اهمیت تغذیه در مراقبتهای مربوط به سرطان
Nutrition In Cancer Care
خلاصهای در مورد اهمیت تغذیه در مراقبتهای مربوط به سرطان
سرطان و درمانهای آن گاهی موجب بروز عوارض جانبی در امر خورد و خوراك میشود. برنامۀ غذایی بخش مهمی از درمان سرطان است و استفاده از غذاهای مناسب، قبل، بعد و در طی درمان به بیماران کمک میکند تا احساس بهتری داشته باشند و قویتر بمانند. برای راحتي خيال از رسیدن مواد غذایی مناسب و لازم به بدن، بیمار باید به اندازۀ کافی از غذاهای حاوی مواد غذایی اصلی (ویتامینها، مواد معدنی، پروتیئن، کربو هیدرات، چربی و آب) استفاده کند.
با وجود این، بعضی از عوارض جانبی سرطان و درمانهای آن، برای بسیاری از بیماران غذا خوردن را دشوار میکند. از جمله عوارضی که در غذا خوردن ایجاد اختلال میکنند بیاشتهایی، حالت تهوع، استفراغ، اسهال، یبوست، زخم دهان، مشکل در بلع و درد است.
این عوارض بر اشتها، طعم، بو و توانایی خوردن مقدار کافی غذا یا جذب مواد مغذی از غذا تأثیر منفی دارند. گاهی سوءتغذیه (کمبود مواد غذایی اصلی) بهوجود میآید که موجب ضعف و خستگی بیمار میشود و توانایی بیمار برای مقابله با عفونتها یا تحمل درمانهای سرطان کاهش مییابد.
یکی از رایجترین مشکلات تغذیهای که اکثر بیماران سرطانی با آن سر و کار دارند مصرف بسیار کم پروتئين و کالری است. پروتیئن و کالری نقش اساسی و مهمی در معالجه، مبارزه با عفونت و تأمین انرژی دارند.
بیاشتهایی و کاشکسی، لاغری و ضعف مزمن از عوامل رایج سوءتغذیه در بیماران سرطانی است.
بیاشتهایی یکی از عوارض شایع در بیماران مبتلا به سرطان است. بیاشتهایی معمولاً در مراحل اولیۀ بیماری یا مدتی پس از آن، وقتی تومور رشد میکند و منتشر میشود، رخ میدهد. بعضی افراد هنگامی که سرطان را در آنها تشخیص میدهند مبتلا به بیاشتهاییاند. تقریباً تمام بیمارانی که سرطان گستردهای دارند از اشتها میافتند. بیاشتهایی رایجترین علت سوءتغذیه در بیماران سرطانی است.
کاشکسی (Cachexia)، یک سندروم لاغری است که موجب ضعف و از دست دادن وزن، چربی و تحليل عضلات میشود. این سندروم معمولاً در بیماران مبتلا به تومورهایی در ریه، پانکراس و دستگاه گوارش فوقانی بهوجود میآید و با شيوع کمتر در بیماران مبتلا به سرطان پستان یا سرطان دستگاه گوارش تحتانی مشاهده شده است. بیاشتهایی و سوءهاضمه معمولاً با هم رخ میدهند. کاهش وزن ممکن است به دلیل خوردن کالریهای کمتر، مصرف کالری بیشتر یا ترکیبی از این دو، رخ دهد. کاشکسی ممکن است در افرادی هم که به اندازۀ کافی غذا میخورند ولی توانایی جذب مواد غذایی را ندارند اتفاق بیفتد.
کاشکسی به اندازۀ تومور، نوع یا اندازه گسترش آن وابسته نیست. کاشکسی سرطانی، شباهتي با گرسنگی ندارد. بدن فرد سالم میتواند با آرام کردن سرعت مصرف مواد غذایی در بدن، خود را با گرسنگی تطبیق دهد ولی در بیماران سرطانی بدن توانایی تنظیم سرعت مصرف مواد غذایی را ندارد.
عادات غذایی مناسب، به بیمار کمک میکند تا عوارض سرطان و درمانهای آن را در طی مراقبتهای مربوط به سرطان، تحمل کند.
تغذیه درمانی به بیماران سرطانی کمک میکند تا مواد غذایی لازم را برای حفظ قدرت بدنی، جلوگیری از آسیب دیدن بافت بدن، بازسازی بافت و مقابله با عفونت دریافت و جذب کنند. راهنماییهای مربوط به غذا خوردن بیماران سرطانی اغلب با روشهای معمول مربوط به تغذیة سالم بسیار متفاوت است.
تنظیم برنامه تغذیة بیماران سرطانی بهگونهای است که به بیمار براي تحمل عوارض سرطان و درمان آن کمک ميکند. بعضی از شیوههای درمان سرطان در صورتی که بیمار به خوبی تغذیه شود و در برنامۀ غذایی خود مقدار کافی کالری و پروتیئن مصرف کند مؤثرتر هستند. افرادی که در حین درمان سرطان بهخوبی غذا میخورند حتی شاید بتوانند میزان بالاتر نوع خاصی از شیوههای درمانی را تحمل کنند. تغذیة خوب احتمال بهبودی را افزایش میدهد.
تأثیر سرطان بر تغذیه
سرطان اغلب نحوۀ استفادة بدن از غذا را تغییر میدهد.
