد نامناسب کبد می‌‌‌‌‌‌شوند امکانپذیر نباشد. علاوه براین، بعيد نيست بیمار به دلیل محل تومور در کبد یا مشکلات پزشکی دیگر نتواند از جراحی استفاده کند. روش‌‌‌‌‌‌های تخریب بافت شامل اين موارد هستند:

  • تخریب بافت با امواج رادیویی : پزشک از کاوشگر مخصوصی که الکترودهای کوچکی دارد برای نابودي سلول‌های سرطانی به وسیلۀ گرما استفاده می‌‌‌‌‌‌کند. برای هدایت کاوشگر به سمت تومور از اولتراسوند، سی.تی. یا ام.آر.آی استفاده مي‌شود. معمولاً پزشک کاوشگر را مستقیماً از طریق پوست وارد بدن شما مي‌کند و فقط نیاز به استفاده از بی‌‌‌‌‌‌حسی موضعی وجود دارد.

گاهی، لازم است از جراحی همراه با بیهوشی عمومی استفاده كنند تا پزشک کاوشگر را از طریق شکاف کوچکی در شکم (با استفاده از لاپاروسکوپ) یا از طریق شکاف بزرگ‌‌‌‌‌‌تری که شکم شما را باز می‌‌‌‌‌‌کند، درون بدن وارد کند.

بعضی از بیماران پس از این عمل درد یا تب مختصری خواهند داشت ولی معمولاً نیاز نیست فرد در بیمارستان بستری شود. تخریب بافت با امواج رادیویی نوعی گرما درمانی است. درمان‌‌‌‌‌‌های دیگری که از گرما برای از نابودي تومورهای کبد استفاده می کنند شامل لیزر درمانی یا مایکروویو درمانی است. استفاده از این روش‌‌‌‌‌‌ها کم‌تر از تخریب بافت با امواج رادیویی رایج هستند.

  • تزریق اتانول از طریق پوست: پزشک از اولتراسوند برای هدایت سوزنی نازک درون تومور کبد استفاده می‌‌‌‌‌‌کند. الکل (اتانول) به‌طور مستقیم در تومور تزریق می‌‌‌‌‌‌شود و سلول‌های سرطانی را از بین می‌‌‌‌‌‌برد. از این شیوه یک یا دو بار در هفته استفاده مي‌شود. در این روش، معمولاً از بی حسی موضعی استفاده مي‌كنند ولی در صورتی‌که تعداد تومورها در کبد شما زیاد باشد نیاز به استفاده از بیهوشی عمومی وجود دارد.

معمولاً تزریق تب یا درد در پي خواهد داشت. پزشک برای تسکین این مشکلات دارو تجویز مي‌کند.

امبولیزاسیون

برای کسانی‌که نمی‌‌‌‌‌‌توانند از جراحی یا پیوند کبد استفاده کنند استفاده از امبولیزاسیون یا امبولیزاسیون شیمیایی (Chemoembolization) گزینۀ درمانی مناسبی است. پزشک کاتتر باریکی در يكي از سرخرگ‌هاي پای شما وارد مي‌كند و کاتتر را به سمت سرخرگ کبدی حرکت می‌‌‌‌‌‌دهد. برای انجام امبولیزاسیون پزشک ذرات کوچکی را در کاتتر تزریق می‌‌‌‌‌‌کند. این ذرات جریان خون درون سرخرگ را مسدود می‌‌‌‌‌‌کنند. بسته به نوع ذرات استفاده شده، انسداد دایمی یا موقتی است.

در صورت مسدود شدن جریان خون تومور از سرخرگ کبدی(Hepatic Artery)، تومور از بین می‌رود. اگرچه سرخرگ کبدی مسدود است ولی بافت سالم کبد، خون را از طریق سیاهرگ باب (Hepatic Portal Vein) دریافت می‌‌‌‌‌‌کند.

برای انجام امبولیزاسیون شیمیایی، پزشک پيش از تزریق ذرات کوچک مسدودکنندۀ جریان خون مقداری داروی ضدسرطان (شیمی‌‌‌‌‌‌درمانی) درون سرخرگ تزریق می‌‌‌‌‌‌کند. با مسدود شدن جریان خون، دارو مدت طولانی‌‌‌‌‌‌تری در کبد باقی می‌‌‌‌‌‌ماند.

شما باید برای انجام این عمل از آرام‌بخش استفاده کنید ولی معمولاً نیازی به استفاده از بیهوشی عمومی وجود ندارد. به‌طور معمول به مدت 2 تا 3 روز پس از درمان در بیمارستان بستری خواهید شد.

امبولیزاسیون معمولاً به درد شکمی، حالت تهوع، استفراغ و تب خواهد انجاميد. پزشک برای تخفیف این مشکلات دارو تجویز مي‌کند. بعضی از افراد تا چند هفته پس از درمان احساس خستگی شدید مي‌کنند.

هدف‌درمانی

برخي از افرادی که نمی‌‌‌‌‌‌توانند از جراحی یا پیوند کبد استفاده کنند از داروهایی استفاده مي‌کنند که به آنها هدف‌درمانی مي‌گويند. قرص‌‌‌‌‌‌های سورافنیب (Sorafenib)، نکساوار (Nexavar) اولین هدف‌درمانی تأیید شدة سرطان کبد بودند.

هدف‌درمانی سرعت رشد تومورهای کبد را کاهش می‌‌‌‌‌‌دهد و علاوه براین مصرف خون آ‌‌‌‌‌‌نها را کم می کند. دارو از طریق دهان مصرف می‌‌‌‌‌‌شود.

عوارض جانبی احتمالی شامل حالت تهوع، استفراغ، زخم دهان و از دست دادن اشتها هستند. گاهی، فرد دچار درد در ناحیۀ سینه مي‌شود، مشکلات خونریزی دارد و یا دست و پای او تاول‌‌‌‌‌‌ مي‌زند. گاهي هم دارو باعث افزایش فشارخون مي‌شود. گروه مراقبت‌‌‌‌‌‌های پزشکی فشار خون شما را در طی 6 هفته اول پس از درمان به‌طور مرتب اندازه مي‌گيرند.

اگر بخواهيد، مي‌توانيد گزیده مقالات سرطان پیرامون هدف‌درماني سرطان را در پايگاه علمي، پزشكي و آموزشي مؤسسة تحقيقات، آموزش و پيشگيري سرطان (www.ncii.ir) مطالعه کنید.

پرتودرمانی

پرتودرمانی از اشعه‌‌‌‌‌‌های با انرژی زیاد برای نابودي سلول‌‌‌‌‌‌های سرطانی استفاده می‌‌‌‌‌‌کند. این روش برای تعداد کمی از افراد که نمی‌‌‌‌‌‌توانند از جراحی استفاده کنند گزینة مناسبی است. گاهی، از این روش همراه با شیوه‌‌‌‌‌‌های درمانی دیگر استفاده مي‌كنند. همچنین مي‌توان از پرتودرمانی برای تسکین درد ناشی از سرطان کبدی که به استخوان منتشر شده است استفاده کرد.

پزشکان از دو نوع پرتودرمانی برای معالجة سرطان کبد استفاده می‌‌‌‌‌‌کنند :

  • پرتودرمانی خارجی : پرتوها از دستگاه بزرگی ساطع می‌‌‌‌‌‌شوند. دستگاه اشعه‌ها را به سمت سینه و شکم هدف می‌‌‌‌‌‌گیرد.
  • پرتودرمانی داخلی : پرتو، ناشی از گوی‌‌‌‌‌‌های رادیواکتیو کوچک است. پزشک از کاتتر برای تزریق گوی‌‌‌‌‌‌های کوچک درون سرخرگ کبدی استفاده می‌کند. گوی‌‌‌‌‌‌ها منبع خون تومور کبد را نابود مي‌كنند.

عوارض جانبی پرتودرمانی شامل حالت تهوع، استفراغ یا اسهال است. گروه مراقبت پزشکی روش‌‌‌‌‌‌هایی برای درمان يا مهار این عوارض جانبی به شما پیشنهاد مي‌کند.

خواندن مقالة «شما و پرتودرمانی» برایتان مفید است.

شيمي‌درمانی

گاهی، از شیمی‌‌‌‌‌‌درمانی- استفاده از دارو برای کشتن سلول‌‌‌‌‌‌های سرطانی- در درمان سرطان کبد استفاده مي‌كنند. داروها معمولاً از طریق رگ وارد بدن بیمار می‌‌‌‌‌‌شوند (درون وریدی). داروها وارد جریان خون می‌‌‌‌‌‌شوند و به این وسیله در بدن منتشر می‌‌‌‌‌‌شوند.

