
فستفودها در جامعه امروزی از استقبال مردم مخصوصاً کودکان و نوجوانان برخوردار هستند. اما موضوعی که کمتر به آن توجه شده مضرات این غذاها نسبت به غذاهای سنتی است.
مصرف فستفودها در میان کودکان و نوجوانان مانع از رشد کافی آنها شده است و همچنین میتواند اختلالاتی را در بدن آنها ایجاد کند که برای یک جامعه سالم ایجاد مشکل میکند و در استفاده از آن باید به نکاتی توجه شود و به نوعی با اطلاع رسانی مانع از مصرف بیرویه این غذاها گردد.
فستفودها در واقع حاوی مقدار اندکی از مواد مغذی مورد نیاز بدن هستند و تنها موجب سیری شده و کالری اضافه به بدن وارد میکند که این امر را میتوان یکی از دلالیل چاقی افرادی دانست که بیش از اندازه از فستفودها استفاده میکنند.
فستفودها حاوی مقادیر زیادی چربی، کالری و نمک هستند که همگی آنها به بدن آسیب میرسانند و موجب چاقی میگردند. بهطور کلی فستفودها مانع از رسیدن ریزمغذیهای ضروری به بدن میشوند و به همین علت توصیه میشود در غذای کودکان و نوجوانان کمتر از این غذاها استفاده گردد.
یکی از مواد غذایی که در اغلب فستفودها مورد استفاده قرار میگیرد سوسیس و کالباس است که از سوی کارشناسان تغذیه توصیه نمیشوند و غذای سالمی محسوب نمیگردند. برخی کارشناسان تغذیه معتقدند که مقدار نمکی که در سوسیس و کالباس استفاده میشود به مراتب بیش از نمکی است که در یک پاکت چیپس مورد استفاده قرار میگیرد.
بنابراین ترکیبات موجود در برخی فرآوردههای گوشتی مانند سوسیس و کالباس، موجب بروز بیماریهایی همچون فشارخون بالا و پوکی استخوان میشود. در اغلب فرآوردههای گوشتی نظیر سوسیس و کالباس مواد مغذی همچون پروتئین خالص وجود نداشته ولی موادی مانند فسفات، نیترات، نمک، چربی و ... که برای سلامت بدن مضر است به وفور یافت میشود.
همچنین مصرف زیاد سوسیس و کالباس به دلیل وجود عوامل تحریککنندهای مانند فلفل، ادویه و مواد رنگی ممکن است در مواردی ایجاد کهیر کند اما در بیشتر موارد تشدیدکنندة برخی بیماریهای پوستی از جمله خارش و یا بیماریهای حاد پوستی است و به افرادی که سابقه بیماری های پوستی و خارش دارند توصیه می شود کمتر از این مواد غذایی استفاده کنند، مواد غذایی که علاوه براینکه مواد مغذی مورد نیاز را به بدن نمیرساند موجب مشکلاتی برای بدن می شود.
نکته دیگری که حائز اهمیت است کیفیت سوسیس و کالباس میباشد که بستگی به میزان استفاده از گوشت قرمز و مرغ در تهیه آن دارد اما متأسفانه برخی از برندهای غیر استاندارد از درصدهای غیرواقعی بر پوشش سوسیس و کالباس استفاده میکنند و به همین دلیل قیمت کمتری دارند و بیشتر مورد استفاده اقشار کمدرآمد جامعه قرار میگیرند که باید توجه ویژهای به آن داشت.
استفاده از نگهدارندهها در سوسیس و کالباسها و غذاهای آماده که باعث رشد باکتریهای خطرناک میشود، موجب ساخته شدن مادهای سرطانزا به نام نیتروز آمین در بدن میشود. یک مشکل اساسی مصرف سوسیس و کالباس سرطان زا بودن آن است و برخی از صاحب نظران معتقدند مصرف سوسیس و کالباس خطر بروز سرطان مثانه را 30 درصد افزایش میدهد.
همچنین متخصصان ایرانی از بالا رفتن آمار سرطان در کشور بهدلیل شیوع استفاده از فستفودها خبر میدهند و برخی از پزشکان نیز از سونامی سرطان در ایران خبر داده بودند که بخشی از آن بهعلت افزایش آلودگی هوا و بخش دیگری مرتبط با افزایش مصرف غذاهای آماده در کشور است.
چربیهای بالا در برخی از غذاهای آماده خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ، پروستات، آندومتر (رحم) و تخمدان را نیز افزایش میدهد. و به گفته محققان مصرف روزانه 50 گرم سوسیس و کالباس، احتمال ابتلا به سرطان روده را که یکی از خطرناکترین انواع سرطانهاست 20 درصد افزایش میدهد.
بنابراین با توجه به مصرف رو به رشد فستفودها در جامعه ایرانی باید اقدامات لازم جهت هوشیاری مردم نسبت به مضرات فستفودها انجام گیرد تا مصرف این مواد غذایی حداقل کاهش داشته باشد تا شاهد مشکلاتی از قبیل مشکلات نامبرده بهخصوص در کودکان و نوجوانان که آینده سازان این کشور هستند، نباشیم.
منبع: شفاف نیوز
تاریخ: 17/3/91
کلیدواژه ها:
جدول شناسه
|