تومورها گاه موادی شیمیایی ترشح میکنند که نحوۀ استفاده بدن از نوع خاصی از مواد غذایی را تغییر میدهد؛ مثلاً اغلب تومورهای معده یا روده، در جذب پروتئین، چربی و کربوهیدراتها اختلالاتی ایجاد میکنند. شاید بهنظر برسد که بيمارتان به اندازۀ کافی غذا میخورد ولی ممکن است بدن او قادر به جذب تمام مواد مغذی موجود در غذا نباشد. برنامههاي غذایی که پروتئین و کالری بیشتری دارند در رفع این مشکل کمک و از شروع کاشکسی پیشگیری ميکنند. داروها نیز گاهی مفیدند. نظارت پیشگیرانه زود هنگام بر تغذیۀ بيمار بسيار مهم است، زیرا در غیر این صورت از بین بردن کامل ضعف و لاغری مزمن(کاشکسی) کار دشواری است.
داروها به تسکین ناراحتیهای مربوط به علائم سرطان و عوارض جانبی آن، که موجب کاهش وزن میشوند، کمک ميکنند.
درمان پیشگیرانۀ علایم سرطان و عوارض جانبی آن، که بر غذا خوردن تأثیر میگذارند و موجب از دست دادن وزن میشوند، اهمیت زیادی دارد. تغذیه درمانی و مصرف دارو میتواند در حفظ وزن به بیمار کمک کند. چند نوع از داروهایی که معمولاً برای تخفيف این علائم و عوارض جانبی بهکار میروند در زیر آمدهاند.
برای اطلاعات بیشتر به بخش غربالگری و ارزیابی تغذیه و پیشنهادهاي غذایی برای تخفیف عوارض بیماری مراجعه کنید.
تأثیر درمان سرطان بر تغذیه
اثر جراحی بر تغذیه
اثر شیمیدرمانی بر تغذیه
اثر پرتودرمانی بر تغذیه
اثر ایمنی درمانی بر تغذیه
اثر پیوند مغز استخوان و سلولهای بنیادین بر تغذیه
جراحی موجب افزایش نیاز بدن به مواد غذایی و انرژی میشود.
بدن برای التیام زخمها، مبارزه با عفونت و بازیابی سلامتی پس از جراحی، نیاز به انرژی و موادغذایی بیشتری دارد. در صورتی که بیمار قبل از جراحی دچار سوءتغذیه شده باشد، گاه در دوران نقاهت دچار عوارضی مانند التیام نامناسب و عفونت ميشود. بیماران مبتلا به انواع خاصی از سرطان، نظیر سرطانهای سر، گردن، معده و روده، معمولاً در همان هنگام تشخیص سرطان دچار سوءتغذیهاند و به همین دلیل شاید مراقبتهای غذایی قبل از جراحی برای آنها لازم باشد.
گاه عوارض جانبی مربوط به تغذیه در اثر جراحی به وجود ميآید.
بیش از نیمی از بیماران سرطانی جراحی میشوند. جراحی ميتواند شامل برداشتن چند بخش یا تمام عضو خاصی از بدن باشد که توانایی بیمار را برای خوردن و هضم کردن غذا دچار مشکل ميکند. موارد زیر مشکلاتی در تغذیهاند که به نوع خاصی از جراحیها بستگی دارند.
تغذیه درمانی ميتواند مشكلات تغذيهاي ناشي از عوارض جانبی جراحی را معالجه کند.
تغذیه درمانی معمولاً شامل موارد زیر است:
جراحی گاهی موجب خستگی، درد و کم اشتهایی میشود.
احساس درد، خستگی و یا از دست دادن اشتها، پس از جراحی، در بیماران بسیار شایع است؛ بعضی از بیماران به دلیل این عوارض نميتوانند برای مدت کوتاهی، مطابق برنامة غذایی معمول خود غذا بخورند. نکات مربوط به تغذیهاي که در ادامه ذکر شده است به بیمار کمک ميکند:
شیمیدرمانی معمولاً بر کل بدن اثر ميگذارد.
شیمیدرمانی یکی از روشهای درمان سرطان است که در آن از داروهایی برای توقف رشد سلولهای سرطانی استفاده ميشود. در این روشها داروها سلولهای سرطانی را از بین میبرند و یا از تقسیم آن جلوگیری میکنند. به دلیل اینکه هدف شیمیدرمانی نابودی سلولهایی با سرعت تقسیم زیاد است، سلولهای سالمی هم که در حالت عادی سریع تقسیم میشوند و رشد میکنند، از جمله سلولهای پوششدهندۀ دهان و دستگاه گوارش، ممکن است از این درمان آسیب ببینند.
گاهی در طی شیمیدرمانی عوارض جانبی مرتبط با تغذیه بهوجود میآید.
عوارض جانبی که در خوردن و هضم غذا اختلال ایجاد میکنند، اغلب در طی شیمیدرمانی رخ میدهند. عوارض جانبی که در ادامه میآیند از جمله عوارض رایج هستند:
تغذیه درمانی در دورة شیمیدرمانی، اغلب عوارض جانبی مرتبط با تغذیه را معالجه میکند.
عوارض جانبی شیمیدرمانی معمولاً جذب مواد غذایی را، که بیمار در پايان شیمیدرمانی برای بازیابی تعدادی سلولهای خون سالم به آن نیاز دارد، دشوار ميکند. تغذیه درمانی این عوارض جانبی را درمان و به بیماران کمک ميکند مواد غذایی را که برای تحمل درمان و بازیابی سلامتی پس از آن، پیشگیری از کاهش وزن و حفظ سلامت عمومی لازم دارند دریافت کنند. تغذیه درمانی اغلب شامل اين موارد است:
پرتودرمانی معمولاً به سلولهای سالم در ناحیۀ تحت درمان صدمه میزند.