شیمی‌‌‌‌‌‌درمانی در بخش بیماران سرپایی بیمارستان، مطب دکتر یا خانه اعمال مي‌شود. به ندرت نیازی به بستری شدن در بیمارستان وجود دارد. عوارض جانبی شيمي‌درماني وابسته به نوع دارو و مقدار داروست. عوارض جانبی رایج شامل حالت تهوع، استفراغ، از دست دادن اشتها، سردرد، تب و لرز و ضعف است.

بعضی از داروها سطح سلول‌های سالم خون را کاهش می‌‌‌‌‌‌دهند كه بعيد نيست دچار عفونت شويد یا به آساني خونریزی یا خونمردگی پیدا كنيد و به ضعف و خستگی شدیدی دچار شويد. گروه مراقبت‌‌‌‌‌‌های پزشکی بر سطح سلول‌‌‌‌‌‌های خون شما نظارت خواهند داشت. بعضی از عوارض جانبی با دارو قابل درمان است.

اگر بخواهيد، مقالة «شما و شيمي‌درماني» را در پايگاه علمي، پزشكي و آموزشي مؤسسة تحقيقات، آموزش و پيشگيري سرطان (www.ncii.ir) مطالعه کنید.

شايد بخواهید پيش از شروع درمان، اين موارد را از پزشک خود بپرسید :

  • بیماری در چه مرحله‌ای است؟ آیا سرطان کبد منتشر شده است؟
  • آیا من به سیروز مبتلا شده‌ام؟
  • آیا برای تعیین امکان انجام جراحی نیاز به انجام آزمایش‌های بیش‌تری دارم؟
  • هدف درمان چیست؟ چه راه‌های درمانی برای من مناسب هستند؟ شما چه درمانی را برای من پیشنهاد می‌‌‌‌‌‌کنید؟ چرا؟
  • فواید مورد انتظار هر كدام از درمان‌ها چه هستند؟
  • خطرات و عوارض جانبی هریک از درمان‌هاچه هستند؟ چگونه می‌‌‌‌‌‌توان عوارض جانبی را مهار کرد؟
  • آیا باید در بیمارستان بستری شوم؟ در صورت نیاز به بستری، چه مدت باید در بیمارستان بمانم؟
  • شما درد من را چگونه درمان می‌‌‌‌‌‌کنید؟
  • هزینۀ درمان چقدر است؟ آیا بیمۀ من هزینۀ درمان را پوشش می‌‌‌‌‌‌دهد؟
  • درمان چه تأثیری بر فعالیت‌‌‌‌‌‌های عادی من دارد؟
  • آیا کارآزمایی‌های بالینی (مطالعات تحقیقاتی) برای من مناسب هستند؟
  • باید چند بار معاینه شوم؟
  • آیا می‌‌‌‌‌‌توانید پزشک دیگری را به من معرفی کنید که برای گرفتن نظر دوم به او مراجعه کنم؟

نظر دوم

شايد بخواهید پيش از آغاز درمان نظر دومی را راجع به تشخیص بیماری، مرحلۀ سرطان و برنامۀ درمان دریافت کنید. شايد هم بخواهید مرکز پزشکی را پیدا کنید که تجربۀ زیادی در مورد درمان افراد مبتلا به سرطان کبد دارد. حتی شايد بخواهید با چندین پزشک مختلف دربارۀ همۀ راه‌هاي درمانی، عوارض جانبی آنها و نتایج مورد انتظار صحبت کنید. مثلاً می‌‌‌‌‌‌توانید پیرامون برنامة درمانی خود با یک جراح کبد و مجاری صفراوی، سرطان‌‌‌‌‌‌شناس پرتودرمان و پزشک سرطان‌شناس، صحبت کنید.

بعضی نگران این موضوع هستند که نكند پزشكشان در صورت مطرح کردن تقاضای گرفتن نظر دوم ناراحت شود. معمولاً عکس این حالت درست است. بیش‌تر پزشکان از گرفتن نظر دوم استقبال می کنند.

نظر دوم را كه گرفتيد، شايد پزشک دوم با تشخیص و برنامۀ درمانی پزشک اول موافق باشد، شاید هم روش دیگری را پیشنهاد دهد. در هر صورت، شما اطلاعات بیش‌تری به‌دست خواهید آورد و احياناً احساس تسلط بیش‌تری بر شرایط خواهيد داشت. در صورتی‌که بدانید همۀ گزینه‌‌‌‌‌‌ها را بررسی کرده‌‌‌‌‌‌اید نسبت به انتخاب خود احساس اطمینان بیش‌تری خواهید داشت.

معمولاً جمع‌‌‌‌‌‌آوری مدارک پزشکی و ملاقات با پزشک دیگر مدت زمانی طول مي‌كشد. در بیش‌تر موارد، صرف چند هفته وقت برای گرفتن نظر دوم مشکلی نخواهد داشت. تأخیر در شروع درمان معمولاً باعث کم‌تأثیر شدن درمان نمی‌‌‌‌‌‌شود. برای اطمینان از این موضوع بهتر است دربارۀ این تأخیر با پزشک خود مشورت کنید.

روش‌‌‌‌‌‌های متعددی برای پیداکردن پزشکی جهت گرفتن نظر دوم وجود دارد. شما می‌‌‌‌‌‌توانید نام پزشک متخصص را از پزشک خود، جامعۀ پزشکی محلی یا استانی، بیمارستانی در نزدیکی محل سکونت خود یا دانشگاه علوم پزشکی منطقۀ محل زندگی خود بگيريد.

مراقبت‌‌‌‌‌‌های حمایتی

سرطان کبد و درمان آن گاه منجر به بروز مشکلات پزشکی دیگری مي‌شود. شما می‌‌‌‌‌‌توانید قبل، بعد یا در طی درمان از خدمات حمایتی بهره‌‌‌‌‌‌مند شوید. مراقبت حمایتی نوعی درمان برای مهار درد و ساير علائم بیماری و تسکین عوارض جانبی درمان است و به شما کمک می‌‌‌‌‌‌کند تا بتوانید احساسات ناشی از تشخیص ابتلا به سرطان را تحمل کنید. برای پیشگیری یا مهار این مشکلات و بهبود آسایش و کیفیت زندگيتان در طی درمان سرطان مي‌توانيد از مراقبت حمایتی استفاده کنید.

مهار درد

سرطان کبد و درمان آن معمولاً منجر به بروز درد مي‌شوند. پزشک یا یک متخصص در زمینۀ مهار درد يكي از اين روش‌‌‌‌‌‌های متعدد را برای تسکین یا کاهش درد به شما پیشنهاد مي‌کند:

  • داروهای مربوط به درد: معمولاً داروها درد را تسکین مي‌دهند. (این داروها گاه باعث ایجاد احساس خواب‌‌‌‌‌‌آلودگی یا یبوست مي‌شوند ولی استراحت کردن و استفاده از ملین‌‌‌‌‌‌ها به بیمار کمک مي‌كند).
  • پرتودرمانی : پرتودرمانی با کوچک کردن سرطان به تسکین درد کمک مي‌کند.
  • بلوک (انسداد) عصبی (Nerve Block) : پزشک مقداری الکل را به نواحی مجاور اعصاب خاصی در شکم تزریق مي‌کند تا درد را متوقف کند.

شايد گروه مراقبت پزشکی روش‌‌‌‌‌‌های دیگری را هم برای تسکین یا کاهش درد پیشنهاد کند. مثلاً از ماساژ، طب سوزنی یا طب فشاری (Acupressure) همراه با ساير روش‌‌‌‌‌‌ها استفاده كنند. علاوه براین، مي‌توانيد آموزش ببینید تا از طریق استفاده از فنون تن‌‌‌‌‌‌آرمیدگی (ریلکسیشن) نظیر گوش دادن به موسیقی با ریتم آرام یا تنفس آرام، درد را تسکین دهید.

برای كسب اطلاعات بیش‌تر پیرامون مهار درد به مقالة «مهار درد» مراجعه کنید.

غمگین بودن و احساسات دیگر

طبیعی است که پس از تشخیص یک بیماری وخيم شما احساس غم، اضطراب یا سردرگمی داشته باشید. بعضی از افراد صحبت کردن دربارۀ احساساتشان را مفید تشخیص داده اند. بخش منابع حمایتی را مطالعه کنید.