پرتودرمانی یکي از شیوههاي درمان سرطان است که در آن از اشعة ایکس زیاد یا دیگر انواع پرتوها برای نابودي سلولهای سرطانی استفاده ميكنند. دو نوع پرتودرمانی وجود دارد: خارجي و داخلي. در پرتودرمانی خارجی از دستگاهی خارج از بدن پرتو به سمت سرطان ميتابانند؛ در پرتودرمانی داخلی از مواد رادیو اکتیوی که در سوزنها، کاشتها، سیمها یا کاتترها قرار گرفته بهطور مستقیم در داخل غدۀ سرطانی یا در نزدیکی آن قرار میگیرد استفاده میكنند.
سلولهای سالمی که در نزدیکی غدۀ سرطانی هستند ميتوانند تحت تأثیر پرتودرمانی قرار گیرند و احتمال دارد عوارض جانبی بروز كنند. عوارض جانبی بیشتر به میزان تابش پرتو و همچنين محلی از بدن که تحت درمان قرارمیگیرد بستگی دارد.
اغلب در طی پرتودرمانی عوارض جانبی مرتبط با تغذیه بروز میکند.
پرتودرمانی اگر در هر قسمت از دستگاه گوارشی انجام گیرد احتمالاً موجب بروز عوارض جانبی مرتبط با تغذیه میشود. معمولاً اين عوارض جانبی در طی پرتودرمانی رخ ميدهند:
تغذیه درمانی معمولاً عوارض جانبی مربوط به تغذیه را در پرتودرمانی معالجه میکند.
با تغذیه درمانی میتوان مقدار کافی پروتئين و کالری به بدن بیمار رساند تا بتواند درمان را تحمل کند، از کاهش وزن او جلوگیری و سلامت عمومیاش حفظ کرد. تغذیه درمانی معمولاً شامل اين موارد است:
بهطور معمول، در طی ایمنی درمانی،عوارض جانبی مرتبط با تغذیه بروز میکند.
ایمنی درمانی نوعی درمان است که از سیستم دفاعی بدن جهت مقابله با سرطان استفاده ميشود، يعني از موادی که بدن تولید میکند یا در آزمایشگاه میسازند، برای تقویت، هدایت و بازیابی سیستم دفاعی بدن در برابر سرطان استفاده میکنند. به این روش، درمان زیستشناختی یا زیستدرمانی نیز میگویند.
عوارض جانبی مرتبط با تغذیهای که در ادامه ذکر شده از عوارض رایج در دوران ایمنی درمانی است:
تغذیه درمانی بهطور معمول عوارض جانبی ایمنی درمانی در مورد تغذیه را معالجه میکند.
در صورت عدم درمان عوارض جانبی ناشی از ایمنی درمانی، احتمال بروز کاهش وزن و سوء تغذیه وجود دارد؛ گاهی این شرایط موجب بروز عوارضی در طی دوران نقاهت میشود که التیام نامناسب و عفونت از آن جمله است.
تغذیه درمانی عوارض جانبی ناشی از پرتودرمانی را معالجه کرده و به بیماران کمک میکند تا مواد غذایی مورد نیاز بدن خود، برای تحمل درمان، جلوگیری از کاهش وزن و حفظ سلامتی عمومی،را دریافت کنند.
علاوه بر این، بیماران استفادهکننده از پیوند در معرض خطر عفونت هستند. میزان بالای شیمیدرمانی و پرتودرمانی تعدادی از گلبولهای سفید خون (گلبولهایی که با عفونت مقابله میکنند) را از بین میبرند. بیماران سرطانی باید بهطور جدی مراقب پیشگیری از عفونتها و بیماریهای ناشی از مصرف مواد غذایی باشند. به بیماران توصیه میشود از مصرف انواع خاصی از غذا که حاوی باکتریهای مضر هستند پرهیز کنند.
تغذیه درمانی معمولاً عوارض جانبی مرتبط با تغذیه را در پیوند سلولهای بنیادین و مغز استخوان بر طرف میکند.
بیمارانی که با فرایند پیوند تحت درمان قرار میگیرند برای تحمل این درمان و بازیابی سلامتی، جلوگیری از کاهش وزن، مقابله با عفونت و حفظ سلامت عمومی بدن، نیاز به پروتئين و کالریهای کافی دارند. علاوه بر این تغذیه درمانی به این دلیل انجام میشود که از عفونتهای احتمالی ناشی از باکتریهای مضر موجود در غذا پیشگیری کند. در طی فرایند پیوند، تغذیه درمانی شامل این موارد است:
نگاه اجمالی به تغذیه درمانی
غربالگری و ارزیابی تغذیه
پیدا کردن و درمان سريع مشکلات تغذیهای، امکان بهبودی بیمار را افزایش میدهد.
غربالگری و ارزیابی زودهنگام مشكلات تغذیه، گاه منجر به شناسایی مشکلاتی میشود که بر افزايش میزان موفقیت درمان سرطان اثر میگذارد. بیمارانی که به کمبود وزن یا سوءتغذیه دچار هستند ممکن است به درمان سرطان به خوبی پاسخ ندهند. سوءتغذیه ممکن است بهدلیل سرطان بهوجود آمده یا با پیشرفت آن بدتر شده باشد. کشف و درمان زود هنگام مشکلات تغذیه به بیمار برای افزایش وزن یا حفظ آن کمک کرده عکسالعمل مثبت بیمار را به درمان افزايش و عوارض آن را کاهش میدهد.