تغذیه

اهمیت زیادی دارد که به نیازهای غذایی خود قبل، بعد و در طی درمان سرطان توجه کنید. شما به مقدار مناسبی کالری، پروتئین، ویتامین و مواد معدنی نیاز دارید. دریافت موادغذایی مناسب باعث می‌‌‌‌‌‌شود احساس بهتر و انرژی بیش‌تری داشته باشید.

با وجود این، شايد خسته باشيد، احساس درد كنيد یا تمایلی به غذا خوردن نداشته باشید. علاوه براین، شايد به عوارض جانبی درمان نظیر بی‌‌‌‌‌‌اشتهایی، حالت تهوع، استفراغ و اسهال دچار شويد. پزشک شما، كارشناس تغذیة معتبر یا متخصص در مراقبت‌‌‌‌‌‌های پزشکی پیرامون روش‌‌‌‌‌‌هایی برای داشتن برنامة غذایی سالم توصیه‌‌‌‌‌‌هایی را به شما ارائه مي‌کند.

انجام معاینات پزشکی و برنامه‌‌‌‌‌‌ریزی دقیق اهمیت زیادی دارد. سرطان کبد و درمان آن معمولاً هضم غذا و حفظ وزن مناسب بدن را برای شما دشوار مي‌کنند. پزشک، شما را از لحاظ کمبود وزن، ضعف و کمبود انرژی معاینه مي‌كند.

اگر بخواهيد، مي‌توانيد مقالة «نکات مربوط به غذا خوردن» در  پايگاه علمي، پزشكي و آموزشي مؤسسة تحقيقات، آموزش و پيشگيري سرطان (www.ncii.ir) را مطالعه کنید. این مطلب شامل نکات و دستورات غذایی مفیدی است.

پیگیری سلامتی بیمار پس از درمان

شما باید پس از انجام درمان برای سرطان کبد، به‌طور منظم (مثلاً هر سه ماه یکبار) معاینه شويد. انجام این معاینات موجب مي‌شود مطمئن شويد که هرگونه تغییری در وضعیت سلامتی شما تحت نظر است و در صورت نیاز معالجه شده است. اگر در فاصلة زماني بین معاینات، مشکلات پزشکی داشتید با پزشک تماس بگیرید.

گاهی، سرطان کبد پس از درمان عود می‌‌‌‌‌‌کند. پزشک، معاینات لازم را جهت بررسی عود سرطان انجام می‌‌‌‌‌‌دهد. معاینات معمولاً شامل معاینات فیزیکی، آزمایش‌‌‌‌‌‌های خون، اولتراسوند، سی.تی.اسکن، یا ساير آزمایش‌‌‌‌‌‌هاست.

پزشك افرادی را که از پیوند کبد استفاده کرده‌‌‌‌‌‌اند، از نظر چگونگی عملکرد کبد جدید آزمایش مي‌كند. علاوه براین، پزشک به طور دقیق و از نزدیک شما را زير نظر مي‌گيرد تا اطمینان حاصل کند که کبد جدید را بدن شما پس نزده باشد. افرادی که از پیوند کبد استفاده کرده‌‌‌‌‌‌اند شايد بخواهند دربارۀ نوع آزمایش‌‌‌‌‌‌های لازم برای پیگیری وضعیت سلامتی پس از درمان و زمان انجام آنها با پزشک صحبت کنند.

منابع حمایتی

اطلاع از ابتلا به سرطان کبد زندگی شما و نزدیکانتان را تغییر مي‌دهد. معمولاً کنارآمدن با این تغییرات دشوار است. طبیعی است که شما، اعضای خانواده‌‌‌‌‌‌ و دوستانتان برای تحمل احساساتی که پس از تشخیص سرطان به‌وجود می‌‌‌‌‌‌آید نیاز به کمک داشته باشید.

نگرانی در مورد درمان و مهار عوارض جانبی، بستری شدن در بیمارستان و هزینه‌‌‌‌‌‌های مربوط به خدمات پزشکی عادی است و بعيد نيست دربارۀ مراقبت از خانواده‌‌‌‌‌‌تان، حفظ شغل یا ادامة فعالیت‌‌‌‌‌‌های روزانه نگرانی‌‌‌‌‌‌هایی داشته باشید. در ادامه راه‌هايي را که می‌‌‌‌‌‌توانید برای دریافت حمایت از آنها استفاده کنید مطرح شده است:

  • پزشکان، پرستاران و اعضای دیگر گروه مراقبت‌‌‌‌‌‌های پزشکیتان پاسخگوی سؤالات شما در مورد درمان، ادامه کار یا فعالیت‌‌‌‌‌‌های دیگر هستند.
  • مددکاران اجتماعی، مشاوران در صورت نیاز به طرح احساسات و نگرانی‌‌‌‌‌‌هایتان به شما کمک مي‌کنند. معمولاً مددکاران اجتماعی منابعی برای دریافت کمک‌‌‌‌‌‌های مالی، حمل و نقل، مراقبت در منزل یا حمایت‌‌‌‌‌‌های روحی به شما معرفی مي‌کنند.

شرکت در کارآزمایی‌های مربوط به سرطان

کارآزمایی‌های سرطان به پیشرفت‌‌‌‌‌‌های ارزشمندی در تشخیص و درمان سرطان کبد انجاميده است. به دلیل این پژوهش‌‌‌‌‌‌ها، افراد مبتلا به سرطان کبد می‌‌‌‌‌‌توانند در مورد بهبود کیفیت زندگی خود در آینده امیدوار باشند. پژوهش‌‌‌‌‌‌های گسترده این امید را به‌وجود می‌‌‌‌‌‌آورد که در آینده تعداد افراد مبتلا به این بیماری که با موفقیت درمان می‌‌‌‌‌‌شوند افزایش یابد.

پزشکان در همۀ نقاط جهان انواع مختلفی از کارآزمایی‌های بالینی را انجام می‌‌‌‌‌‌دهند (مطالعات پژوهشی که افراد برای شرکت در آن داوطلب می‌‌‌‌‌‌شوند). پژوهش‌‌‌‌‌‌های بالینی برای بررسی مؤثر و بی‌‌‌‌‌‌خطر بودن روش‌‌‌‌‌‌های جدید به‌وجود آمده‌اند.

حتی در صورتی‌که افراد شرکت‌کننده در این پژوهش‌‌‌‌‌‌ها شخصاً سودی از انجام این کار به‌دست نیاورند ولی به وسیلۀ کمک کردن به پزشکان در جهت آموختن اطلاعات بیش‌تر راجع به سرطان کبد و چگونگی مهار آن نقش مهمی را ایفا می‌‌‌‌‌‌کنند. با وجود اینکه پژوهش‌‌‌‌‌‌های بالینی خطراتی در بر دارند ولی پزشکان تا جایی‌که بتوانند در جهت محافظت از بیمارانشان تلاش می‌‌‌‌‌‌کنند.

در صورتی‌که تمایل دارید در پژوهش بالینی شرکت کنید با پزشک خود صحبت کنید.

اگر بخواهيد مي‌توانيد مطالب مرتبط در پايگاه علمي، پزشكي و آموزشي مؤسسة تحقيقات، آموزش و پيشگيري سرطان (www.nci.ir) را به نام شرکت در مطالعات تحقیقاتی درمان سرطان مطالعه کنید. این مقاله پیرامون چگونگی انجام مطالعات مربوط به درمان و خطرات و فواید آنها توضیحاتی ارایه می‌‌‌‌‌‌دهد.

پايگاه علمي، پزشكي و آموزشي مؤسسة تحقيقات، آموزش و پيشگيري سرطان بخشی مربوط به پژوهش‌‌‌‌‌‌های بالینی دارد (www.ncii.ir) که در این بخش اطلاعات کلی در مورد پژوهش‌‌‌‌‌‌های بالینی، همراه با توضیحاتی راجع به بعضی مطالعات در حال انجام مربوط به سرطان کبد ارایه شده است.

خدمات پايگاه علمي، پزشكي و آموزشي مؤسسة تحقيقات و آموزش و پيشگيري سرطان (www.ncii.ir)

شايد شما برای خود، خانواده‌‌‌‌‌‌تان یا پزشک اطلاعات بیش‌تری نیاز داشته باشید. مؤسسة تحقيقات، آموزش و پيشگيري سرطان، برای بیماران؛ خانواده‌‌‌‌‌‌ها، متخصصان بهداشت، پژوهشگران سرطان، حامیان و عموم مردم اطلاعاتی را که بر پایة تحقیقات جامع فراهم آورده است.

  • آدرس پست الكترونيكي پايگاه Info@ncii.ir مي‌باشد.
  • به پیوند انجمن ترك سيگار www.nritld.ac.ir مراجعه كنيد.

پیداکردن پزشک، گروه حمایتی یا سازمان‌های دیگر

  • در صورت ابتلا به سرطان چگونه به پزشک یا خدمات درمانی دسترسی پیدا کنید.
  • سازمان‌‌‌‌‌‌های ملی ارایه‌‌‌‌‌‌دهندۀ خدمات به افراد مبتلا به سرطان و خانواده‌‌‌‌‌‌های آ‌‌‌‌‌‌نها.

درمان سرطان و مراقبت­های حمایتی

  • شما و پرتودرمانی.
  • آشنایی با پرتودرمانی: اطلاعاتی که باید از پرتودرمانی با اشعۀ خارجی داشته باشید.
  • شیمی درمانی و شما.
  • نکات غذایی برای بیماران مبتلا به سرطان.
  • مهار درد.

تحمل سرطان

  • صرف وقت: حمایت از افراد مبتلا به سرطان
  • مهار عوارض جانبی پرتودرمانی: هنگام خستگی یا ضعف چه باید کرد؟

زندگی پس از درمان سرطان

  • نگاهی به آینده: زندگی پس از درمان سرطان.
  • مراقبت پس از درمان سرطان
  • نگاهی به آینده: روش‌‌‌‌‌‌هایی برای ایجاد تغییر در سرطان

سرطان پیشرفته یا عود کرده

داروهای تکمیلی

  • فکرکردن در مورد استفاده از داروهای تکمیلی و جایگزین: راهنمایی برای افراد مبتلا به سرطان
  • داروهای تکمیلی و جایگزین در درمان سرطان : پرسش و پاسخ.

مراقبت‌کنندگان

  • وقتی شخصی که دوستش دارید تحت درمان سرطان است : حمایت از مراقبت‌کنندگان
  • وقتی شخصی که دوستش دارید مبتلا به سرطان پیشرفته است : حمایت از مراقبت‌کنندگان
  • نگاهی به آینده : وقتی درمان سرطان شخصی که دوستش دارید پایان یافته است
  • توجه به مراقبت‌کنندگان: حمایت از مراقبت‌کنندگان سرطان