غربالگری و ارزیابی قبل از شروع درمان سرطان انجام میشود و در طی درمان ارزیابی ادامه خواهد داشت.
به دلیل اینکه در بیمارانی که خوب تغذیه میکنند توانایی تحمل درمان بیشتر است، غربالگری و ارزیابی قبل از شروع درمان انجام میشود؛ مدیریت بر تغذیه مناسب خیلی زود آغاز میشود و وضعیت تغذیه هم اغلب در طی درمان مورد بررسی قرار میگیرد.
غربالگری در مورد بیمارانی انجام میگیرد که با خطر مشکلات تغذیهای روبرو هستند. ارزیابی، وضعیت کامل تغذیۀ بیمار را مشخص و نیاز او را به تغذیه درمانی تعیین میکند؛ معمولاً از بیمار، یا فردی که مراقبت از او را بر عهده دارد، درخواست ميشود درباره مسایل زیر اطلاعاتی در اختیار پزشکان قرار دهد:
معاینۀ بالینی بخشی از ارزیابی است. در معاینۀ بالینی، وضعیت سلامت عمومی بدن و علائم بیماری نظیر تودۀ سرطانی و میزان رشد آن بررسي ميشود و پزشک علائم کاهش وزن، چربی و ماهیچه و تجمع مایعات در بدن بیمار را جستوجو ميكند. معاینۀ بالینی بخشی از ارزیابی است. در معاینۀ بالینی، وضعیت سلامت عمومی بدن و علائم بیماری نظیر تودۀ سرطانی و میزان رشد آن بررسي ميشود و پزشک علائم کاهش وزن، چربی و ماهیچه و تجمع مایعات در بدن بیمار را جستوجو ميكند.
ارزیابی در معاینة بالینی را گروه پزشکی متخصص تغذیه کامل میکند.
گروه پشتیبانی تغذیه، بر تغذیه بیمار در طی درمان سرطان و دوران بازیابی سلامتی نظارت خواهد کرد. این گروه شامل افراد زیراست:
اهداف تغذیه درمانی
برنامة تغذیه درمانی بیماران سرطانی، در حین درمان فعال و دورۀ نقاهت، بهمنظور جبران کمبود مواد غذایی، حفظ سلامت غذایی و پیشگیری از عوارض جانبی تنظیم میشود.
اهداف تغذیه درمانی برای بیماران سرطانی در دوران درمان و نقاهت به اين شرح است:
برنامه تغذیه درمانی بیمارانی که سرطان پیشرفته دارند بهگونهای تنظیم شده است که بتواند کیفیت زندگی آنها را بهبود بخشد.
اهداف تغذیه درمانی بیمارانی که سرطان پیشرفته دارند، به شرح زیر است:
روشهای مراقبت تغذیهای
پشتیبانی تغذیهای، مواد غذایی را برای بیمارانی که نمیتوانند بهصورت عادی غذا بخورند فراهم میآورد.
غذا خوردن از طريق دهان به دبگر روشها ترجیح دارد و تا هنگامی که امکان غذا خوردن از این طریق وجود دارد بايد از آن استفاده کرد؛ ولی بعضی بیماران ممکن است، بهدلیل عوارض ناشی از سرطان یا درمان آن، نتوانند از طریق دهان غذا بخورند و یا مواد غذایی که به این روش دریافت میکنند برايشان کافی نباشد. بیمارانی که به سرطانهای سر، گردن، مری یا معده مبتلا هستند از این جملهاند.
بیمار ممکن است از طریق تغذیۀ رودهای (از طریق لولهای که در معده یا روده قرار میگیرد) یا تغذیۀ وريدي (تزریق به داخل جریان خون) مواد غذایی را دریافت کند. مواد غذایی بهصورت مواد غذایی کمکی و مایعات، حاوی آب، پروتیئن، چربیها، کربوهیدراتها، ویتامینها و یا مواد معدنی وارد بدن بیمار میشوند. محتوای مواد غذایی کمکی به نیاز بیمار و روش تغذیه بستگی دارد.
پشتیبانی تغذیهای میتواند کیفیت زندگی بیمار را در دوران ابتلا به سرطان بهبود بخشد، ولی باید قبل از تصمیمگیری در این مورد خطرات و معایب، استفاده از آن نيز در نظر گرفته شود. اثر پشتیبانی تغذیهای بر رشد تومور هنوز شناخته نشده است؛ همچنین، هر نوع تغذیه درمانی فواید و معایب ویژۀ خود را دارد. مثلاً، تغذیه رودهای روده و معده را وادار به فعالیت عادی میکند و در مقایسه با تغذیۀ وريدي عوارض جانبی کمتری دارد.
در تغذیۀ رودهای، بدن از مواد غذایی راحتتر استفاده میکند. در این مورد و موارد دیگر بهتر است، برای اتخاذ تصمیمی آگاهانه، با گروه پزشکی بیمار مشورت شود. (برای کسب اطلاعات بیشتر، در مورد استفاده از پشتیبانی تغذیهای، بخش مربوط به سرطان پیشرفته را که در ادامه میآید مطالعه کنید)
بیمارانی که در شرایط خاصی قرار دارند برای درمان با پشتیبانی تغذیهای مناسبترین افراد هستند.