نــــــظرات
  • سروه
  • ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۴
    سلام.خدا همه مریضها رو شفا بده از جمله بیماران سرطانی رو . برای عمو زاده من هم دعا کنید خدا شفاش بده سی و چهار سالشه چند سال پیش سرطان سینه گرفت و حالا کبدش مشکل پیدا کرده. تو رو خدا براش دعا کنید.
  • zara
  • ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۴
    ممنون وسپاس فراوان
  • مهدي
  • ۵ اردیبهشت ۱۳۹۴
    من هم مادرم سرطان داره از خدا مي خواهم كمكش كنه شما دوستان هم دعا كنيد ممنون
  • بدون نام
  • ۵ اسفند ۱۳۹۳
    عالی بود ممنون
  • رزیتا
  • ۳ اسفند ۱۳۹۳
    سلام تورو خدا برای خواهر 27 ساله من دعا کنید خواهر خوشگلم سرطان سینه داشت سه سال پیش درمان شد حالا متاستاز کبد گرفته. قراره دو هفته دیگه عمل بشه خواهرم مجرده و هزاران آرزو در دل داره دلم کباب میشه وقتی چشمای قشنگشو می بینمو فکر میکنم که معلوم نیست تا کی بین ما باشه به خدا از گریه دیگه تاب ندارم براش دعا کنید
  • حسین
  • ۳۰ دی ۱۳۹۳
    باتشکراز اطلاعات ارزشمندتون واسه بابام دعا کنین.
  • کیمیا
  • ۱۵ دی ۱۳۹۳
    خیلی خوب بود ممنون داشتم ناامید میشدم
  • بنده‌ی. خدا
  • ۱۱ دی ۱۳۹۳
    خدایا. تمام. سرطانی هارا. شفا. بده.. الهی امین
  • بدون نام
  • ۵ دی ۱۳۹۳
    اللهم اشف کل مریض
  • سعید.s
  • ۲ دی ۱۳۹۳
    خیلی ممنون عالی بود. من دانشجوی رشته پرستاری ام مقالتون واقعا کمک کرد
  • توفیق
  • ۲۶ آذر ۱۳۹۳
    خدایا درمانگر دل دردمندان باش باارزوی سلامتی تمام مریضها
  • ناشناس
  • ۱۷ آذر ۱۳۹۳
    خیلی عالی بود ممنون یکی از دوستان خوبم سرطان کبد داره براش دعا کنید بیچاره نا امیده ....
  • بدون نام
  • ۱۱ آذر ۱۳۹۳
    سلام التماس دعا.برای مادرم دعا کنید.
  • بدون نام
  • ۸ آذر ۱۳۹۳
    بخدا بایدامید داشته باشیم بادعای روزانه خود از خداوند منان میخواهم شفای همه مریض ها شما هم برای دخترم که خود پزشک جراح عمومی بوده باین بیماری مبتلا شده دعا کنید.
  • دلتنگ
  • ۶ آذر ۱۳۹۳
    سلام ،خدایا تو رو به حق مظلومیت امام حسین همه مریضا رو شفا کامل بده . امین . التماس دعا دارم خیلی تو رو خدا برای مادرم دعا کنید براى سلامتی و شفای کاملش. . با سپاس
  • اذر
  • ۲۵ آبان ۱۳۹۳
    خیلی ادم وقتی میفهم که عزیزش یعنی باباش سرطان کبد گرفته ونمی تونه براش کاری کنه خدایا خودت شفای همه بیمارهارو بده وبه من کمک کن از شما خواهش میکنم برای عزیز من دعا کنید.
  • اناشناس
  • ۲۵ آبان ۱۳۹۳
    خدایا به جلال و بزرگیت قسم هیچ امیدی رو ناامید نکن.
  • ژاله
  • ۲۴ آبان ۱۳۹۳
    خیلی خوب کامل بود.
  • بدون نام
  • ۱۹ آبان ۱۳۹۳
    خدا همه مریضا رو شفا بده آمین
  • ر.م
  • ۲۶ مهر ۱۳۹۳
    دوستم سامی مشکل کبد داره براش دعا کنید.
  • بدون نام
  • ۱۹ مهر ۱۳۹۳
    هر بلائی کز تو آید رحمتی است هر که را رنجی دهی آن راحتی است
  • بدون نام
  • ۱۷ مهر ۱۳۹۳
    بیماری روحی بدتر از بیماری جسمیه نذارید بیماریتون تو روحیتون تاثیر منفی بذاره امیدتون رو به خدا از دست ندید
  • بدون نام
  • ۲ مهر ۱۳۹۳
    خدایا فضل ترا کران نیست و شکر ترا زبان ....
  • وحید
  • ۲۹ شهریور ۱۳۹۳
    خدایا به عظمتت سوگند بیماران را شفا و لباس عافیت بپوشان پدر منم در گیر سرطان هست براش دعا کنید
  • محمد
  • ۲۵ شهریور ۱۳۹۳
    بسیار مفید و امیدوارکننده بود. برای برادرم که راه دور است دعا کنید
  • بدون نام
  • ۲۵ شهریور ۱۳۹۳
    مطلب خوب و عالی بود لطفا برای مادرشوهر منم دعا کنید که انشالا مشکلش برطرف بشه از اول مهر باید شیمی درمانی بشه اونم سرطان کبد داره
  • بدون نام
  • ۱۵ شهریور ۱۳۹۳
    باتشکر،خوب بود.یاضامن اهو
  • سوگند
  • ۱۰ شهریور ۱۳۹۳
    سلام خیلی خوب بود ممنون. لطفا برای نامزدم دعاکنید سرطان کبد داره .ممنون
  • سعید
  • ۳ شهریور ۱۳۹۳
    گفتم خدایا اگردوستم داری چرا دعایم را اجابت نمی کنی ؟ گفت شاید در آنچه دوست دارید برایتان گرفتاری و شری نهفته باشد که من می دانم و شما نمی دانید خدایا هرآنچه خود صلاح می دانی ، به عظمت و بزرگی ات همه ی مریضا رو شفا بده . آمین
  • بدون نام
  • ۳۱ مرداد ۱۳۹۳
    ممنون از اطلاعات خوب شما
  • یه دوست
  • ۲۶ مرداد ۱۳۹۳
    بچه ها ایشالاه همه مریضا شفا پیدا میکنن فقط امیدتون رو از دست ندید خواهشا واسه نامزد منم دعا کنید
  • سمانه
  • ۲۴ مرداد ۱۳۹۳
    عالی بود وقتی دیدم این همه جوان التماس دعا دارن ناراحت شدم ایشالا همه شفا پیداکنن
  • مریم
  • ۲۳ مرداد ۱۳۹۳
    پدرمنم سرطان داره خداروبه حضرت عباس قسم میدم تمام مریضاروهرکجای دنیان شفابده باپدرمن خیلی مظلومه
  • امین
  • ۱۳ مرداد ۱۳۹۳
    ممنون.امیدوارم همیشه سالم و سرحال باشید
  • مجتبی
  • ۱۲ مرداد ۱۳۹۳
    خوب بود انشا.. همه مریضها شفا بگیرن
  • دنیا
  • ۱۱ مرداد ۱۳۹۳
    برای مادر منم دعا کنید خواهش میکنم شکمش اب اورده یک ماهه تو بیمارستان دکترا جوابش کردن ولی هنوز خدا وجود داره و توکل ما به خداست ومنتضر یک معجزهایم و میدونیم خوب کردنش برای خدا کاری نداره دعا کنید خدا برای مادر منم بخواد
  • بدون نام
  • ۱۰ مرداد ۱۳۹۳
    منم دعا كنيد .رضا
  • مرتضی
  • ۱۰ مرداد ۱۳۹۳
    باتشکر ازمطالب خوب شما
  • فیروزه
  • ۶ مرداد ۱۳۹۳
    مطالبتون خوب بود تو روخدا برای مادرم دعا کنید اون ده تا بچه داره به سختی اونا روبزرگ کرده الانم حالش خیلی بده خدایا قسمت میدم به عظمت وبزرگی خودت همه مریضا رو شفابده
  • ندا
  • ۵ مرداد ۱۳۹۳
    طورخدا برا خواهرم دعا کنید این علایم داره اما قطعی نشده جواب مریضیش بچه کوچیک داره بخاطر بچه هاش دعا کنید التماستون میکنم دعا کنید واقعا دوسش دارم اما ازش دورم کاری از دستم براش بر نمیاد
  • صیاد
  • ۲ مرداد ۱۳۹۳
    سلام ممنون از اطلاعات مفیدتان . دعا دعا دعا فقط دعا .اگر خدا نخواهد هیچ‌ اتفاقی رخ نمیدهد .صبور باشید امان از دل زینب مادر منم دعا کنید
  • پدرام
  • ۱ مرداد ۱۳۹۳
    ای خدای بزرگ هیچی جز سلامتی همه مریض ها و سلامتی زهرا عزیزم رو از تو نمیخوام
  • پدرام
  • ۱ مرداد ۱۳۹۳
    ای خدای بزرگ هیچی جز سلامتی همه مریض ها و سلامتی زهرا عزیزم رو از تو نمیخوام
  • امیر
  • ۱ مرداد ۱۳۹۳
    مرسی از اطلاعاتتون،امیدوارم خدا همه ی مریضارو شفا بده،خدارو شکر کامیه من در حاله بهبوده روز بروز داره بهتر میشه،برایه بهبود کامل همه مریضامون دعا کنیم.
  • بدون نام
  • ۲۸ تیر ۱۳۹۳
    خدایا به حق این شبهای عزیز خانواده ام را نا امید نکن...داییم را به ما برگردون...التماس دعااااا.
  • سعید
  • ۲۸ تیر ۱۳۹۳
    سلام. خدایا قسمت میدم به حق این شبهای قدر به حق امیرالمومنین حضرت علی ع که لنگر این دنیا و ان دنیاست وبخاطر پهلو ی شکسته فاطمه زهرا س و اولادشون همه مریضها شفا بگیرند و به صدقه سر همه مریضها و دعاهای همه شیعیان علی به خواهرم فاطمه که سه ساله هست سرطان داره شفا بده ولباس عافیت به تن بپوشان برای همه مریضها سرطانی وخواهرم دعا کنید.خدا خیرتون بده.
  • حسین
  • ۲۶ تیر ۱۳۹۳
    مادر من هم دچار این بیماری شده..... خدایا به حق این شب های قدر شفای همه بیماران مبتلا به سرطان رو بده..الهی آمین
  • بدون نام
  • ۲۰ تیر ۱۳۹۳
    خوب بود وصلوات براشفای همه مریضا
  • بدون نام
  • ۱۶ تیر ۱۳۹۳
    برا پدرشوهر منم دعا کنین,تازه تشخیص داده ایم که تو کبدش یه توده است.خدایا تو رو به فاطمه زهرا قسمت میدم تمام مریضا رو شفا عنایت فرما.
  • گمنام
  • ۱۲ تیر ۱۳۹۳
    خدایا همه مریضارو شفا بده مریم منم تو جمع اینا دعا کنید
  • مهدی
  • ۸ تیر ۱۳۹۳
    با تشکر اطلاعات خوبی بود به پدر من هم دعا کنید دراین ماه مبارک رمضان التماس دعا
  • بدون نام
  • ۸ تیر ۱۳۹۳
    تو رو خدا برای عمه منم دعا کنید بچه هاش پدر ندارند یکی از بچه هاش اصلا باباشو ندیده الا هم مادرش سرطان داره ای خدا به بزرگیت قسم شفاش بده دارم دق میکنم از قصه. یا خدا
  • محمدرضامحمد
  • ۷ تیر ۱۳۹۳
    براي شفاي همه مريضاصلوات
  • جام
  • ۳ تیر ۱۳۹۳
    خدای بزرگ همه مریض رو شفا بده . الهی آمین .
  • سمانه
  • ۱ تیر ۱۳۹۳
    خوووووب
  • سهیل
  • ۲۶ خرداد ۱۳۹۳
    خدایا تمامی مادران و پدران وبرادران وخواهران واقوام و تمام مریضان را شفا بده . برای مریضان دعا کنید روحیه دادن به مریضان خیلی مهمه. التماس دعا
  • سحر
  • ۲۰ خرداد ۱۳۹۳
    سلام تورو خدا برادرزاده منم دعا کنین 5 سالشه سرطان کبد داره.التماس دعا
  • بدون نام
  • ۱۳ خرداد ۱۳۹۳
    بارالها به همه مریضا شفا بده ، یا ارحم الراحمین
  • امیر
  • ۴ خرداد ۱۳۹۳
    خیلی عالی. بود بربای ماما ن بزرگ من هم دعا کنید
  • بدون نام
  • ۳ خرداد ۱۳۹۳
    مطلب خوب بود از همه خواهش میکنم واسه نامزد من هم دعا کنید به اینکه سرطان کبد داره رسیدن اما هنوز نوعش مشخص نشده دعا کنید خوش خیم باشه خیلی خیلی التماس دعا انشاالله خدا همه بیمارها رو شفا بده
  • بدون نام
  • ۱ خرداد ۱۳۹۳
    اللهم الشف کل مریض لطفا برای مادر خانم من هم دعا فرمایید. خدایا خودت ترحم فرما
  • بدون نام
  • ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۳
    خدایا تو رو قسم میدم به پهلوی شکسته فاطمه(س) یا امام رضا قسمت میدم به جوادت همه مریضا و مادر من رو شفا بده تمام امید زندگی من مادرمه به امید دیدن مادرم صبح ها زندگیم رو شروع میکنم خدایا به دادم برس
  • هاله
  • ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۳
    خدا همه را شفا ده وپزشكان را عمر طولاني
  • هاله
  • ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۳
    خدا همه را شفا ده وپزشكان را عمر طولاني
  • لیلا ک
  • ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۳
    سلام منم برای همه بیمارها دعا می کنم که انشالله هر چه زودتر به حق 5 تن آل عبا خوب بشن.آمین
  • بدون نام
  • ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۳
    خوب بود خدا همه ی مریضارو شفا بده
  • somayeh
  • ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۳
    عالی
  • شایسته
  • ۸ اردیبهشت ۱۳۹۳
    الدعاء یردالقضاء و لو ابرم ابراماً : دعا قضا را برمیگرداند هرچند قضای محتوم را. پس دست از دعا کردن بر ندارید ... یادتان باشد دعابرای سلامتی و فرج امام زمان را . از ایشان بخواهید برایمان دعا کند . از خدا بخواهیم فرجش نزدیکتر شود تا به یمن حضور ایشان تمام غمها پربکشند و روزگار خوشی سلامتی وفور و توانگری از راه برسد . اللهم کن لولیک الحجه بن الحسن صلواتک علیه و علی آبائه فی هذه الساعه و فی کل ساعه ولیاً و حافظاً و قائداً و ناصراً و دلیلاً و عیناً حتی تسکنه ارضک طوعاً و تمتعه فیها طویلاً.
  • لیلا
  • ۳ اردیبهشت ۱۳۹۳
    خیلی خوب بود برای همسایه ی ما هم دعا کنید
  • اکرم
  • ۲۰ فروردین ۱۳۹۳
    سلام خیلی خوب بود برای خواهر زاده من هم دعا کنید سرطان پیشرفته گرفته 45 سال داره اسمش فریده است
  • ساحل
  • ۱۹ فروردین ۱۳۹۳
    الهی که همه بیمارها شفا بگیرند و دوباره شاد و سلامت باشند .
  • بدون نام
  • ۵ فروردین ۱۳۹۳
    سلام ،هر كسى كه اين پيام رو ميخونه براى پدر من كه به دليل سرطان كه منتشر شده تو بدن ايشون ودر ICUهستند دعا كنه ممنونم .
  • رسول
  • ۳ فروردین ۱۳۹۳
    تو رو خدا برای دپدر منم دعا کنید یا من اسمه دوا و ذکره شفا
  • بدون نام
  • ۲۷ اسفند ۱۳۹۲
    یکی از عزیزان من سرطان کبد گ رفته.خدایا به حق حضرت زهرا کمکش کن..................................... بچه ها دعا کنید همه سرطانی ها خوب بشن.
  • فق
  • ۱۹ اسفند ۱۳۹۲
    سلام دعا کنید دایی مامانم سرطان داره دکترها جواب کردن خوب بشه خادم امام حسین
  • بیتا
  • ۱۸ اسفند ۱۳۹۲
    ازمطلب ارزشمندشمامتشکرم ودعاکنیدواسه تمام بیماران که محتاج دعای تک تک ما هستند
  • سحر
  • ۱۸ اسفند ۱۳۹۲
    ایشالله بحق آقامون امام رضا خدا همه بیماران رو شفا بده
  • آوا
  • ۱۶ اسفند ۱۳۹۲
    سلام . من یک پرستارم . امروز که روز میلاد حضرت زینب (س) هست و باید به پرستارها تبریک گفتم باید بگم همکاری دارم که با چندین سال سابقه ی رسمی در بیمارستان در سمت پرستاری مبتلا به سرطان کبد از نوع بدخیم و متاستاتیک هست . امروز سرچ کردم تا مجدد مطالبی در مورد وضعیت بیماری همکارمُ مرور کنم که از اینجا سر در آوردم . از دوستان میخوام اگه نگاهشون به این نظر افتاد برای سلامت این پرستار زحمت کش دعا کنن :(
  • بدون نام
  • ۱۵ اسفند ۱۳۹۲
    با سلام اول كه خدا به حق پهلوي شكسته خانم فاطمه زهرا (ع) همه مريضا رو شفا بده زن داداش من كه 29 سال دارده هم كه يه بچه 9 ماهه و يك پسر 4 ساله داره رو شفاء بده از همتون ميخوام كه دعا كنيد براي همه مريضا مخصوصا زن داداش من رو .
  • الهام
  • ۱۱ اسفند ۱۳۹۲
    سلام هر کسی از یه رنجی عذاب میکشه . خدا به همه مریض ها شفا و به خانواده هاشون صبر بده . برای برادر منم دعا کنید
  • بدون نام
  • ۱۱ اسفند ۱۳۹۲
    تورو خدا دوستان برای مادر منم دعا کنید اونم سرطان کبد داره
  • عرفان
  • ۸ اسفند ۱۳۹۲
    پدر بزرگ من سرطان کبد دارد لطفا براش دعا کنید
  • رسول
  • ۶ اسفند ۱۳۹۲
    سلام ممنون عالی بود به همه مریضا دعا کنید مینا هم جمع اونا
  • غزاله
  • ۳ اسفند ۱۳۹۲
    تو رو خدا واسه دخترخالم دعا کنید
  • خسته
  • ۲۳ بهمن ۱۳۹۲
    لطفا برای دایی من هم دعا کنید سه تا بچه داره کوچکه 6 ساله است تو رو خدا دعا کنید برای همه مریضا.
  • fateme
  • ۱۸ بهمن ۱۳۹۲
    khob bod lotfan bara khalam doa konid saratan kabed gerefteh halesh kheile bade
  • مهران
  • ۱۷ بهمن ۱۳۹۲
    خدا همه بیمارا رو شفا بده آمین
  • حمید
  • ۵ بهمن ۱۳۹۲
    خیلی ممنون از اطلاعات کاملی که ارائه کردید. انشاالله خدا به حق فلطمه زهرا (س) و به حق زینب کبری، تمام بیماران را شف بدهد.
  • حمید
  • ۵ بهمن ۱۳۹۲
    خیلی ممنون از اطلاعات کاملی که ارائه کردید. انشاالله خدا به حق فلطمه زهرا (س) و به حق زینب کبری، تمام بیماران را شف بدهد.
  • ناشناس