پشتیبانی تغذیهای ميتواند برای بیمارانی که با یک یا چند مورد از مشکلات زیر روبهرو هستند، مفید باشد:
تغذیۀ رودهای
در تغذیۀ رودهای غذا را (بهصورت مایع) از طریق لولهای در معده یا روده کوچک به بیمار ميدهند و به یکی از دو روش زیر انجام ميشود:
در صورتیکه لوله در معده قرار بگیرد، غذا پیوسته و یا چندین بار در روز به بیمار داده میشود؛ ولی اگر لوله در درون روده کوچک باشد، غذا بهصورت پیوسته به بیمار داده میشود. مواد غذایی کمکی متعددی در دسترس هستند. بعضی از آنها مواد غذایی کاملاند و بقیۀ آن شامل نوع خاصی از مواد غذایی است. مواد غذایی کمکی برای رفع نیازهای خاص بیمار انتخاب میشوند. موادغذایی کمکی برای بیمارانی هم که مشکلاتی مانند دیابت دارند وجود دارد.
از تغذیۀ رودهای زماني استفاده میشود که بیمار قادر به خوردن بخش کوچکی از غذا از راه دهان است، ولی از این طریق نمیتواند مواد غذایی کافی بهدست آورد. بیمار بايد تا حد امکان به خوردن و نوشیدن ادامه دهد و از تغذیۀ لولهای هم برای تنظیم کالریها و رساندن مواد غذایی تکمیلی مورد نیازش استفاده کند.
تغذیۀ رودهای برای بیمارانی مناسب است که دستگاه گوارش آنها هنوز قادر به فعالیت باشد.
در تغذیۀ رودهای همچنان از معده و روده برای گوارش غذا استفاده میشود. از اين روش میتوان برای بیمارانی که به سرطانهای سر، گردن یا دستگاه گوارشی مبتلا هستند استفاده کرد. همچنین این روش برای افرادی که در اثر شیمیدرمانی و پرتودرمانی دچار عوارض جانبی شدهاند، و در خوردن و نوشیدن آنها مشكلاتي بروز كرده است. مورد استفاده قرار میگیرد. تغذیۀ رودهای برای بیماران زیر مناسب نیست:
ممکن است تغذیۀ رودهای بیمار پس از ترک بیمارستان نیز ادامه پیدا کند.
اگر لازم باشد تغذیۀ رودهای پس از ترک بیمارستان نیز ادامه یابد، باید به بیمار و مراقب برای استفاده از لوله و پمپ و مراقبتهای ویژه آموزش داده شود. محل سکونت بیمار باید تمیز بوده بیمار مرتباً تحت نظارت گروه پشتیبانی تغذیه باشد.
تغذیۀ وريدي
در تغذیۀ وريدي مواد غذایی از طریق جریان خون به بدن بیمار رسانیده میشود.
از تغذیۀ وريدي هنگامی استفاده ميكنند که بیمار نتواند از طریق دهان یا تغذیۀ رودهای تغذیه شود. در این روش، با چشمپوشي از دستگاه گوارش طبيعي بدن، مواد غذایی بهطور مستقیم از طریق کاتتر (لولة نازک) که در یک رگ كار ميگذارند. به داخل خون بیمار وارد میشود. تغذیۀ وريدي وقتي مفيد است كه بيمار با اين مشكلات دست و پنجه نرم كند.
کاتتر وریدی مرکزی را جراح در زیر پوست و رگ بزرگ بالای قفسۀ سینه كار ميگذارد؛ ولی کاتتر وریدی سطحی را داخل رگی در بازو قرار میدهند؛ و این كار را كاركنان آموزش دیدة پزشکی انجام ميدهند. از كاتتر وريدي سطحي میتوان برای تغذیۀ وريدي کوتاه مدت استفاده کرد. بیمار بايد مرتباً از لحاظ ابتلا به عفونت یا خونریزی، در محل ورود کاتتر به بدن، معاينه ميشود.
همراه با مواد غذایی کمکی تزریقی باید از مصرف بعضی داروها پرهیز شود، زیرا ترکیب بسیاری از داروها با مواد غذایی کمکی ميتواند خطرناک باشد و باید قبل از اضافه کردن هر ماده به مواد غذایی کمکی با دکتر داروساز یا پزشک مشورت شود.
كاركنان آموزش دیدۀ پزشکی باید مستمراً بر استفاده از تغذیۀ وريدي نظارت کنند.
تکنیکها و انتخاب مواد غذایی کمکی در پشتیبانی تغذیۀ وريدي بسیار دقیق هستند و به نظارت دایمی كاركنان آموزش دیدۀ پزشکی یا یک گروه پشتیبانی تغذیه نیاز دارند. موارد زیر بعضی عوارض جانبی وخيم است، که هنگام استفاده از تغذیۀ وريدي ممکن است رخ دهد.
پشتیبانی تغذیۀ وريدي گاه پس از ترک بیمارستان نیز ادامه ميیابد.
اگر تغذیۀ وريدي بخشی از مراقبتهای بیمار پس از ترک بیمارستان باشد، بیمار و مراقب وي باید در مورد این روش و مراقبتهای ويژة بیمار آموزش داده شوند. محل سکونت بیمار باید تمیز بوده او هم همیشه توسط گروه پشتیبانی تغذیه تحت نظارت باشد.
خارج شدن بیمار از پشتیبانی تغذیهای وريدي را باید كاركنان پزشکی با تجربه نظارت کنند.
قطع پشتیبانی تغذیۀ وريدي باید به تدریج و با نظارت پزشک انجام شود. تغذیۀ وريدي به تدریج کم شده همزمان تغذیۀ دهانی یا رودهای بیمار شروع میشود.