  • ۳۰ دی ۱۳۹۲
    سلام. عالی بود.کامنتارو که خوندم خیلی متاسف شدم. توروخدا واسه دخترخواهر4ماهه ی منم دعا کنید. سیروز کبدی داره، میگن باید پیوند بشه.اسمش فاطمه س.خدایا به پهلوی شکسته ی حضرت زهرا قسمت میدم همه ی مریضارو شفا بده
  • مخمد
  • ۳۰ دی ۱۳۹۲
    زن عموی من مادر شهیده و تنها پسرش هم شهید شده. به سرطان کبد مشکوکن و یه سری آزمایش ازش گرفتن. یه فهته دیگه جواب قطعی میدن. من امشب حبردار شدم. حال خیلی خیلی بدی دارم. خدا کنه جواب منفی باشه و یا حداقل خوش خیم و در مراحل اولیه باشه. خدایا بحق حضرت زهرا خودت کمک کن.
  • مسعود
  • ۲۸ دی ۱۳۹۲
    سلام، من از همه دوستان خواهش می کنم برای سلامتی همسر دوست من که به خانم جوون هستش دعا کنید سلامتیش رو دوباره به دست بیاره، خدایا همه مریضارو شفا بده
  • بهرام
  • ۲۸ دی ۱۳۹۲
    واقعا عالی و کامل بود
  • فرح
  • ۲۴ دی ۱۳۹۲
    یا امام زمان خودت همه مریضارو شفا بده
  • ساغر
  • ۱۶ دی ۱۳۹۲
    دعا کنید واسه مامانم خوش خیم باشه من نمیخوام رنج و غم مامانمو ببینم خدایا به همه این مریضا و مامانم کمک کن....اطلاع رسانی عالی بود
  • mina
  • ۱ دی ۱۳۹۲
    ممنون از اطلاعاتتون.چقد خوبه اگه واقعا میتونیم بهم کمک کنیم اگر واقعا کسی اهداکننده هست کمک کنه
  • خسرو
  • ۲۶ آذر ۱۳۹۲
    دست شما درد نکند پل ارتباطی خوبی است
  • م
  • ۲۳ آذر ۱۳۹۲
    مرسی
  • بدون نام
  • ۱۸ آذر ۱۳۹۲
    باسلام عالی بودبرابدرشوهرمن هم دعاکنین.
  • بدون نام
  • ۱۷ آذر ۱۳۹۲
    به حق اين ماه عزيز خدا همه مريضا رو شفا بده،لطفا براي من هم دعا كنيد .
  • بدون نام
  • ۴ آذر ۱۳۹۲
    عالی بود واسه دوست منم دعا کنید
  • بدون نام
  • ۴ آذر ۱۳۹۲
    سلام ممنون عالی بود برا پسر خواهر منم دعا کنید سرطان کبد داره دارم دیوونه میشم یک سالشه انشاالله خدا به داد دل هممون برسه
  • عمه فاطمه
  • ۴ آذر ۱۳۹۲
    شماروبخداقسم میدم برای برادرزاده ی15ماهه ی من که تومورکبدداره دعاکنید.فردا میخوادبره سی تی اسکن دعاکنیدهیچ چیزنباشه.خیلی دوستش داریم.پسره اسمش هست علیرضا.انشا...صاحب اسمش امامرضااین بچه وهمه مریضارو شفابده.عزیزان فقط دعاکنید....
  • داود
  • ۲ آذر ۱۳۹۲
    بزای بابای من هم دعا کنید . حالش خیلی خیلی بده
  • م
  • ۱ آذر ۱۳۹۲
    خدایا به حق این ماه عزیز(محرم) تمام بیماران نا علاج را شفا بده مخصوصا استاد گرامیم.
  • مهدی
  • ۲۶ آبان ۱۳۹۲
    سلام انسان ها تو زندگی گاهی می فهمند که فقط خدا می تونه کمک شون کنه ورفتنی هستند برای خانمم دعا کنید تستش مثبت شده
  • بدون نام
  • ۲۶ آبان ۱۳۹۲
    زندگي منم اين مشكل براش پيش اومده خيلي اذيته شما رو به مظلوميت حضرت زينب براش دعا كنيد التماس دعا
  • یونس
  • ۱۴ آبان ۱۳۹۲
    عالی
  • بدون نام
  • ۹ آبان ۱۳۹۲
    عالی بود
  • بدون نام
  • ۹ آبان ۱۳۹۲
    عالی بود
  • بدون نام
  • ۹ آبان ۱۳۹۲
    یا حسین
  • مهدی
  • ۶ آبان ۱۳۹۲
    سلام... انشاالله خدا همه مریضارو شفا بده... مخصوصا اونهایی که تو کامنت ها ازشون یاد شده... برای پدر من هم دعا منید سیروز کبدی داره یا امام زمان یا امام علی (ع) که اولین مظلوم هست خواهش میکنم کمکمون کنید
  • فرزین
  • ۲ آبان ۱۳۹۲
    خدایا تمام مریضارو خودت شفابده
  • بدون نام
  • ۱ آبان ۱۳۹۲
    مختصر و مفيد، ممنون
  • هستی
  • ۱۷ مهر ۱۳۹۲
    من شوهرم سرطان خون داره 2 ماه دیگه میره برا شیمی درمانی تورو خدا براش دعا کنید
  • نیایش
  • ۳۰ شهریور ۱۳۹۲
    سلام ممنون از این مقالتون خواهش میکنم برای بچه ی خواهرم دعا کنید که هرچه زود تر شفا بگبیره ازتونن ممنون میش
  • صادق
  • ۲۴ شهریور ۱۳۹۲
    دعا کنید واسه همه مریضا واسه مادر منم که سرطان کبد داره دعاکنید.
  • بدون نام
  • ۱۲ شهریور ۱۳۹۲
    ازاينكه اين همه اطلاعات رو به اين راحتي به مردم ميدهيد متشكرم . وبراي همه بيماران آرزوي سلامتي دارم
  • habib
  • ۲ شهریور ۱۳۹۲
    التماس دعا
  • فاطمه
  • ۲۲ مرداد ۱۳۹۲
    با سلام پدر من هم سرطان کبد داره براش دعا کنید چند بار به خاطر بیماریش سفر مکه به تعویق افتاد واسش دعا کنید زمانی که دلتون شکست واسه مریض ها دعا کنید پدر و مادر نعمت بزرگی هستن که بودشون به انسان ارامش و امید به زندگی میده خدایا تو رو به فاطمه زهرا (س) قسم میدم همه مریضا رو شفا بده پدر منو هم شفا بده یا امام رضا تو رو به جوادت قسم میدم همه بیمارها رو شفا بده پدر منو هم شفا بده دلم خیلی گرفته خیلی دعا کنید ممنون از همه تون
  • ایمان
  • ۲۰ مرداد ۱۳۹۲
    مادرم سرطان کبد دارن . دارم دیوانه میشم لطفا دعا کنید
  • معصومه
  • ۱۳ مرداد ۱۳۹۲
    مطالب خوب بود. به حق این ماه عزیز و فرق شکسته امیر المومنین خدا شفای همه مریضا رو بده. برای مریض منم دعا کنید.
  • صادق
  • ۷ مرداد ۱۳۹۲
    ممنونم اطلاعات دقیقی بود شب شب قدر انشأالله تمام بیماران سرطانی سلامتی شونو بدست بیارن به حق این شب عزیز اونایی که سلامت هستید قدر سلامتی خودتونو بدونید ورزش رو فراموش نکنید غذای سالم بخورید که تمام این بیماریها از عدم انجام صحیح این دو مورد هستش
  • مبین
  • ۲ مرداد ۱۳۹۲
    خوب بود ممنون
  • mehdi
  • ۱ مرداد ۱۳۹۲
    khoda hame mariza ro shafa bede be haghe babalhavaej
  • محمد
  • ۳۱ تیر ۱۳۹۲
    واقعا کامل و مفید بود ممنونم برای مادرم اگه میشه دعا کنید سرطان گرفته ممنونم باز
  • بدون نام
  • ۲۹ تیر ۱۳۹۲
    مفید مختصر بدون پیچیدگی عالییییییییییی بود
  • علی
  • ۲۸ تیر ۱۳۹۲
    سلام پدر 79 ساله من دارای توده ای به اندازه 3 سانت در بالای کبد است، بنظر شما جراحی مناسب است؟ احتمال بهبود یا ریسک آن چقدر است؟
  • ماهرخ
  • ۲۷ تیر ۱۳۹۲
    با سلام مطالب خوبي بود با خوندن كامنت ها گريه ام گرفت خدا رو به همين ماه عزيز قسم ميدم همه مريضاي سرطاني و ms را شفا بده و از كساني كه در خانواده شان چنين بيماراني هست خواهش ميكنم به خود مسلط باشند و بر خدا توكل كنند چون بي اذن او حتي برگي از درخت نمي افتد يا حق دردم از يار است و درمان نيز هم
  • مصطفی قمری
  • ۲۵ تیر ۱۳۹۲
    من مصطفی قمری هستم مادرم سرطان کبد داره خدارو قسم میدم به طب دارصحرای کربلا خداتمام مریضهای سرطانی راشفا بده نمیخوام مادرمو ازدست بدم
  • مصطفی قمری
  • ۲۵ تیر ۱۳۹۲
    من مادرم سرطان کبد داره خداراقسم میدم به دین وقرانش تمام مریضهای اسلام راشفابده من نمی خوام مادرموازدست بدم ممنونم التماس دعا
  • بدون نام
  • ۵ تیر ۱۳۹۲
    برا همه مريضا دعا كنيد
  • بدون نام
  • ۵ تیر ۱۳۹۲
    سحر سلام خوب بود برا همه مريضا دعا كنيد بابا نامزد منم مبتلا ب سرطان كبد دكترا جوابش كردن فقط محتاج دعاييم
  • امیر
  • ۲۹ خرداد ۱۳۹۲
    برایه مادرجوونه منم دعا کنید داره شیمی درمانی میشه
  • شرمنده خدا
  • ۱۹ خرداد ۱۳۹۲
    عالی بود متشکرم التماس دعا
  • علی
  • ۱۵ خرداد ۱۳۹۲
    برای اطلاع رسانی عمومی خوبه ولی این اطلاعات برای افرادمبتلاشایدشایدپیامدخوبی نداشته باشه
  • سحر