پیشنهادات مربوط به تغذیه برای کاهش عوارض بیماری
هنگامیکه عوارض جانبی سرطان یا روشهای درمان آن، مانع از غذا خوردن بهصورت طبیعی میشود میتوان، برای حصول اطمینان از اینکه بیمار همچنان مواد غذایی لازم را دریافت میکند، ترتیباتی اتخاذ و مثلاً داروهایی برای تحریک اشتها تجویز كرد؛ معمولاً توصیه میشود غذاهایی با کالری، پروتیئن، ویتامین و مواد معدنی زیاد مصرف شود. با این وجود، برنامهریزی غذایی بیمار باید بهصورت فردی تنظیم شود، و نیازهای غذایی و سلیقه او در مورد غذا هم در مد نظر قرار گيرد.
بیاشتهایی
بیاشتهایی از رایجترین مشکلات بیماران سرطانی است. عمل به اين پیشنهادها در رفع بیاشتهایی به بیماران سرطانی کمک ميکند.
پیشنهاد میشود غذاهای سرشار از پروتئین و کالری زیر را امتحان کنید.
تغییر ذائقه در مورد طعم غذاها
به دلیل پرتودرمانی، مشکلات دندانها یا مصرف دارو، طعم غذا در ذائقۀ بیمار تغییر ميکند. بیماران سرطانی هنگام شیمیدرمانی معمولاً از تغییر در طعم غذاها مخصوصاً احساس طعم تلخ شکایت دارند. گاه بیمار ناگهان از بعضی غذاها متنفر میشود. این امر منجر به اجتناب از خوردن غذا، کاهش وزن و بیاشتهایی میشود که بر کیفیت زندگی بیمار به شدت تأثیر ميگذارد.
معمولاً بخشی یا همه حس چشایی مجدداً به حالت طبیعی باز ميگردد، ولی این بازگشت شاید یک سال پس از پایان درمان اتفاق بیفتد. نوشیدن مقدار کافی مایعات، تغییر در کیفیت و نوع غذاها و اضافه کردن ادویهها و طعمدهندهها به غذا به بیمار کمک ميکند. پیشنهادهاي زیر اغلب به بیماران سرطانی در این راه کمک میکند.
از قرصهای سولفات روی هنگام پرتودرمانی در سر و گردن استفاده کنید. این قرصها سرعت بازگشت طعم طبیعی پس از درمان را به روال عادی افزایش میدهد.
خشکی دهان
خشکی دهان معمولاً در اثر پرتودرمانی در سر و گردن به وجود میآید. برخی دیگر از داروها نیز باعث خشکی دهان ميشوند. خشکی دهان معمولاً بر صحبت کردن، طعم غذاها، توانایی بلع و استفاده از دندانهای مصنوعی یا آتلهای دهان اثر ميگذارد. علاوه بر این، خطر بهوجود آمدن حفرهها و بیماریهای لثه (به دلیل کاهش ترشح بزاق برای شستو شوي دهان و لثهها) افزایش مییابد.
درمان اصلی خشکی دهان نوشیدن مقدار زیادی مایعات است. از جمله پیشنهادهاي دیگر برای رفع خشکی دهان میتوان به اين موارد اشاره کرد.
برای بهدست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد خشکی دهان به بخش عوارض جانبی دهانی ناشی از شیمیدرمانی و پرتودرمانی سر و گردن مراجعه کنید.
زخمها و عفونتهای دهان
پرتودرمانی و شیمیدرمانی یکی از عوامل بهوجود آورندۀ زخمهای دهاناند؛ چون سلولهای سرطانی سریع رشد میکنند، این درمانها هم سلولهایی را که رشد سریعی دارند هدف قرار میدهند؛ بنابراين سلولهای عادی داخل دهان ممکن است در این روشهای درمانی آسیب ببینند، زیرا این سلولها نیز به سرعت رشد میکنند.
زخمهای دهان معمولاً عفونی ميشوند یا خونریزی ميكنند، که این امر غذا خوردن را برای بیمار مشکل میکند. بیماران با انتخاب انوع خاصی از غذا و مراقبتهای مناسب از دهان، غذا خوردن خود را راحتتر ميکنند. پیشنهادهاي زیر برای کمک به بهبودي زخمها و عفونتهای دهان ارائه ميشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر از زخمها و عفونتهای دهان به مقاله عوارض جانبی دهانی ناشی از شیمیدرمانی و پرتودرمانی سر و گردن مراجعه کنید.
حالت تهوع
حالت تهوع ناشی از درمان سرطان معمولاً بر مقدار و نوع غذایی که بیمار ميخورد اثر ميگذارد. پیشنهادهاي زیر به بیماران سرطانی برای مهار حالت تهوع کمک ميکند.
برای کسب اطلاعات بیشتر به خلاصه در مورد حالت تهوع و استفراغ مراجعه کنید.
اسهال
درمان سرطان، جراحی معده یا روده یا فشارهای عصبی از عوامل اسهالاند. اسهال طولانی مدت میتواند منجر به دی هیدراسیون (کمبود آب در بدن) ویا کاهش میزان نمک و پتاسیم (مواد معدنی مهم مورد نیاز بدن) شود. پیشنهادهاي زیر به بیماران سرطانی برای مهار اسهال کمک میکند.
استفاده از گلوتامین دهانی میتواند به حفظ سلامت روده (در زمان مصرف داروهای ضد سرطان فلورویوراسیل) کمک کند.
کاهش تعداد گلبولهای سفید خون
بیماران سرطانی به دلایل متعددي ممکن است با کاهش تعداد گلبولهای سفید خون روبرو شوند، که از جمله این دلایل میتوان به پرتودرمانی، شیمیدرمانی یا خود سرطان اشاره کرد. بیمارانی که تعداد گلبولهای سفید خون در آنها کم شده است در معرض خطر شدید عفونت، قرار دارند. پیشنهادهاي زیر ممکن است به بیماران سرطانی برای پیشگیری از عفونت، هنگام کم بودن تعداد سلولهای سفید خون، کمک کند.
گر گرفتگی
گر گرفتگی در بیشتر زنان مبتلا به سرطان پستان و مردان مبتلا به سرطان پروستات رخ میدهد. اعم از اینکه گرگرفتگی ناشی از یائسگی یا درمان باشد میتوان آن را به وسیلۀ جایگزین استروژن تسکین داد. البته بسیاری از زنان (از جمله زنان مبتلا به سرطان پستان) نمیتوانند از جایگزین استروژن استفاده کنند. برای تسکین گرگرفتگی در بیمارانی که نمیتوانند از این جایگزین استفاده کنند، استفاده از غذاهای تهیه شده از سویا که حاوی مواد مشابه با استروژن هستند تجویز میشود؛ ولی هنوز فواید این مادۀ غذایی کاملاً اثبات نشده است.
برای اطلاعات بیشتر به مقاله در مورد تب، عرق کردن و گرگرفتگی مراجعه کنید.
كمبود مایعات
بدن نیاز به مقدار زیادی آب، برای جایگزین کردن مایعاتی که روزانه از دست میدهد، دارد. اسهال، تهوع، استفراغ و درد طولانی مدت مانع از این شود که بیمار به اندازۀ کافی برای تأمین نیاز بدن غذا بخورد و يا آب بیاشامد. یکی از اولین علائم دی هیدراسیون (کمبود آب) خستگی مفرط است. پیشنهادهاي زیر به بیماران سرطانی برای پیشگیری از دی هیدراسیون کمک میکند.
یبوست
یبوست هنگامی است که اجابت مزاج کمتر از سه بار در هفته باشد. این عارضه بین بیماران سرطانی یک مشکل رایج است و به دلایلی از قبیل کمبود آب یا فیبر در رژیم غذایی، کم بودن فعالیت بدنی، درمانهای ضد سرطان مانند شیمیدرمانی و داروها بهوجود میآید.
پیشگیری از یبوست بخشی از مراقبتهای مربوط به سرطان است. پیشنهادات زیر میتواند به بیماران سرطانی برای پیشگیری از یبوست کمک کند.
از جمله مواد غذایی که منابع خوبی برای فیبر هستند میتوان به اين موارد اشاره کرد:
مقدار 4 گرم یا بیشتر فیبر در هر وعده
میوه (2/1 فنجان در هر وعده یا یک میوه با اندازه متوسط)
نان
حبوبات، کلم بروکلی و کلم ممکن است تولید گاز کنند؛ برای رفع مشکل از قرصهای آنزیمی که نیاز به نسخۀ پزشک ندارند استفاده کنید.
سایر مسائل مربوط به تغذیه
سرطان پیشرفته
تداخل دارو – مواد غذایی
راهکارهایی برای تغذیه سالم
زنده ماندن پس از معالجۀ سرطان و پیشگیری از سرطان دوم
با پیشرفتهتر شدن سرطان احتمالاً عوارض جانبی مرتبط با تغذیه رخ میدهد و یا عوارض موجود بدتر میشود. موارد زیر از جمله رایجترین این عوارض در بیماران مبتلا به سرطان پیشرفته هستند.
درمان معمول اینگونه مشکلات بیماران مبتلا به سرطان پیشرفته، برای کاهش عوارض و بهبود کیفیت زندگی مراقبتهای تسکینی است.
درمان تسکینی شامل تغذیه درمانی (بخش مربوط به پیشنهادات تغذیهای برای تسکین عوارض را مشاهده کنید) و دارو درمانی (بخش مربوط به تداخل دارو – مواد غذایی را مشاهده کنید) است. خوردن غذاهای جامد کمتر در سرطان پیشرفته متداول است. بیماران معمولاً غذاهای نرم و مایعات را ترجیح میدهند. شاید برای افرادی که دچار مشکلاتی در بلع غذا هستند استفاده از مایعات غلیظ بهتر از مایعات رقیق باشد. افرادی که به دلیل بیماری در معرض خطر مرگ قرار دارند معمولاً احساس گرسنگی نکرده با مقدار خیلی کمی غذا احساس سیری میکنند.
وقتی سرطان پیشرفته است، باید غذا را بهعنوان منبعی برای لذت بیمار در نظر گرفت. و غذا خوردن نباید تنها برای تأمین کالری، پروتئین و دیگر مواد غذایی مورد نیاز او باشد.
معمولاً محدودیتي در رژیم غذایی این بیماران وجود ندارد، زیرا مصرف «غذاهای ممنوع» (مانند شیرینی برای بیماران مبتلا به دیابت) آنقدر برای آنها اهمیتی ندارد که موجب نگرانی باشد. با وجود این بعضی از این بیماران، به برنامههاي غذایی خاصی نیاز دارند. مثلاً بیماران مبتلا به سرطان لوزالمعده، سرطان رحم، سرطان تخمدان و سرطانهایی که بر ناحیۀ شکمی تأثیر میگذارند نیاز به برنامههاي غذایی ملایمی دارند (رژیمی بدون میوه و سبزیجات خام، بدون آجیل، بدون پوست، بدون دانه) تا از بروز انسداد روده پیشگیری شود. در محدودیتهای رژیمغذایی باید کیفیت زندگی و خواستههای بیمار نیز در مد نظر قرار گیرد.