  • ۱۵ خرداد ۱۳۹۲
    خیلی خوب بود
  • پرستو
  • ۱۵ خرداد ۱۳۹۲
    ممنون خیلی عالی بودپدر من مبتلا به این بیماری هست میخواستم بدونم قرص نکساوار با معده ی خالی یا پر بهترین اثر رو داره؟؟؟؟ اصولا مدت زمان زنده ماندن این افراد که این قرص رو مصرف میکنند و پرتو درمانی میکنند چقدره؟؟؟پدرم 75 سالشه...
  • بدون نام
  • ۱۲ خرداد ۱۳۹۲
    سلام پدرم تومور کبدی داره تو رو خدا دعا کنین تومورش خوش خیم باشه.(التماس دعا)
  • بدون نام
  • ۱۲ خرداد ۱۳۹۲
    سلام پدرم تومور کبدی داره تو رو خدا دعا کنین تومورش خوش خیم باشه.(التماس دعا)
  • بدون نام
  • ۱۱ خرداد ۱۳۹۲
    خیلی خوب بود برای پدرم دعاکنید
  • بدون نام
  • ۸ خرداد ۱۳۹۲
    آیا سرطان کبدواگیر دار است
  • بنده حقير
  • ۵ خرداد ۱۳۹۲
    خدايا تورو قسم ب اون محمدي كه حبيب و خليلته عمومو شفا بده؛خدايا همه مريضا سالم برن سر خونه و زندكيشون؛امين يا رب العالمين
  • محمداخگري
  • ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۲
    انشاا... خداوند بزرگ و حكيم همه بيماران شفا خير دهد.
  • رویا
  • ۷ اردیبهشت ۱۳۹۲
    خیلی ممنون خیلی خوب بود مطالبتون نامزد من مبتلا به این نوع سرطان از هرکس که این متنو میخونه میخوام براش دعا کنه ممنون
  • ali
  • ۱ اردیبهشت ۱۳۹۲
    سلام واقعا عالی مطالب شما ولی سعی شود داروهای روز دنیا و مواد خوارکی باید بیما بیشتر بخورد هم بگویید
  • ريحانه
  • ۲۹ فروردین ۱۳۹۲
    براي بيمار من دعا كنيد...
  • ب
  • ۲۵ فروردین ۱۳۹۲
    خوب بود
  • النا
  • ۲۱ فروردین ۱۳۹۲
    ان شا الله خدا همه ی مریضارو شفا بده
  • سونا
  • ۲۱ اسفند ۱۳۹۱
    مادرم سرطان کبدداره به امید بهبودی مادرم وهمه مریضای سرطانی.شمام دعاکنید
  • خاطره
  • ۶ اسفند ۱۳۹۱
    عالی بود .....اما بسیار تلخ...
  • بدون نام
  • ۱ اسفند ۱۳۹۱
    تومورناف کبدچیست
  • من
  • ۲۸ بهمن ۱۳۹۱
    بد
  • بدون نام
  • ۲۳ بهمن ۱۳۹۱
    عالی بود من دانشجوی پرستاریم.مطلب خیلی قابل فهم بود :)
  • زاهد
  • ۱۸ بهمن ۱۳۹۱
    سلام و ممنون . لطفا راجع به klatzkin tumor اطلاعات بفرستید متشکرم
  • بدون نام
  • ۱۸ بهمن ۱۳۹۱
    ممنون از اطلاعات.ان شااله خداوند همه ی مریض ها رو شفا بده به خصوص مادرانی که فرزندانشان چشم امید به سلامتی آنها دارند.الهی آمین ...یا الرحم الراحمین:-(
  • محمد جواد
  • ۱۳ بهمن ۱۳۹۱
    اطلاعات بسيار مفيد و ارزشمندي بود. تشكر فراوان از شما
  • بدون نام
  • ۹ بهمن ۱۳۹۱
    ازاین اطلاعات شما ممنونم التماس دعابرای درم
  • zahra
  • ۴ بهمن ۱۳۹۱
    ممنون خوب بود .دوستم این بیماری رو داره واقعا نگرانم حالا دیگه وقتی میبینمش بغض اجازه نمیده حرف بزنم ولی اون همیشه سعی میکنه منو بخندونه براش دعا کنید .......................
  • بدون نام
  • ۱ بهمن ۱۳۹۱
    يامن اسمه دوا وذكره شفا
  • بدون نام
  • ۲۱ دی ۱۳۹۱
    ممنون خیلی عالی بود از خدا طلب شفای همه رادارم
  • وحید
  • ۱۳ دی ۱۳۹۱
    خوب بود ولی نا امیدم کردین
  • بدون نام
  • ۹ دی ۱۳۹۱
    بسیار عالی توضیح داده اید.از شما متشکرم.
  • تندیس
  • ۵ دی ۱۳۹۱
    چرا در افرادمبتلا به کلانژیوکارسینوما امکان پیوند کبد وجود ندارد؟
  • امیر
  • ۲۸ آذر ۱۳۹۱
    باسلام بیمارانی که عمل کبدی می شوند و نصف کبد برداشته شود چقدر امکان ادامه حیات دارد
  • حمید
  • ۲۲ آذر ۱۳۹۱
    مرسی خوب بود
  • ////
  • ۱۱ آذر ۱۳۹۱
    مرسی.فقط از تمام خوانندگان این مطلب خواستار دعا هستم.
  • بدون نام
  • ۷ آذر ۱۳۹۱
    مرسی خیلی خوب بود..... ازتون میخوام واسه همه ی مریضا دعا کنید... واسه نامزده منم دعا کنید 20 سالشه :(
  • بدون نام
  • ۱ آذر ۱۳۹۱
    باسلام بیمارانی که عمل کبدی می شوند و نصف کبد برداشته شود چقدر امکان ادامه حیات دارد
  • بدون نام
  • ۲۲ آبان ۱۳۹۱
    خوب بود . میتونست بهتر از این باشه
  • محمد
  • ۱۸ آبان ۱۳۹۱
    ممنون از اطلاعات مفیدتان. تمنای دعا برای مادرم و همه دردمندان دارم.
  • بدون نام
  • ۱۲ آبان ۱۳۹۱
    برای مادرم دعا کنید... خدا ان شاالله تمامی مبتلایان رو شفا بده.
  • مصطفی
  • ۳ آبان ۱۳۹۱
    مرسی عالی بود
  • فرزین
  • ۲ آبان ۱۳۹۱
    سلام عالی بود مرسی من 26سال سن دارم انزیم های کبدم مرتب چک میکنم ولی زود زود بالا پاین میکنه سفیدی چشمم هم زرد شده و سمت راست شکمم زیر دنده درد داره بنظر شما علایم سرطانه ایمیلم کذاشتم کمکم کنین ممنون.
  • فرزین
  • ۲ آبان ۱۳۹۱
    ممنون عالی بود
  • amir
  • ۲۳ مهر ۱۳۹۱
    سلام بسیارعالی بود.سپاس فراوان
  • بدون نام
  • ۱۹ مهر ۱۳۹۱
    خوب بود ممنون اما راجع به درصد احتمال درمان و عدم درمان چیزی نوشته نشده. در ضمن برای کسانی که بصورت ارثی دارای این بیماری در فامیل هستند چگونه باید پیشگیری کرد؟
  • مریم پشنگ
  • ۵ مهر ۱۳۹۱
    این اطلاعات خوب هست اما . این اطلاعات کامل نیست . برای مثال برای کسی که دچار این بیماری نشده اما تحدید به مبتلا شدن هست چه پیشگیری برای این افراد مناسب هست
  • دکی
  • ۳۱ شهریور ۱۳۹۱
    خوب بود
  • دکی
  • ۳۱ شهریور ۱۳۹۱
    ali bodesh
  • دکی
  • ۳۱ شهریور ۱۳۹۱
    mer30 ali bodesh eaghat nagoftin jaye omidvari hast ya na
  • بدون نام
  • ۵ شهریور ۱۳۹۱
    خوب بود مرسی برای دوستم دعا کنید که خوب شه خیلی عالی بود امیدوارم که تمام دکترای ایران همیشه تو کارشون موفق و پیروز اشن
  • بدون نام
  • ۲۴ مرداد ۱۳۹۱
    مرسی عالی بود
  • منصوری
  • ۱۳ تیر ۱۳۹۱
    ممنون اطلاعات خوبی بود من نیاز به اطلاعاتی درباره آزمایشات درباره کسی که می خواهد قسمتی از کبدش را اهدا کند می خواهم اگر شخص دیابت نوع بی را داشته باشد چه آزمایشاتی باید انجام دهد تا بتوانند تشخیص دهند که شرایط اهدای کبد را دارد یانه لطفا به آدرس ایمیلم اگر مطلبی دراین مورد دارید بفرستید من نیاز به این اطلاعات دارم قبلا از همکاری شما متشکرم
  • بدون نام
  • ۱۸ اسفند ۱۳۹۰
    خوب بود
ارســال نـظر
کاربر گرامی برای طرح سوالات پزشکی به بخش مشاوره سلامت مراجعه نمایید تا سوال شما توسط متخصصین موسسه پاسخ داده شود. به سوالاتی که در این بخش ارسال میشوند ترتیب اثر داده نمیشود.

نام (اختیاری)
پست الکترونیک(اختیاری)
آدرس وبسایت یا وبلاگ (اختیاری)
نظرشمــا
همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.
اظهارنظرهای جدید به این مطلب،به ایمیل من ارسال گردد
* لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید *
لطفا حاصل عبارت را در محل زیر وارد نمایید:
= 8 + 8

مقالات آنچه باید دربارۀ سرطان کبد بدانید
 

مشاوره سلامت

عضو خبرنامه شوید



مطالب ارائه شده در پايگاه اينترنتي موسسه تحقیقات، درمان و آموزش سرطان صرفا جهت اطلاع رساني و افزايش آگاهي عمومي تهيه شده و جايگزين توصيه ها و دستورات پزشكي فردي نبوده، لازم است در هر مورد با پزشك معالج مشورت شود
صفحه اصلی درباره ما نقشه سایت حفظ حریم شخصی ارتباط با ما پست الکترونیکی اعضاء