فواید و خطرات ناشی از پشتیبانی تغذیهای برای هر بیمار متفاوت است.
در استفاده از پشتیبانی تغذیهای باید با توجه به اين موارد تصمیمگیری شود:
بیماران مبتلا به سرطان و افرادی که مراقبت از آنها را به عهده دارند حق تصمیمگیری آگاهانه دارند. گروه درماني، باید با راهنمایی متخصص مجاز تغذیه، بیمار و خانواده او را از مزایا و زیانهای استفاده از پشتیبانی تغذیهای در بیماری پیشرفته آگاه کنند. در بیشتر موارد، خطرات بیشتر از فواید هستند؛ با وجود این برای بیماری که هنوز کیفیت زندگی خوبی دارد، ولی مشکلات فیزیکی برای خوردن مقدار کافی آب و غذا از طریق دهان دارد، استفاده از تغذیۀ رودهای احتمالاً مناسب است و پشتیبانی تزریقی (غیر رودهای) معمولاً مناسب نیست. فواید و زیانهای استفاده از تغذیۀ رودهای به اين شرح است:
مزایا
خطرات و زیانها
ترکیب بعضی از غذاها با نوع خاصی از داروها خطرناک است.
بیماران سرطانی معمولاً در طی دوران درمان از داروهای مختلفی استفاده میکنند. ترکیب بعضی از غذاها یا مکملهای غذایی با نوع خاصی از داروها خطر ناک است. ترکیب این مواد غذایی و داروها اثر درمان ضد سرطان را کاهش یا تغییر ميدهد و یا عوارض جانبی بسیار خطرناکی را ایجاد ميکند. بیماران سرطانی معمولاً در طی دوران درمان از داروهای مختلفی استفاده میکنند. ترکیب بعضی از غذاها یا مکملهای غذایی با نوع خاصی از داروها خطرناک است. ترکیب این مواد غذایی و داروها اثر درمان ضد سرطان را کاهش یا تغییر ميدهد و یا عوارض جانبی بسیار خطرناکی را ایجاد ميکند.
در جدول زیر اطلاعاتی در مورد بعضی از تداخلهای احتمالی داروهای ضدسرطان با مواد غذایی آمده است.
تداخلات داروهای ضدسرطان و مواد غذایی
ترکیب بعضی از گیاهان با نوع خاصی از داروها یا غذاها خطرناک است.
ترکیب بعضی از گیاهان با نوع خاصی از غذاها یا داروها تأثیر درمان ضد سرطان را کاهش یا تغییر ميدهد و یا عوارض جانبی خطرناکی به وجود ميآورد. جدول زیر اطلاعاتی در مورد گیاهانی که معمولاً بیماران سرطانی استفاده ميكنند بهدست ميدهد. اطلاعات گردآوری شده تنها تداخلهای شناخته شده را پوشش میدهد و ممکن است مصرف این گیاهان عوارض جانبی احتمالی دیگری نیز در پي داشته باشد. یک دارو ساز یا کتابهای مرجع ، حاوي اطلاعات به روز مربوط به مکملهای گیاهی، اطلاعات بیشتری در اختیار شما ميگذارند.
راهنمای تغذیة سالم
هرم راهنمای تغذیه
دپارتمان کشاورزی ایالات متحده راهنمای تغذیه و سلامتی را برای توصیههای رژیم غذایی و تناسب بدنی در راستای سلامت کلی افراد منتشر کرده است. هرم راهنمای غذایی نشاندهنده پنج گروه غذایی و تعداد وعدههای غذایی روزانه توصیه شده برای تأمین کالری و مواد معنوی موردنیاز است. این گروههای غذایی شامل غلات، سبزیجات، میوهها، لبنیات و پروتئین گوشتی و گیاهی است. همچنین مقدار اندکی چربی، روغن و شیرینیها نیز توصیه شده است.
راهنمای فعلی جهت سلامت کلی برقرار زیر است:
هنگام تهیه، نگهداری و سرو غذا سلامت آن را در نظر داشته باشید.
پیشگیری از سرطان
مصرف مواد غذایی سالم و فعالیت بدنی خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد. انجمن سرطان و مؤسسه تحقیقات سرطان هر دو دستورات مشابهی در زمینۀ پیشگیری از سرطان ارائه کردهاند. رهنمودهای مربوط به برنامة غذایی و تناسب اندام که در ادامه ذکر شده است به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک میکند.
زندگی پس از درمان و پیشگیری از سرطان دوم
سرطان ریه:
یافتههای بهدست آمده از تحقیقات در مورد رابطة برنامة غذایی و سرطان ریه به اين شرحاند:
سرطان پروستات:
نتایج بررسیها در مورد رابطة برنامةغذایی و سرطان پروستات عبارتند از:
سرطان پستان:
یافتههای زیر رابطة رژیم غذایی و سرطان پستان را نشان میدهند:
تأثیر سویا بر سرطان پستان و یا عود آن هنوز شناخته نشده است و تحقیقات در این مورد ادامه دارد.
سرطان کولون:
بررسیها نشان دادهاند که برنامة غذایی طولانی مدت سرشار از غلات سبوسدار خطر ابتلا به سرطان کولون را کاهش میدهد.
سرطان مری و معده:
یافتههای زیر رابطة بین رژیمغذایی و سرطان مری و معده را نشان میدهند: